Ystävälliset sanat suojelevat lasta

Ystävälliset sanat suojelevat lasta

Lukittu
Riitta Hyytinen on lastensuojelupalveluiden johtaja Pelastakaa lapset ry:ssä. Hänen oma lapsensa on aikuinen, mutta hän muistaa vielä hyvin, miten tärkeää hänelle nuorena äitinä oli neuvolan tuki.

Lasten hyvinvointi on jokaisen aikuisen vastuulla. Mieti omaa alkoholin käyttöäsi, lopeta toisten tuomitseminen ja välitä naapureista, kehottaa lastensuojelupalveluiden johtaja Riitta Hyytinen.Lue koko juttu

Kommentit (3)

Riitta, olet aivan oikeassa. Ne pienet asiat eleet ja pienet teot ovat usein todella merkityksellisiä. Olkaamme ihmisiä toisillemme ja turvallisia aikuisia lapsille!

Kiitos Riitta! Kirjoituksessasi oli hyvin sanottu monta tärkeää asiaa, sillä myös minun on helppo allekirjoittaa nuo tärkeät ja suorat sanat. Teen työtä lapsiperheissä, joissa on suuri hätä ja huoli monissa tavallisissa arkipäiväisissä asioissa ja niiden hoitamisessa. On sairautta, köyhyyttä, uupumusta ym. ja silti lapset jaksavat yleensä olla iloisia, kun edes joku on hetken läsnä ja heitä varten. En voi silti ymmärtää tätä yhteiskuntaa, miksei kukaan asiantuntija saa perheiden hätää tuotua esille ja vietyä parannusehdotuksia päättäjille. Sen minkä me aikuiset ennaltaehkäisevästi panostamme lapsiimme, tulee varmasti monenkertaisena takaisin. Välitetään lähimmäisistä ja ollaan ystävällisiä tutuille ja tuntemattomille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kiitollinen siitä avusta jota ...

"Lapset jaksavat yleensä olla iloisia, kun edes joku on hetken läsnä ja heitä varten."

Tämä on niin totta, ja sitä me aikuisetkin kaipaamme. Kaipaamme ystävyyttä, tukea ja yhteyttä.

Monet pikkulapsiperheet ovat aika yksin ilman esimerkiksi isovanhempien voimakasta, positiivista läsnäoloa arjessa. Silloin on kullanarvoinen asia, kun ystävä tulee käymään, rikkoen arjen rutiinin ja väkisinkin ajoittain syntyvän tylsyyden ja jopa masennuksen tunteen; kysymällä kuulumisia, juttelemalla, nauramalla, olemalla läsnä -yksinkertaisesti välittämällä.

Tällaista henkistä tukea kaivattaisiin lisää myös esimerkiksi lastensuojelutyöhön. Vanhempia tulisi todella tukea heidän kasvatustyössään ja arjessa jaksamisessaan paljon nykyistä enemmän. Ja ne pienet, vanhemmille suodut omat hetket ja niiden mahdollistaminen ovat kultaakin arvokkaampia. Monen apuna ei todellakaan ole rakastavia isovanhempia ainakaan tarvittavissa määrin, eikä moni välittävä ystävää aina kuitenkaan tarjoa lastenhoitoapua niin että vanhemmat saisivat edes lyhyen yhteisen lepohetken. Ihmisillä on omat kiireensä, eikä moni halua vaivata pyynnöillään ystäviään.

Enemmän kuin neuvoja ja aina tarkemmin parempaan vanhemmuuteen ohjaavaa pikkutarkkaa lastensuojelutyötä -ja siitä aiheutuvaa hetkittäistä ahdistusta, vihaa ja riittämättömyyden tunnetta -tarvitaan käytännön tukea ja apua. Sitä monet perheet eivät mistään muualta saa. Toki olisi löydettävä jokin muu kanava kuin perinteinen lastensuojelu, ja ymmärrettävä missä perheissä lastensuojelu todella on tarpeen ja missä pärjättäisiin ihan tavallisella avulla arjessa.

Perheiltä ja vanhemmilta ei myöskään saisi vaatia liikaa, kohtuuttomia, asioita joita muutkaan perheet eivät tee niin orjallisesti ja pilkuntarkasti. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus rakentaa arjestaan ja elämästään omannäköisensä -tietenkin lasten etu huomioon ottaen. Mutta joustoa on löydyttävä arkipäivän vaihtelevissa tilanteissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat