Syksy ja sen värit ovat nyt kauneimmillaan. Pienet yöpakkaset vain parantavat ruskan sävyjä ja sen loistoa. Itse nautin luonnon väreistä erityisesti näin syksyllä ja muutoksesta jonka päivittäin voi havaita.

Sisustuksessa väreihin vaikuttaa olennaisesti valonlähteen valinta. Valaistukseen liittyy aina valtavasti tekniikkaa, sääntöjä tai vain asioita jotka on hyvä tietää ennen kuin päätyy valitsemaan itselleen uuden valonlähteen, joka on puhekielessä polttimo tai vain lamppu. Olet ehkä miettinyt joskus miksi näytät erilaiselle vaikkapa kotona kuin työpaikalla. Valitsemasi sisustustekstiili näyttää aivan erilasielle kotona kuin kaupassa. MIKSI!?

Puhutaanpa siis tästä tärkeästä asiasta, joka ei ole kuluttajille (tai sisustusalan ammattilaisillekaan) mitenkään liian tuttu, värintoistokyvystä. Värintoistokykyä mitataan värintoistoindeksillä (lyhenne CRI, englanniksi colour rendering index) eli Ra-indeksi. Se on suure, jolla mitataan valonlähteen kykyä toistaa värejä verrattuna vertailuvalonlähteeseen. 100% värintoistokyky on luonnonvalolla, halogeenilla ja monimetallilampulla. LED:llä ja loistepukella (laadukkailla) päästään jo hyvin lähelle.

Värintoistoindeksin ei kuitenkaan nykyään katsota tyydyttävästi mittaavan uusien valonlähteiden, kuten parannettujen loisteputkien ja muiden purkauslamppujen sekä valkoisten ledien subjektiivisia ominaisuuksia, joten kansainvälinen valaistuskomissio CIE valmistelee parhaillaan uutta, tarkempaa menetelmää.

Kuvissa (yllä) on kuvattuna sama esine. Se näyttääkin lähes samalle kahdessa kuvista mutta, mitä tapahtuu ensimmäisessä? Miksi kauniin heleä, fuksian punainen, näyttää vihertävän siniseltä? Se johtuu valonlähteen eli tässä tapauksessa pienoisloistelampun värintoistokyvystä, joka on tässä tapauksessa 80% (Ra-indeksi 80). Se johtuu myös loisteputkelle tyypillisesti vaikeasti toistuvasta väristä, joka tässä vanhassa Airamin lampputehtaan tuhkakupissa on optimoitu niin ettei loisteputki pysty ko. väriä toistamaan lainkaan. Ja näin saadaan herätettyä ihmisten mielenkiinto. Lähes kaikkia valonlähteitä on saatavissa myös hyvällä värintoistokyvyllä, jos vain osaat kysyä tai katsoa sen paketista/ esitteestä.  

LED:lle vaikeita värejä eivät ole kylmät punaiset (kuten tämä kuvan esimerkki) vaan lähinnä oranssin ja keltaisen myös lämpimän punaiset sävyt, siksi LED näyttää pärjäävän erinomaisesti tässä kuvasarjassa. LED:n haaste ovat myös tietyt harmaan/mudan sävyt. Valmistajakohtaisia eroja on myös. Loisteputkelle vaikeita sävyjä ovat erilaiset punaiset ja vihertävän harmaat sävyt. Huomaa että energiansäästölamppu on käytännössä kuin loisteputki. Jos työskentelet värien parissa kiinnitä eritysitä huomota siihen minkälaisessa valossa värejä valitset. Ja tiedosta se jos olosuhteiden pakosta joudut valitsemaan värit esim. loisteputken valossa (suurin osa suomalaisista toimistoista on valaistu loisteputkilla).

Usein kuulee puhuttavan valonlähteen kohdalla vain Watti-määristä eli valonlähteen energian kulutuksesta (jäänne hehkulamppuajalta), vaikka valonlähteellä on monia muitakin ominaisuuksia jotka ovat vähintään yhtä tärkeitä huomioida, jopa tärkeämpiä. Kun ajatellaan kodin tunnelmaa on valonlähteen värintoistokyky on merkittävässä roolissa. Välitä siis valonlähteen värintoistokyvystä ja valitse kotiisi vain laadukkaita, vähintään 80-90% väreistä toistavia valonlähteitä.

Värikästä syksyä toivottelen sinulle niin sisällä kuin ulkona.

Kommentit (0)

Seuraa 

Erja Taipale on valaistus- ja sisustussuunnittelija. Blogissa kerrotaan valosta ja sisustamisesta niin ammattilaisen, kuin kolmen pojan äidin silmin.

Blogiarkisto

Kategoriat