Jari Sinkkonen: ”Lapsen ei tarvitse harrastaa mitään eikä olla aina reipas”

Jari Sinkkonen: ”Lapsen ei tarvitse harrastaa mitään eikä olla aina reipas”

Jari Sinkkonen sanoo, että vaikka lapsi ei harrastaisi mitään, hänellä on ”suuri riski” kasvaa ihan normaaliksi.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoo, että lapsella on suuri riski kasvaa ihan normaaliksi, vaikkei hän harrastaisi yhtään mitään. Lapsen ei myöskään tarvitse aina olla reipas ja hyvällä tuulella.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (36)

Olen miettinyt tätä oman lpsuuteni kautta. Eihän me "harrastettu" mitään mutta oltiin ulkona ja pelattiin, luisteltiin rakennettiin puumajoja ja ties mitä. 
Nykyisin tuntuu olevan joku normi määritellä kaikki tekeminen harrastukseksi jota on tehtävä säännöllisesti ja pitkäaikaisesti. 
Kokemukseni mukaan lapsi voi olla aktiivinen ilman määriteltyä harrastusta. Mutta kouluterveyskyselystä lähtee huomio kotiin jos ei määrittele harrastavansa jotain. 

Jokainen voi olla kokki

Vierailija

Hyvä Sinkkonen ,on ihan niinkuin ennen vanhaan ,Keksittiin kyllä tekemistä ihan liikaa ,oli niin hauskaa .Tosiaan oli aina vilkkaampia temppujen tekijöitä ja toiset seurasi sivummalta mutta hauskaa oli vaikka kukaan ei ohjeistanu,oli myös vaikka mitä pelejä ulkona niin kesällä kuin talvellaki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lapsuus

Lapsella kun on liian paljon harrastuksia, kuinka jossakin vaiheessa käy. Loppuunpalaminen itsenäistyessä. Kotoa pois muutto. Sitähän vanhemmat huusivat mitä se meidän poika tai tytär harrastaa ja vielä koulussa menestyy. Tähän kaikkeen lauluun yhtyi kouluja käymättömät mummi ja ukki. Kyllä se lapsi on niin etevä. Nyt se haluaa muuttaa ulkomaille kaikesta hienoidesta mitä sen päähän on tuputettu. Tarpeeksi kaukana kukaan ei ole tuputtamassa tälle stressaantuneelle lapselle kuin huumeita kenties.

Vierailija

Meidän lapsi saa kokeilla mitä harrastusta haluaa. Se on helppoa, kun on tehnyt vain yhden lapsen, jotta on pystynyt panostamaan jälkikasvuun kunnolla. On ollut askartelukerhossa, lettukerhossa, uimaseurassa, balettitunneilla, ratsastamassa, taidekerhossa, muskarissa, palokuntanuorissa ja ties missä. Jos on ollut kiinnostusta, olen hänet ilmoittanut ja yhden kauden maksanut. Olen myös vaatinut, että jos hän niiden parin ensimmäisen ilmaiskerran jälkeen on vielä halunnut jatkaa, sitten on käytävä maksettu kausi loppuun, mutta sen jälkeen ei ole tarvinnut enää jatkaa.

Jos hän on oikein tykännyt jostain ja halunnut vielä ensimmäisen kauden jälkeenkin jatkaa, ilman muuta olen maksanut uusillekin kausille ja häntä kuljetellut. Nyt hänellä on kaksi rakasta harrastusta, joita hän on jatkanut useamman vuoden ja joissa hän käy kummassakin kerran viikossa. Koulu on kuitenkin harrastuksia tärkeämpi, ja läksyistä ja koenumeroista on pidettävä huoli.

Sen päälle käymme kyllä perheenäkin metsässä, luistelemassa, pyöräilemässä ja hiihtämässä niinä talvina, kun on tarpeeksi lunta.

Yhteenkään harrastusseuraan en mene työntekijäksi. Jos ei rahalla saa maksettua lapsen harrastusta, sitten saa olla. Se on lapsen harrastus, ei vanhempien ja isovanhempien palkaton työpaikka. Ihan vapaasti voi lähetellä talkookutsuja, meiltä ei sinne hommiin mennä. On minulla omiakin harrastuksia ja työpaikka, josta saa ihan oikeaa palkkaa esimerkiksi niiden harrastuksien maksamiseen. Mokkaneliöitä paistelen oman perheen herkuiksi. No, kerran paistoin kyllä lapsen koululuokan myyjäisiin, kun he keräsivät luokkaretkirahaa.

nejän lapsen isä

Niin....asioissahan usein on monta eri näkökulmaa. Sinkkonen usein painottaa varhaislapsuusvuosin tärkeyttä lapselle suhteessa vanhempiinsa. Eli olla läsnä lapselle ja rakastaa tätä ehdoitta. Ei ehkä kannata laittaa luistimia jalkaan 3 vuotiaalle ja työntää lätkäharkkoihin. Yhdessä oleminen ja kivaa tekeminen on leikkimielisesti suotavaa, kunnes lapsi kasvaa ns. "isoksi lapseksi". Kyllä koulussa sitten kokeillaan eri lajeja, joista jostakin lajista pitää ja haluaa alkaa harrastamaan, jopa ihan ammattilaiseksi asti mutta omaehtoisesti. Harrastuksissa hyvä puoli on se, että siellä lapsi oppii kuuntelemaan ja kunnioittamaan vanhempia ihmisiä, auktoritetteja. Toki poikkeukjsiakin on mutta heillä se varhuuslapsuus "ei ole mennyt ihan putkeen". Jos tällainen "oppi" jää, niin sopeutumisongelmia saattaa tulla murkkuiässä ja myöhemminkin... mutta kuten sanoin - on monia eri näkökulmia tässäkin asiassa......

Setalaiset

Sinkkonen voisi ottaa kantaa siihen mitä tapahtuu, kun lapsilta otetaan pois perinteiset traditiot jotka kuuluu suomalaiseen kulttuuriin. Lienee niin, että ensimmäisten vuosien aikana ja lapsuudessa, ihmiselle muodostuu identiteetti, joka sitten on aikalailla pysyvä. Nyt puna-vihreä setalainen ideologia on saatu peruskouluihin ja päiväkoteihin. Samaan aikaan suurin piirtein kaikki kristillinen on jo saatu poistettua. Nyt tuhotaan parhaillaan perhe-instituutiota. Onko pohdittu miten tällainen vaikuttaa lapsiin? Perinteisten arvojen ja arvomaailman tilalle tulee SETAlainen ihmiskäsitys.  Kyse ei ole kehityksestä vaan ideologiasta. Ihmetellä pitää, että esim kokoomus on lähtenyt puna-vihreiden kelkkaan ajamaan tätä uutta uskontoa ja oppia. Vihreiden, Vasemmiston ja SDP:n ideologiaan kuuluu luonnostaan perhe ja kristillisien arvojen vastaisuus. 

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat