Jukka Laajarinne: Kasvatus on turhaa

Jukka Laajarinne: Kasvatus on turhaa

Lukittu

Ole lapselle sellainen pomo, jollaista itse sietäisit työpaikallasi. Lapsi on lapsuuden paras asiantuntija, kirjailija ja koti-isä Jukka Laajarinne sanoo.Lue koko juttu

Kommentit (8)

Latimeria

"Kuri" ja "kasvatus" eivät ole sama asia. Kun minä juttelen poikieni kanssa ympäröivän maailman tapahtumista ja ilmiöistä, se on kasvatusta. Samoin se kun pelaan heidän kanssaan lauta- tai konsolipeliä. Kasvatusta on myös yhteinen ruoanlaitto, vaatekaupassa käynti ja vierailu mummulaan tai ystävien luokse. Kaikessa tässä välitän heille omia käsityksiäni siitä, mikä elämässä on merkityksellistä, ja haastan heitä pohtimaan valintojaan ja tekemisiään, perustelemaan mielipiteitään ja ymmärtämään syy-seuraussuhteita. Eli kasvatan heistä ajattelevia ihmisiä. Tällä tekemälläni kasvatuksella on järisyttävän suuri vaikutus siihen, millaisia heistä tulee. Ei heistä tosiaankaan tule samanlaisia kuin minä, samoin ajattelevia, eikä kuulukaan tulla. Mutta en kuuna päivänä usko, että kaikki tämä kasvatustyö on turhaa, että heistä olisi tullut samanlaisia vaikka olisin viettänyt kaiken aikani töissä ja omissa harrastuksissa tai vaikkapa vetänyt viina kaksin käsin ja lapset olisvat saaneet kasvaa ihan omissa oloissan.

  • ylös 41
  • alas 8
Niin se maailma toimii

Usein "Ei sanomisillani ole merkitystä" tyyppisten kommenttien takana on laiskuus. Tuntuu että me nykyajan vanhemmat ei jakseta yhtään mitään, ei edes kertoa lapselle mikä on oikein ja mikä väärin. Yhä enemmän menee "en näe enkä kuule mitään" mentaliteetilla ohi. Mikähän se aikuisia niin väsyttää?

Se kun elelee siellä omassa tyhjiössään ja miettii mitä ostaisi seuraavaksi lapselle tai itselleen. Ja sitä kuinka väsyttää. Katsoisi lasta silmiin ja sanoisi että tuo on tärkeää tai tuo ei ole kivasti tehty kaveria kohtaan. Sieltä se meidän onni ja voima löytyy, läheisyydestä.

  • ylös 16
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
vahvanäppi

Minusta tämä oli oikein hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä että lasta pitää arvostaa tasavertaisena yksilönä ja kuunnella häntä. Ei vanhempi ole sen arvokkaampi tai ihmeellisempi olio kuin lapsi. Aikuiset ovat usein liian itsekeskeisiä. Lapsille tulee olla aikaa ja heidän kanssa on hyvä keskustella ja heitä kuunnella. Lapsuudessa luodaan se turvallinen hyvä pohja koko elämälle. Jos lapselle ei ole aikaa ollut lapsuudessa, koska hän saa sitten tarvitsemansa huomion. Ja sitä hän on vailla koko ikänsä sitten erilaisine seurauksineen! Suomessa lapsivihamielisyys on valitettavan korkealla missä liikkuukin. Jeesuskin sanoi, antakaa lasten tulla.

Elämän vaiheet

Ongelma onkin se, ettei moraalisesti täysi-ikäisiä ole kuin kourallinen äideistä ja isistä. Olen kuullut useammin kuin kerran, vanhemman sanovan:" En voi kieltää meidän "MirvaKalevia"( nimi keksitty!) tekemästä sitä tai tätä, kun itsekin tein niin juuri tuon ikäisenä." Silloin ajattelen, kyllä voisit kieltää, se on sinun velvollisuutesi vanhempana, kieltää lasta tekemästä tyhmyyksiä. Se, uskooko lapsi vanhempaansa vai onko samanlainen paukapää kuin edelliset sukupolvet, on sitten ihan eri juttu. Oman lapsen elämän suojeleminen on jokaisen vanhemman päätehtävä. Elämää suojellessa joutuu joskus lapsen vihan kohteeksi, se on väistämätöntä. Vanha sanonta: anna lapsellesi juuret ja siivet, on edelleen voimissaan. Sinä, vanhempi, olet lapsesi juuret, sinun kauttasi hän juurtuu elämään ja oppii "lentämään" omien siipiensä varassa. Lapsuus on lopulta hyvin lyhyt aika, siksi sen turvaaminen on niin tärkeää. Vanhempi, älä syyllisty vaan tee lapsesi kanssa jotain mistä kumpikin nauttii tai ainakin lapsesi saa hyviä muistoja, jotka sitten kantavat hektisenkin arjen yli! Moraalisesti kypsä vanhempi käsittääkseni saa iloa lapsen ilosta.

  • ylös 13
  • alas 1
Arki kunniaan!

Hyvä kirjoitus! Noinhan se menee kasvatus vaatii nimenomaan tuon läsnäolon. En myöskään laillasi usko, ettei sillä olisi merkitystä, että vanhempi osaa ottaa roolinsa omakseen ja toimia sen mukaan kasvattajana ihan normi arjessa. Tuo on sitä moraalista aikuisuutta parhaimmillaan!

Vierailija

On olemassa hyväosaisia, jotka tuhoavat viattomien terveyttä esim pitämällä TAHALLISTA meteliä. Lapset opetetaan heti jutun juoneen mukaan. Eli tietävät milloin ääntä saa pitää ja miksi pitää mennä paukuttamaan asfalttia tai lautaa.

Järjestäyttnyt vaino ja ajojahti eikä poliisilla ole ilmeisesti resursseja tutkia, tai ei halua tai pysty nähdä mitä nämä ns ihmiset tekevät.

Sosiopaattiperheen aloittamaa, sirkkelit, hiomakoneet, mooottorisahat naulakoneet...

Vierailija

Järjestäytynyt vaino
-ihmisten manipulointi haitan tekoon ja vihaamaan esim tekemällä itsestään uhrinsa uhrin tai muita puolustavan sankarin
-värvääjien värvääminen
-valheiden systemaattinen levittäminen
-yksityisyyden rikkominen rikollisesti tarkoituksena saada pilkan kohteeksi jolloin kohteesta tulee lainsuojaton eikä kukaan häntä auta
-ihmisten värvääminen seurailemaan ja vahtimaan esim puhumalla tarkoituksellisesti kohteesta sivullisten kuullen
Tai varoittelemalla jolloin yllättäen useimmat ihmiset kehittävät pakkomielteen, mielenhäiriön varoiteltuun asiaan
-kohteen asioiden ja elämän tarkkailu ja levittäminen negatiivisessa valossa
-Palvelukset, vastapalvelukset, ihmisten arviointi, jolloin osalle paljastetaan tahallisuus , osa jää varoittelun asteelle riippuen siitä miten luontevaa juoruilu ja tahallinen pahuus, laskelmointi kullekin on
-netissä julkkisten, blogistien ympärille vihailmapiirin luominen, jolloin esim lavastukset, esitetään että tunnetaan kohde, on kuultu, kaikenlaista sairasta nimettömänä
Periaatteessa kaikkea samaa kuin tehdään myös kotona
-hovin kerääminen, jolloin logiikka toimii niin että mitä enemmän populaa sitä enemmän oikeutusta teolle
Tarkoitus tappaa, lopettaa elämä, saada rikosrekisteri, laitostaa, tuhota terveys

Aloittajat sosiopaatteja, vihan lietsontaan addiktoituneita
Osallistujat 2-80v
-kaikki hyväosaisia

LPA33

Perusidea tässä oli ihan hyvä, eli minusta on ignoranttia kuvitella että lapsesta tulee automaattisesti "parempi" olemalla hänelle todella tiukka. Ja siinäkin oltiin oikeassa, että monet vähän turhaan haikailevat vanhan raa-an kurinpidon paluuta.

Tämä varsinkin oli hyvin sanottu "Monet tiukkaa jöötä pitävät vanhemmat ovat aivan pihalla siitä, mitä heidän lastensa elämä on kodin ulkopuolella."

TOISAALTA: On kuitenkin liioittelua vähätellä kasvatusta niin paljon kuin tässä, kyllä minä uskon että omien vanhempieni tekemiset, eli heidän käytös sekä minua kohtaan että yleisesti, heidän tavat jne - ovat tottakai vaikuttaneet osaltaan minuun, eli tapoja jne opitaan vanhemmilta, ja se millaista käytöstä ja millaisia tapoja toistuvasti esität lapsellesi, vaikuttaa todennäköisesti häneen ainakin jollain tavalla... En ymmärrä miten ei vaikuttaisi?

Heitetääs nyt vaikka joku hassu esimerkki:

Jos jonkun vanhemmat käyttävät vaikka kannabista, ja heidän perheessään kannabis on aivan sallittu päihde siinä missä vaikka kahvi, niin aivan varmasti se jotenkin vaikuttaa lapsen näkemykseen. 

Ei kasvatus turhaa ole, toki lapseltakin voi kysyä mielipiteitä, ja oppia niistä itsekin - mutta pitäisi kai vanhempien osata silti arvioida ja lukea tilannetta, edes vähän... Ei kai voida vain sulkea lasta yhteiskunnan harteille ja odottaa että kyllä se yhteiskunta lapsen kasvattaa, tämä ei mielestäni ole kovin järkevää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat