Tämän kauniin, valossa kylpevän kodin, suunnitelmat ovat jo muutaman vuoden takaa, mutta ajankohtaisia elementtejä on runsaasti. Keskityn avaamaan tänään hiukan olohuoneen valaistuksen saloja. Riittävä valo on kaiken toimintamme perusta. Terveen ihmisen aistihavainnoista yli 80% perustuu näköaistiin. Kunnioittakaamme siis tätä meille erittäin tärkeää aistia ja auttakaamme sitä kaikin keinoin voimaan hyvin.

Olohuoneen toiminnot ovat kodeissa mitä moninaisimmat. Olohuone toimii paitsi oleskelu-, juhla- ja rentoutumistilana. Se on olennaisena osana musiikin kuuntelun tai TV:n katselun hetkissä jopa jumppatilana, kirjastona tai askartelu-/työhuoneena jne. Monesti myös useampia toimintoja tehdään samanaikaisesti. Kuinka ihmeessä voimme edes ajatella että saisimme kaikkia näitä toimintoja tukevan ja hyvän valaistukseen eri tilanteisiin, sillä perinteisellä tyylillä = yksi kattovalopiste ja kaksi pistorasiaa huoneen nurkissa. Valitettavan usein vielä tänäkin päivänä työpöydälleni ilmestyy juuri tällainen sähkösuunnitelma, vaikka ollaan rakentamassa uutta taloa. Tässä kohdassa aina mietin -MIKSI?

Kuinka sitten rakentaa riittävä valaistus?

Aloita toiminnoista. Mieti miten sijoittelet tilaan sohvat, kirjahyllyt, lipastot, tuolit, TV:n, viherkasvit ja kaikki ne sekä kalusteet että laitteet joita olet ajatellut sinne sijoittaa.

Sitten on aika ajatella valoa ja valaisinten sijoittelua. Olohuoneessa olisi hyvä olla vähintään kolmiportainen valaistus. Yhdistelmä yleis-, tunnelma-, kohde- ja sisustusvalaisimia. Tue toimintoja valolla, sijoita siis valoa sinne missä sitä tarvitaan. Luo mahdollisuuksia erilasiten syttymisryhmien ja valaisintyyppien avulla. Huomaa että nykyisin on olemassa mitä kattavin valikoima erilaisia kauko-ohjattavia katkaisijoita, jotka ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia käyttää valoa.

Markkinoilla on valtavasti erilaisia kauniita ja kalliitakin valaismia. Monesti valaisin valitaankin vain ulkonäön perusteella. Mutta tärkeintä olisi ymmärtää mitä valonlähdettä valaisin käyttää (ymmärtää myös valonlähteen ominaisuudet), onko siinä heijastimia, kuinka valo hajoaa ympäristöön, onko valonlähde piilossa tai suojattu.

Yleisvaloksi kutsutaan yleisimmin kattoon sijoitettuja valoja. Jos yleisvalona käytetään spottivaloja on näiden määrään ja sijoitteluun kiinnitettävä huomiota (huomioi valonlähde, avautusmiskulma ja valaisimen erityispiirteet). Seinälle sijoiteut kiinteät valaisimet tuovat yhdessä jalka- ja pöytävalojen kanssa helposti tunnelmallista valoa, mutta ne myös tukevat yleisvaloa tarvittaessa. Jutun pääkuvassa on esimerkki seinävaloista, jotka ovat hyvin suosittuja ylös/alas valoa antavia valaisimia. Nämä eivät häikäise edestä ja toimivat näin erinomaisena taustavalona TV:n katseluun. (Kuva: Ilari Järvinen). Kohdevaloilla voidaan esim. korostaa taidetta tai mahdollistaa lukeminen jne. 

 

Kattovalojen sijoitteussa kannattaa huomioida kalustus eli toiminnot, jotta ne on sijoitettu (ja mahdollisuuksien mukaan suunnattu) niin etteivät häikäise tai toisaalta jätä kulkureittejä varjoon. (Kuva: Ilari Järvinen)

 

Jalkavaloilla saat helposti tunnelmaa ja/tai lukuvaloa. Huomaa kuitenkin että jos valon lähde on näkyvissä se häikäisee helposti. (Kuva: Ilari Järvinen)

Luontaisesti olemme erilaisia ja tarvitsemme tai haluamme erimäärän valoa. Jollekin tunnelmaan riittää yksi pieni kynttilä toinen tarvitsee omaan tunnelmalliseen hetkeensä jo paljon enemmän. Tunne itsesi ja tutki mieltymyksiäsi (kokeile eri valonlähteitä ja valonvarejä) ennenkuin aloitat valojen suunnittelun. Ole rehellinen. Pidä ajatus valossa ja uskalla hypätä valon ihmeelliseen maailman, joko yksin tai avustuksella, se kannattaa! 

Kommentit (0)

Seuraa 

Erja Taipale on valaistus- ja sisustussuunnittelija. Blogissa kerrotaan valosta ja sisustamisesta niin ammattilaisen, kuin kolmen pojan äidin silmin.

Blogiarkisto

Kategoriat