Pitkä tovi on vierähtänyt edellisestä tekstistä. Halu kirjoittaa olisi ollut kova, mutta koska elämä jälleen kerran päätti puolestani toisin, sain väkerrettyä tämän tekstin viidellä kerralla tietokoneella, koska selkä sanoi tällä kertaa kipeän vastalauseensa. Aihe on enemmän kuin ajankohtainen. Aihe on ajankohtainen läpi vuoden ja se on oodi laiskottelulle luvan kanssa. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten on toisinaan hyvä ihan vaan olla. 

Juuri julkaistusta nuorten tulevaisuusraportista käy ilmi, että toisen asteen opiskelijat kaipaavat kouluun enemmän työelämälähtöistä opetusta ja lukion pakollisia kursseja haluttaisiin vähentää. Sekä ammattiin opiskelevat että lukio-opiskelijat toivoivat enemmän yksilöllistä ohjausta. 86% opiskelijoista uskoi löytävänsä itselleen mielekkään työn, mutta työelämään päin ohjaamiseen kaivattiin lisää tukea ja ohjausta oppilaitoksilta. Välivuoden pitäminen on kasvattanut suosiotaan lukio-opiskelijoiden keskuudessa. Välivuodelta toivotaan omaa aikaa ja hengähdystaukoa, sekä aikaa suunnitella tulevaisuutta. Halutaan löytää "se oma juttu" ja mahdollisuuksien mukaan tutustutaan työntekoon välivuoden aikana. 

ltapäivälehdissä on ollut jälleen paljon juttuja lukion päättävistä opiskelijoista ja heidän suoriutumisestaan. Perinteisten huippuoppilaiden esiin nostamisten lisäksi olemme saaneet lukea viime vuoden huippuoppilaan avautumisesta suurista suorituspaineista, jotka aiheuttivat uupumusta ja ahdistusta. Toisaalta on nostettu esiin nuoria yrittäjiä, jotka ovat löytäneet jo "oman juttunsa" ja päässeet kiinni työelämään sitä kautta. Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylän mukaan on tärkeämpää kasvattaa lapsesta hyvä ihminen kuin hyvä oppilas. Uusikylä korostaa, ettei seiskan todistus tarkoita seiskan lasta. Kasvamisessa tärkein tavoite on tulla ehyeksi ihmiseksi. Kasvamisen pohjana on hyväksyvä ja turvallinen ilmapiiri, jota jatkuva kilpailu ja ulkoiset paineet eivät edistä. Lapsien keskuudessa ahdistusta aiheuttavat epäonnistumisen pelko ja riittämättömyyden tunne. Tunne, että on huonompi suoriutuja kuin muut. 

Kesälomalla Mannerheimin lastensuojeluliiton yhteydenottokanavat ovat paikoitellen tukossa runsaiden yhteydenottojen vuoksi. Kesäaikaan nuoret hakevat useimmiten apua mielen pahoinvointiin liittyvissä asioissa. Kun koulun oppilashuolto ei ole saatavilla, haetaan apua muita kanavia pitkin.

Kesälomalla monien lasten ja nuorten kalenterit täyttyvät erilaisista leireistä ja harrastuksista. Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa laiskotella. Myös lapsilla on oikeus ottaa omaa aikaa ja ihan vain lomailla. 

Itse pidin lukion jälkeen kolme välivuotta. Nyt olen kymmenen vuoden aikana opiskellut kaksi ammattia ja vaikka työelämässä olenkin, ei minulla edelleenkään ole tietoa mikä minusta isona tulee. Silti koen, että olen pärjännyt elämässä ihan hienosti. Ilman uupumustakaan ei ole selvitty tähän pisteeseen. Siksi koen erityisen tärkeänä opettaa lapsillemme enemmän lempeyttä ja rakkautta itseään kohtaan. Jokainen meistä on erilainen, joten toisiin ihmisiin itsensä vertaileminen on turhaa. Elämä ei ole suoritus. Elämä on polku ja jokaisella on omansa kuljettavanaan. 

Aurinkoista kesää! <3 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Voimarunoja kuvien kera. Pyrkimys pysähtyä ihan vain hengittelemään ja katsomaan ympärille avoimin mielin, nähdä elämän kauneus. Kannustaa luottamaan itseensä ja omiin kykyihin, tekemään unelmista totta <3

Hae blogista

Instagram