Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Imellä perunalaatikko valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paista ennen tarjoilua.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (35)

Vierailija

Kokki kirjoitti:
Jos keität perunat kuorittuna, niin niistä tulee kumisia!
Keitä perunat aina hyvin pestyinä kuorineen suolattomassa vedessä.
Imellyttämällä mieluummin lämpimässä paikassa yön yli, silloin voit valmistaa laatikon loppuun suoraan uunia varten. Tarkista maku.
Kannattaa lisätä ennen uuniin laittoa siirappia!

Teen runsaasti erilaisia ruokalajeja kuorittuina keitetyistä perunoista ja koskaan niistä ei ole tullut kumisia.  

Vierailija

Leena mamma kirjoitti:
Keitän perunat kuorittuna , survon ja lisään maidon kylmänä . Jäähtyy mukavasti sopivan lämpöiseksi ja pari rkl gluteiinitonta vaaleaa jauhoseosta , sekoitan ja annan olla imeltymässä kolmisen tuntia . Vien yöksi kylmään . Seuraavana päivänä lisään suolaa ja tarkistan perunakeitoksen vahvuuden / notkeuden . Saa olla aika löysää . Vuokiin ja kylmään sähköuuniin , lämpö 180 c ja imeltyy . Lämpöä alennan parin tunnin jälkeen 120 ja toiset 2 t kypsyy .

Mikä gluteeeniton jauho imeltää?

En ole etsimisestä huolimatta löytänyt sellaista gluteenitonta jauhoa mikä imellyttäisi perunalaatikon. Makeutan suosiolla siirapilla ja sokerilla ja en edes yritä imellyttää, koska nykyiset käyttämäni gluteenittomat jauhot ei imellytä. 

Olen yrittänyt etsiä gluteenittoman imelletyn perunalaatikon ohjetta, mutta aitoa en ole löytänyt ja kaikki makeutetaan siirapilla ja sokerilla. 

Mistä aito imelletty gluteeniton perunalaatikko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuin vettä vaan

Syltty kirjoitti:
Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Yritin imeltää kuivahkoa sosetta, mutta eihän se imelltynyt edes satunnaisesti. Jouduin aina makeuttamaan siirapilla, vaikka lämpötila oli riittävän korkea, noin 70 astetta. Valitettavan moni joutuu korjaamaan epäonnistuneen imellytyksen siirapilla tai sokerilla. 

Jostain sain ohjeen että imeltäminen vaatii soseen notkistamista vedellä, niin johan alkoi imeltyminen onnistua. Kun veden lisäyksen opin, niin kertaakaan ei imeltyminen ole epäonnistunut. Ja kertaakaan ei ole ollut tavetta makeuttaa siirapilla tai sokerilla. 

Imeltymisfaktaa

Ei ole pitokokin vikaa kirjoitti:
Minä hieman oion mutkia; kuorin perunat ennen keittämistä. Näin teki myös edesmennyt mammani, joka oli pitokokki. Hän meinas, etteivät perunat tiedä, onko ne keitetty kuorineen vai ilman.

Imeltymisfaktaa

Kuoritut perunat on hyvä keittää pienessä vesimäärässä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa tulee lisätä noin 80 asteista vettä mikä varmistaa imeltymisen. Kuivahko sose ei aina ala imeltymään. Pienessä vesimäärässä voi keittää myös paloitellut perunat, mikä nopeuttaa kypsymistä. Myöskään jauhoiset hajoavat perunat voivat vapaasti hajota keittoveteen ja hävikkiä ei muodostu. 

Kun jaauho lisätään 75-77 asteiseksi jäähdytettyyn vedellä notkistettuun soseeseen ja imelletään imeltymisreaktiolämpötilassa 65-75 astetta, niin imeltyminen onnistuu aina. Imeltymiasaika on noin 3-5 tuntia.

Hyvä ja helppo arkiruoka

Arkinen imelletty perunalaatikko.

Perusohje.

 Voi maustaa halutulla tavalla. 

2,5 kg perunoita. Maun mukaan jauhoisia tai kiinteitä. 
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 l punaista maitoa. Määrä vaihtelee eri lajikkeilla.
50-100 g voita
2-3 tl suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jätä keitinvettä kupillinen talteen. Kuori perunat kulhoon ja pilko hienoksi.

Vaihtoehtoisesti perunat kuoritaan raakoina ja pilkotaan lohkoiksi. Perunat keitetään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. Vesi on oleellinen osa imeltymistä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly.

On tärkeää jäähdyttää sose 76-77 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot palaa. 

Sekoita jauho 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 77 asteista vettä voi tarvittaessa lisätä tilkan verran.

Eristä astia hyvin keittiöpyyhkeillä ja laita  lämpimään paikkaan imeltymään imeltymään 2-4 tunniksi.

Vaihtoehtoisesti voi imeltää 70-75 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

 Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla noin 1/2-1 tuntia imeltämisen aloittamisesta. 

Lisää suola ja sulatettu voi soseeseen. Lisää  maitoa niin että soseesta sadaan puuromainen velli. 
SIIRAPPIA JA MUUTA MAKEUTTAMISTA EI TARVITA.

Kaada imelletyn perunalaatikon seos voideltuun uuni- tai foliovuokaan. Vuoka saa jäädä vajaaksi koska ruoka nousee uunissa n. 20%. Pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa voidaan sirotella korppujauhoa.

Paista imellettyä perunalaatikkoa 150-175asteessa pari tuntia.

Valmistusaika on noin 5-6 tuntia. Lyhyestä imeltymisajasta johtuen voidaan valmistaa arkiruuaksi.

Hyvä ja helppo arkiruoka. 

===========
Imeltymisessä perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Tähän tarvitaan lämpötilaskaala 62-75C astetta (Jauhon amylaasi toimii kahdella eri reaktiolla. 75 asteen reaktio ja 65 asteen reaktio). Imeltyminen hidastuu ratkaisevasti jos soseen lämpötila laskee 60 asteeseen . Kun soseen lämpötila laskee alle 60 asteen niin imeltyminen loppuu käytännössä kokonaan.
===========
Pomminvarma tapa imellyttää:

Sose jäähdytetään 63 asteiseksi, lisätään jauho ja sose laitetaan imeltymään 2-4 tunniksi 80 asteiseen uuniin. Jos haluaa fiilistellä, niin imeltämisen loppuvaiheessa voi uunin lämpötilaa nostaa 85-90 asteeseen. Täällä saadaan tehostettua 75 asteen imeltymisreaktio ja jauhojen palamisen voi tässä vaiheessa unohtaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat