Sanotaan että valo tekee varjon, mutta varjo luo valon.

Kun aurinko piirtää mitä kauneimpia varjoja puista olohuoneeen seinälle tai kun ruutuikkunat jättävät kotoisan ruudukkovarjonsa keittiöön, on tunnelma kohdallaan. Tällöin ei keinovaloilla tarvitse tehdä juuri mitään. Mahdollisuuksia olisi valtavasti, mutta emme tarvitse tai kaipaa juuri nyt mitään lisää.

Kauneinkaan tila ei näytä oikein miltään, kun vastassa on täysin tasaisesti tuotettu valo -tilasta puuttuu siilloin jotain, tunnelma. Olemme varmasti kaikki huomanneet ilmiön jossain julkisessa laitoksessa, sairaalassa tai vaikka koulussa. Syytämme usein ilmiöstä maalarinvalkoista maalisävyä (Tikkurilan sävynä G497), tajuamatta että valaistus on vain täysin tasainen (syystä kyllä) mikä aiheuttaa tilaan valjun, tylsän ja kolkon tunnelman.

Huomenna on virallisesti syksyn ensimmäinen päivä. Virittäytyminen syksyyn saa alkaa. Kaivetaan aluksi kynttilät esiin ja samalla ajatellaan hetki omaa kotia ja sen valaistusta. Kohta on jo niin vähän luonnonvaloa että tarvitsemme avuksemme hyvän ja tarkoitukseen sopivan valaistuksen.

Sain vain hetki sitten parhaat kiitokset ikinä: Ystäväni sanoi ymmärtäneensä hyvän valon merkityksen. Tähän oivallukseen halauaisin herättää sinutkin. Toteutuksena se vaatii hiukan luottamusta ja tuloksenkin näet vasta valmiina. Mutta uskon, että olet myös onnellinen, kun oivallat saman kuin ystäväni. "Mitä hyvä valo voikaan olla?"

Tulen tulevissa postauksissa kirjoittamaan paljon valaistuksesta kokonaisuutena (suorasta ja epäsuorasta), valosta ylipäänsä, valonväristä, valonlähteistä, värintoistokyvystä, valaisimista ja hiukan myös tekniikasta. Mutta asia kerrallaan. Nautitaan nyt luonnonvalosta kun se kauneimmillaan tulvii myös sisälle.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Erja Taipale on valaistus- ja sisustussuunnittelija. Blogissa kerrotaan valosta ja sisustamisesta niin ammattilaisen, kuin kolmen pojan äidin silmin.

Blogiarkisto

Kategoriat