Maaliskuu.

Ai, että ottaa aivoon! Tällä kertaa ottaa aivoon hyvällä tavalla. Pää on pökerryksissä muistijoogasta. Muistijooga on suomalainen innovaatio aivojen hyvinvoinnin tueksi. Sen avulla aktivoidaan aivoja ja ennaltaehkäistään muistihäiriöitä. Muistijoogassa tehdään aivoja harjoittavia askelkuvioita ja harjoituksia voi soveltaa vaikka työpäivän taukojumpaksi. Harjoituksen lopuksi on tärkeää muistaa venytellä ja hiljentyä hetkeksi. Näin aivot saavat harjoituksen vastapainoksi myös pienen lepohetken.

Kun työikäisen muisti pätkii, on usein kysymys aivojen liian suuresta kuormituksesta muistisairauden sijaan. Muistin ja keskittymisen onglmat ovat yleisiä tämän päivän työelämässä. Aivojen tietojenkäsittelykyky ylittyy, moottori ylikuumenee. Viime keväänä tehdyn YLEN tutkimuksen mukaan erilaisista muistihäiriöistä kärsii jopa 400 000 työikäistä Suomessa. Varsinkin tietotyö kuormittaa työmuistia helposti yli sen kapasiteetin.

Aivot ylläpitävät elämää ja kaikki älyllinen toiminta perustuu muistiin. Tänä vuonna vietettiin aivoviikkoa teemalla "Vaali aivojasi". Aivojen terveydestä huolehtiminen tulisi kuitenkin olla vuoden jokaisen päivän teema. Pienillä teoilla, kuten huolehtimalla työn tauottamisesta, teet suuren palveluksen itsellesi. Lyhyen muistijoogan tai minkä tahansa muun harjoitteen avulla annat aivoillesi hengähdystauon työstä.

Kokonaisuuden kannalta tärkeää on muistaa myös riittävä lepo ja uni. Myös työpaikoilla tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että työasiat pystyttäisiin hoitamaan työajalla ja vapaa-aikana aivot saisivat kaipaamaansa lepoa. Neuropsykologi Teemu Paajanen sanoo, että hyvä periaate on jakaa päivä peruspilareihin: 8 tuntia työtä, 8 tuntia muuta tekemistä ja 8 tuntia unta.

Unettomuus ja nukahtamisvaikeudet ovat aivojen hätähuuto. Unen aikana aivot puhdistautuvat kuona-aineista ja tankkaavat uutta energiaa velvejaksoa varten. Öisin aivot myös järjestelevät uutta tietoa ja siirtävät sitä omille paikoilleen muistin siältöihin. Kun mieli hiljentyy, aivoja ei ota aivoon. Tee siis hyvä teko itsellesi ja vaali aivojasi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Voimarunoja kuvien kera. Pyrkimys pysähtyä ihan vain hengittelemään ja katsomaan ympärille avoimin mielin, nähdä elämän kauneus. Kannustaa luottamaan itseensä ja omiin kykyihin, tekemään unelmista totta <3

Hae blogista

Instagram