Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Imellä perunalaatikko valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paista ennen tarjoilua.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (40)

Vierailija

Imeltymisen ongelmista...

Imellttäminen on aina sattumanvaraista kun imeltämistä yritetään alle imeltymisreaktioiden lämpötilan. Suurimmassa osassa ohjeita imeltymislämpötilaksi annetaan 55 astetta, 50 astetta, "huoneenlämmössä", lämpimässä paikassa. 

Toinen syy miksi imeltymistä ei tapahdu on liian kuiva sose. Sose tuleekin notkistaa 80 asteisella vedellä, ja jauho lisätään 77-78 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Sose tulee jäähdyttää eehdottomasti 77-78 asteiseksi ennen jauhojen lisäämistä. Kuumemmassa jauhot "palaa" ja imeltyminen estyy. 

Ei mikään ihme että imeltyminen alle 60 asteen lämpötiloilla on  sattumanvaraista. Näilläkin lämpötiloilla tullaan auttavasti toimeen kun sattuu sopivasti hyvää tuuria. 

Suurimmassa osassa imeltymisohjeita imeltymislämpötilaksi annetaan jopa kymmeniä asteita alempi lämpötila, kuin mitä on toimivat imeltymisreaktioiden lämpötilat. 

Imeltymisreaktioita on kaksi, 75 asteen reaktio ja 65 asteen reaktio. Reaktiot on lämpötilaherkkiä ja jo muutaman asteen muutos hidastaa oleellisesti imeltymisreaktioiden nopeutta. 

Varma imeltymistulos saavutetaan kun 77asteinen jauholla ja vedellä valmisteltu sose laitetaan imeltymään 65 asteiseen uuniin. Imeltymisaika on 2-6 tuntia ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Perunat keitetää kuorittuina,nykyään esim.siikli tai annabelle,jopa suvun vanhimmat lopettivat jauhoisen perunan käytön.Eikä se mitään vettä tarvitse keiton jälkeen.Eli mitä vanhat edellä,niin nuoremmat perässä

Vierailija

Syltty kirjoitti:
Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Siirapin lisääminen on hyvä keino silloin kun imellyttäminen on epäonnistunut. Epäonnistunutta imeltämistä voi korjata myös sokerilla. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Olen tehnyt imellytettyä perunalaatikkoa Oolannin peru amuusista. Onnistuu cluteenittomanakin. Kauemmin vaan pitää imellyttää..

Mikä gluteeniton jauho imellyttää? Aika monikin kyselee, mutta mistään sitä imellyttävää gluteenitonta jauhoa ei tunnu olevan. 

Siirapilla makeutan nykyisin ihan suosiolla ja en edes yritä imellyttää. 

Vierailija

Jauhopeukalo keskellä kämmentä kirjoitti:
Teen perunalaatikon Marttojen wanha ohjeen mukaan.

Ei aina imelly noillakaan ohjeilla. Liian matala imeltymislämpötila niin kuin monissa muissakin ohjeissa. 

Vierailija

Kokki kirjoitti:
Jos keität perunat kuorittuna, niin niistä tulee kumisia!
Keitä perunat aina hyvin pestyinä kuorineen suolattomassa vedessä.
Imellyttämällä mieluummin lämpimässä paikassa yön yli, silloin voit valmistaa laatikon loppuun suoraan uunia varten. Tarkista maku.
Kannattaa lisätä ennen uuniin laittoa siirappia!

Kun imellytetään, niin silloin ei siirappia tarvita. 

Vierailija

Kokki kirjoitti:
Jos keität perunat kuorittuna, niin niistä tulee kumisia!
Keitä perunat aina hyvin pestyinä kuorineen suolattomassa vedessä.
Imellyttämällä mieluummin lämpimässä paikassa yön yli, silloin voit valmistaa laatikon loppuun suoraan uunia varten. Tarkista maku.
Kannattaa lisätä ennen uuniin laittoa siirappia!

Teen runsaasti erilaisia ruokalajeja kuorittuina keitetyistä perunoista ja koskaan niistä ei ole tullut kumisia.  

Vierailija

Leena mamma kirjoitti:
Keitän perunat kuorittuna , survon ja lisään maidon kylmänä . Jäähtyy mukavasti sopivan lämpöiseksi ja pari rkl gluteiinitonta vaaleaa jauhoseosta , sekoitan ja annan olla imeltymässä kolmisen tuntia . Vien yöksi kylmään . Seuraavana päivänä lisään suolaa ja tarkistan perunakeitoksen vahvuuden / notkeuden . Saa olla aika löysää . Vuokiin ja kylmään sähköuuniin , lämpö 180 c ja imeltyy . Lämpöä alennan parin tunnin jälkeen 120 ja toiset 2 t kypsyy .

Mikä gluteeeniton jauho imeltää?

En ole etsimisestä huolimatta löytänyt sellaista gluteenitonta jauhoa mikä imellyttäisi perunalaatikon. Makeutan suosiolla siirapilla ja sokerilla ja en edes yritä imellyttää, koska nykyiset käyttämäni gluteenittomat jauhot ei imellytä. 

Olen yrittänyt etsiä gluteenittoman imelletyn perunalaatikon ohjetta, mutta aitoa en ole löytänyt ja kaikki makeutetaan siirapilla ja sokerilla. 

Mistä aito imelletty gluteeniton perunalaatikko?

Kuin vettä vaan

Syltty kirjoitti:
Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Yritin imeltää kuivahkoa sosetta, mutta eihän se imelltynyt edes satunnaisesti. Jouduin aina makeuttamaan siirapilla, vaikka lämpötila oli riittävän korkea, noin 70 astetta. Valitettavan moni joutuu korjaamaan epäonnistuneen imellytyksen siirapilla tai sokerilla. 

Jostain sain ohjeen että imeltäminen vaatii soseen notkistamista vedellä, niin johan alkoi imeltyminen onnistua. Kun veden lisäyksen opin, niin kertaakaan ei imeltyminen ole epäonnistunut. Ja kertaakaan ei ole ollut tavetta makeuttaa siirapilla tai sokerilla. 

Imeltymisfaktaa

Ei ole pitokokin vikaa kirjoitti:
Minä hieman oion mutkia; kuorin perunat ennen keittämistä. Näin teki myös edesmennyt mammani, joka oli pitokokki. Hän meinas, etteivät perunat tiedä, onko ne keitetty kuorineen vai ilman.

Imeltymisfaktaa

Kuoritut perunat on hyvä keittää pienessä vesimäärässä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa tulee lisätä noin 80 asteista vettä mikä varmistaa imeltymisen. Kuivahko sose ei aina ala imeltymään. Pienessä vesimäärässä voi keittää myös paloitellut perunat, mikä nopeuttaa kypsymistä. Myöskään jauhoiset hajoavat perunat voivat vapaasti hajota keittoveteen ja hävikkiä ei muodostu. 

Kun jaauho lisätään 75-77 asteiseksi jäähdytettyyn vedellä notkistettuun soseeseen ja imelletään imeltymisreaktiolämpötilassa 65-75 astetta, niin imeltyminen onnistuu aina. Imeltymiasaika on noin 3-5 tuntia.

Hyvä ja helppo arkiruoka

Arkinen imelletty perunalaatikko.

Perusohje.

 Voi maustaa halutulla tavalla. 

2,5 kg perunoita. Maun mukaan jauhoisia tai kiinteitä. 
2-3 rkl vehnäjauhoja
1 l punaista maitoa. Määrä vaihtelee eri lajikkeilla.
50-100 g voita
2-3 tl suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jätä keitinvettä kupillinen talteen. Kuori perunat kulhoon ja pilko hienoksi.

Vaihtoehtoisesti perunat kuoritaan raakoina ja pilkotaan lohkoiksi. Perunat keitetään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. Vesi on oleellinen osa imeltymistä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly.

On tärkeää jäähdyttää sose 76-77 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot palaa. 

Sekoita jauho 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 77 asteista vettä voi tarvittaessa lisätä tilkan verran.

Eristä astia hyvin keittiöpyyhkeillä ja laita  lämpimään paikkaan imeltymään imeltymään 2-4 tunniksi.

Vaihtoehtoisesti voi imeltää 70-75 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

 Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla noin 1/2-1 tuntia imeltämisen aloittamisesta. 

Lisää suola ja sulatettu voi soseeseen. Lisää  maitoa niin että soseesta sadaan puuromainen velli. 
SIIRAPPIA JA MUUTA MAKEUTTAMISTA EI TARVITA.

Kaada imelletyn perunalaatikon seos voideltuun uuni- tai foliovuokaan. Vuoka saa jäädä vajaaksi koska ruoka nousee uunissa n. 20%. Pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa voidaan sirotella korppujauhoa.

Paista imellettyä perunalaatikkoa 150-175asteessa pari tuntia.

Valmistusaika on noin 5-6 tuntia. Lyhyestä imeltymisajasta johtuen voidaan valmistaa arkiruuaksi.

Hyvä ja helppo arkiruoka. 

===========
Imeltymisessä perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Tähän tarvitaan lämpötilaskaala 62-75C astetta (Jauhon amylaasi toimii kahdella eri reaktiolla. 75 asteen reaktio ja 65 asteen reaktio). Imeltyminen hidastuu ratkaisevasti jos soseen lämpötila laskee 60 asteeseen . Kun soseen lämpötila laskee alle 60 asteen niin imeltyminen loppuu käytännössä kokonaan.
===========
Pomminvarma tapa imellyttää:

Sose jäähdytetään 63 asteiseksi, lisätään jauho ja sose laitetaan imeltymään 2-4 tunniksi 80 asteiseen uuniin. Jos haluaa fiilistellä, niin imeltämisen loppuvaiheessa voi uunin lämpötilaa nostaa 85-90 asteeseen. Täällä saadaan tehostettua 75 asteen imeltymisreaktio ja jauhojen palamisen voi tässä vaiheessa unohtaa.

Imelletty Perunalaatikko Valmi...

Imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka juhlistaa viikonlopun. Imellä perunalaatikko valmiiksi aamupäivällä ja paista iltapäivällä - ehtii hyvin päivälliselle valmiiksi.

1. Valitse perunat maun mukaan. Eri lajikkeilla saa vaihtelua makuun ja suutuntumaan. Perunalaatikko onnistuu kaikista lajikkeista - jauhoisista ja kiinteisteä ja siltä väliltä.  

Kuori perunat raakoina. isot perunat halkaistaan. 

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. Keitä perunat vähässä vedessä.

3. Survo perunat kuumina suoraan vähään keitinveteen 

Lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi ja sekoita jauhot 75-76 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. 

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa 65-70 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.  Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Myös  alemmissa lämpötiloissa imeltymen hidastuu voimakkaasti ja loppuu käytännössä kokonaan. 

Lisää imellettyyn soseeseen voi. Lisää maitoa niin että saadaan "notkean puuromainen sose" ja mausta suolalla. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi sirotella korppujauhoa. Laita sose paistumaan 180 asteiseen uuniin. Kun sose saa väriä pintaan ja alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteiseen, mikä rauhoittaa kuplimisen. Paista 2-3 tuntia.

Läträän gluteenittoman aina si...

Vierailija kirjoitti:
Olen tehnyt imellytettyä perunalaatikkoa Oolannin peru amuusista. Onnistuu cluteenittomanakin. Kauemmin vaan pitää imellyttää..

En oo ikinä onnistunut imellyttämään gluteenitonta perunalaatikkoa. Aina oon joutunut käyttään siirappia aika rutkastikin. 

Perinteinen Vanhanajan Imellet...

Perinteinen Vanhanajan Kardemumma-perunalaatikko
Voi käyttää vaihtoehtoisia mausteita, tai mausteet voi jättä kokonaan pois.
.
Ainekset:
.
1kg perunoita, kaikki perunalajikkeet imeltyy, suositaan jauhoisia, kiinteitä ja siltä väliltä
.
vettä keittämiseen ja notkistamiseen ja imeltämiseen
.
1/2dl vehnäjauhoja
.
50g voita
.
n. 5dl maitoa, määrä vaihtelee aika paljonkin lajikkeen mukaan
.
1 - 1 1/2tl suolaa
.
1/2tl kardemummaa
.
Valmistus:
.
1.  Keitä KUORITUT PERUNAT kypsiksi VÄHÄSSÄ SUOLATTOMASSA vedessä ja soseuta ne kattilassa VÄHÄÄN VETEEN esimerkiksi varovasti sähkövatkaimella tai mieluummin perunasurvimella (nuijalla).
.
2. Jäähdytä sose erittäin huolellisesti 77 asteiseksi tai vähän alle. 75-76 astetta on hyvä lämpötila. Lisää tarvittaessa vettä niin että tönkkösose notkistuu.
.
3.  Lisää jauho jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka 76 asteista vettä.
.
4. Eristä sosekattila erittäin hyvin vällyillä - useilla kerroksilla keittiöliinoja. Laita sosekattila lämpimään paikkaan ja 
 anna imeltyä 2-4 tuntia.  Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. 
-
Vaihtoehtoisesti: imeltyminen onnistuu hyvin sähköuunissa. Sosekattila laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Uunin lämpötilaa voi seurata erillisen uuninlämpömittarin avulla. Uunin lämmönsäätö toimii automaattisesti ja mitään syytä ei ole katkoa virtaa käsikäyttöisesti. 

5.  Lisää soseeseen voi sulamaan ohuina lastuina. Lisää suola. Lisää  maitoa niin että saadaan puuromainen mutta notkea sose.  Kaada sose  voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voinokare ja pinnalle voi lisätä myös korppujauhioja. Paista perunalaatikkoa aluksi 185-205 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen niin kuplinen rauhoittuu.
.
Tiesitkö että imelletty perunalaatikko on perinteinen ympärivuotinen viikonloppuruoka. Sitä valmistettiin yleensä viikonloppuina leipomispäivinä. Imelletty perunalaatikko paistui kätevästi leipomispäivinä massiivisten leivinuunien jälkilämmössä. 
.

Epäonnistunut imeltäminen

Syltty kirjoitti:
Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Makeuttamalla siirapilla ja sokerilla, voi yrittää korjata epäonnistuneen imeltämisen. 

Sähkölieden uunissa testattu

Imelletty perunalaatikko on perinteisesti leipomispäivien klassikkoruoka – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, mikä kruunaa viikonlopun. Imellä perunalaatikko valmiiksi leipomisen aikana ja paista leipomisten jälkeen.

1. Valitse hyvin muusautuvia perunoita. Kaikissa keittoluokissa on hyvin muusautuvia perunalajikkeita. 

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia  perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan voidaan halkaista. Kaikki perunalajikkeet imeltyy hyvin.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Jäähdytä sose niin että jauhojen palovaaraa ei ole. 74-76 astetta on hyvä lämpötila. Lisää jauhot 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Imeltyminen käynnistyy saman tien. Huom! Perunat voi kuoria raakoina ja keittää kypsiksi vähässä vedessä ja soseutetaan suoraan vähään keittoveteen.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa. Uunin lämpötilan voi pitää vakiona, 65-70 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen, mutta tätä vaaraa ei ole kun uunin lämpötila on 65-70 astetta. Kun 74-76 sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin, niin sose imeltyy 2-4 tunnissa. sosetta voi sekoittaa imeltymisen aikana 2-3 kertaa ja imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla.

Lisää voi pieninä paloina soseeseen sulamaan ja lisää suola. Lisää maito perunasoseeseen niin että saadaan sakea puuromainen velli. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja paista alkuvaiheessa kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä. Alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen niin että sose ei kiehu ja kuohu yli. Sosetta paistetaan 2-3 tuntia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat