Huutojaosta toipuminen vei yli 10 vuotta – liikuntatunnit voivat viedä liikunnan ilon aikuiseltakin

Alakoululaisena oman vuoron odottaminen liikuntatunnilla pelotti: jokaisen piti tehdä venytykset ja kuperkeikat vuorotellen, muiden katsoessa. Suorituksesta sai arvosanan ja opettaja kertoi numeron kaikkien kuullen.

Tätä mieltä: Kun kapteenit valitsivat liikuntatunneilla joukkueita, jäin aina viimeisten joukkoon. Kukaan ei opettanut, että myös me kankeammat ja kömpelömmät voimme nauttia liikunnasta ihan oikeasti, kirjoittaa Anna Pihlajaniemi.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (20)

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Vierailija kirjoitti:

Vasta yliopistoliikunnassa ja opastetuilla tunneilla oivalsin, kuinka äärettömän kivaa on oppia liikunnallisia asioita. Nyt aikuisena olen monin verroin liikunnallisempi ja paremmassa kunnossa kuin silloiset kympin oppilaat.

Hei Vierailija, mahtava juttu! Hyvä vaikka myöhäänkin, mutta kurja tietysti, että pitkään liikunnan yllä leijui sinulla synkkä varjo.

Itselläkin 15 vuotta liikuntat...

Kodin Kuvalehti hei, näin päin tehdään kyllä juttuja eri oppiaineista mutta harvemmin kerrotaan siitä yleisemmästä tilanteesta, että kouluopetus on osoittanut elämälle suunnan, innostanut johonkin asiaan.

Onhan täysin hoopoa antaa kouluvuosien määritellä, mitä elämässä myöhemmin saa tehdä. Antaa siis palaa!

Elämä on

Itse parhaat numerot taideaineita (liikunta,jäädä, kuvis jne.) saaneena ihmettelen tätä "itkua"siitä kuinka törkeää on kun kaikki eivät ole hyviä liikunnassa ja kuinka he ovat kärsineet siitä. Itse en ollut hyvä esimerkiksi englannissa tai kemiassa, mutta silti otin numerot vastaan ja kipristelin tunneilla parhaani mukaan. Enkä noista saannut sen enempää traamaa kuin muistakaan tunneista. Elämä välillä vaan on, aina ei voi olla hyvä. Itsellä olisi ollu peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo huomattavasti pienempi ilman liikunnan käydään yms. arvosanoja. Miksi meitä "taiteellisesti" lahjakkaita pitäisi syrjiä tässä?

Liikunta aine siinä missä muutkin

Toisaalta, mielestäni myös liikkunassa kuin perus aineissa matikka, englanti yms. kuuluukin palkita paremmilla arvosanoilla ne jotka on parempia. Kyllähän matikastakin saa todistukseen ysin jos kokeesta on saannut ysin. Ei siinä auta vaikka kuinka yrittää tunneilla ja tekee parhaansa mutta kokeesta tulee kutonen, jolloin arvosana nostetaan max seiskaan. Liikunnassa mielestäni tulisi aina antaa kasi ihmiselle joka yrittää parhaansa ja on positiivisesti mukana tunneilla. Ysi ja kymppi on nille jotka osoittavat taitoa ja kehitystä tunneilla. Tämä minun mielipide.

Vierailija

Voi olla, että se liikunnallisesti lahjakas oppilas, joka sai loistaa ja olla muille esimerkkinä, ei koskaan saaanut tai voinut olla parhaiden joukossa missään muussa aineessa. On aika tylyä esittää tasapäistämisen vaatimuksia tässä aineessa, kun samanaikaisesti muissa on edelleen jatkossakin numeroarvioinnit ja paremmuusjärjestykset. Itsekin oli ala-asteella 7 oppilas, mutta asiaa en sen kummemmin miettinyt, kun rakastin liikkumista, osallistuin kaikkeen ja harrastin liikuntaa mielelläni myös vapaa-ajalla. Ei se ole kauheaa vaikka ei ole joukkueita valittaessa se ensimmäinen valinta, pelaamaan pääsi jokainen silti. Koululiikunta oli silloin 70-80 -luvuilla, ja on edelleen, niin monipuolista, että luulisi jokaiselle löytyvän jotain mukavaa. Toki innostava ja tasapuolinen opettaja tässä kuten muissakin oppiaineissa olisi toivottava, mutta omalla hyvällä asenteella pääsee jo pitkälle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat