Meeri Koutaniemelle Kuusamo on koti ja kaunis ajatus. Katso myös video

Meeri Koutaniemelle Kuusamo on koti ja kaunis ajatus. Katso myös video

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kiertää kahdeksan kuukautta vuodesta maailmalla kuvaamassa rankoissa oloissa eläviä ihmisiä. KK:n kuvauksissa hän joutui itse kameran eteen.Lue koko juttu

Kommentit (4)

åpoiuy

Koutaniemeä haluaisi uskoa, mutta yhä enemmän hän vaikuttaa manipuloivalta imagonsa kiillottajalta. 

Oli yllätys nähdä että myös tämän jutun kirjoittanutta toimittajaa Koutaniemi vie kymmenen nolla...

ajattelija

Ihmettelin sitä, että Meeri ei ollut ymmärtänyt, miksi ihmiset suhtautuivat negatiivisesti ympärileikkauskuviin. Sain itsekin inhoreaktion kun kuulin asiasta. Ei siksi, että ympärileikkauksia tehdään, koska tiesin jo asiasta, vaan siksi, että joku oli mennyt kuvaamaan sellaista.

Ajatellaanpa, että valokuvaaja saisi tietää, että eräässä helsinkiläisessä perheessä aiotaan pahoinpidellä alaikäistä lasta (sukuelimiin liittyen) tiettynä päivänä ja kellonaikana. Valokuvaaja sopii treffit perheen kanssa ja saapuu seuraamaan tapahtumaa vierestä sekä ikuistamaan sen. Hän kuvaa lapsen niin, että tämä on tunnistettavissa ja levittää kuvat ympäri maailman. Sitten kuvaaja kertoo, miten hän ihailee lapsen voimaa kestää tuollaisia vaikeuksia. Kyllä täällä saisi varmasti syytteen tuollaisesta, mutta kun se tapahtuu kehitysmaassa, siitä saa palkinnon.

Ehkä Meerin tarkoitus on ollut hyvä, mutta toiminta kyseisessä tilanteessa on ollut eettisesti arveluttavaa. Hän on ollut tapahtumassa osallinen. Kuka haluaisi itseään kuvattavan tuollaisessa tilanteessa? Lapsella ei varmaan ollut mahdollisuutta kieltäytyäkään. Ostettiinko kuvausoikeus? Köyhät ovat helposti ostettavissa. Kuvaaja hyötyi kuvista, entä lapsi? Miten tuollainen vaikuttaa hänen psyykkiseen kehitykseensä? Minkälainen on ihminen, joka haluaa kuvata toisten vahingoittamista?

Viesti on siis ristiriitainen. Journalismin pitää olla eettisen tarkastelun kestävää. Valokuvaajalle helpoin tapa saada julkisuutta on ottaa shokeeraavia kuvia. Onkohan perimmäinen motiivi ollutkin juuri se? Meeri haluaa tulla nähdyksi hyväntekijänä, mutta minun on vaikea saada sellaista vaikutelmaa hänestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Laine

Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa!

Ajattelin siitä, minkälainen trauma minulle jäisi siitä, että kun minulle tehtiin pahaa, paikalla oli joku ulkopuolinen, joka tiesi että tämä ei ole oikein, mutta oli silti mukana ja antoi sen tapahtua. 

Ei eettistä

Itselle jäi myös aika hämmentynyt olo Meerin ottamia silpomiskuvia katsellessa. Tiesin ilmiöstä jo etukäteen, ja oletettavasti aika moni muukin ihminen on tuosta tietoinen. Mieleeni nousi väkisin kysymys, että miksi kuvaaja antaa kaiken tuon karmeuden tapahtua, ja jos sitä ei estääkään voi, miksi menee ehdoin tahdoin tuollaiseen tilanteeseen? Sillä tavoin antaa tilanteessa olleille sanattoman viestin, että hyväksyy tapahtuneet karmeudet.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat