Valaistussuunnittelu on mitä suurimmassa määrin kokoanisuuden hallintaa ja valaistussuunnitteluun vaikuttavat luonnollisesti talon arkkitehtuuri voimakkaasti, mutta myös sohvan paikka niin kuin valitut materiaalitkin. Joskus asiakkaat hymähtävät hämmästyksestä kun rakentamista ei ole edes aloitettu ja kyselen kuinka ajattelitte kalustaa tilan. Suosittelenkin että valaistussuunnitelma tehtäisiin kalustettuihin pohjakuviin. Parasta olisi jos aikaa käytettäisiin jo talojen luonnos vaiheessa siihen kuinka tiloja käytetään ja kuinka tilat kalustetaan (toimintojen  suunnittelu). Näin saadaan paras lopputulos juurikin kyseisen asiakkaan tarpeisiin.

Valaisimen valinta ei ole valaistussuunnittelua. Joskus valaistus voidaan kuitenkin rakentaa yhden rakkaan valaisimen ympärille. Onpa lähtökohta mikä tahansa on hyvä muistaa kuinka yksikin muutos valaistussuunnitelmassa saattaa vaikuttaa kokonaisuuteen häiritsevästi. Esimerkiksi valonvärilämpötila on luultavasti helpoin tapa korostaa, yhtä valaisinta tai yhtä kohtaa tilassa, täysin toivotun vastaisesti.

Kuinka se kokonaisuus sitten tehdään tai kuinka sitä hallitaan. Alla on esimerkinomainen valaistussuunnitelma, siis se versio miltä suunnitelma näyttää tietokoneeni ruudulla. Aika vaatimattoman näköinenhän se on, mutta mitä oleellisin sisutuksessa erityisesti tunnelman kannalta. Tätä kuvaa, jota kutsutaan pistekuvaksi, täydennetään luonnollisesti tiedostolla josta selviää valaisin tyyppi/-t, ulkonäko, koko, valolähde, jännite jne.

 

Ja tässä miltä se näyttää valmiina toteutuksena. Muutaman kuvan voimin, ammattilaisen ottamia ruutuja.

Kyseessä on yksityinen Huvila jonka Arkkitehtisuunnittelusta ja sisustussuunnittelusta on vastannut Plusarkkitehdit Oy. Kuvaoikeudet Honkatalojen. Valaistussuunnittelu ja kohteen valaisinvalinnat ovat omaa käsialaani, luonnollisesti asiakkaan toiveiden pohjalta.

 

Kommentit (2)

Tepa

Tosi kaunista ja tyylikästä! Valaistuksen merkitys on kyllä todella tärkeä. Itse valo, valaistus ja valaisimetkin ovat mielenkiintoinen ja koukuttava aihe. Innolla luen blogiasi!

Seuraa 

Erja Taipale on valaistus- ja sisustussuunnittelija. Blogissa kerrotaan valosta ja sisustamisesta niin ammattilaisen, kuin kolmen pojan äidin silmin.

Blogiarkisto

Kategoriat