Tutkija Mari Pulkkinen: ”Älä välttele surevaa”

Suomalaista surua tutkinut Mari Pulkkinen asuu Hämeenlinnassa kahden poikansa ja puolisonsa kanssa.

Lääkitsemme surua kuin sairautta ja välttelemme menetyksen kohdanneita. Suru on suurempi tabu kuin kuolema, sanoo Mari Pulkkinen.Lue koko juttu

Tutkija Mari Pulkkinen: ”Älä välttele surevaa”

Kommentit (5)

Lapsetttomuussurija

Niin totta! Sanotaan, että puhuminen läheisille auttaa. No, auttoihan se siihen asti, kun kahdelta läheiseltä kuulikin, että olin kuormittanut heitä liikaa. Menetyksen kokeneita ei paitsi osta, myöskän usein haluta kohdata. Minä olen ainakin oppinut läksyni: surusta ei saa puhua tai negatiivisä tunteita purkaa, koska silloin kuormittaa läheisiä liikaa. Tilipilipom ja auringonpaistetta vaan!

Valopää

Hei! Ymmärrän tuntemuksesi ja turhatumisesi. Itse olen menettänyt lapsen ja miehen (nuorena). Menettäminen tai suru kuten tässä artikkelissa asiaa käsiteltiin on vaikea asia. Meidän surijoiden olisi kuitenkin osattava myös itse haistella ilmaa ja tilanteita paremmin. Joskus voi olla, että tietyssä ympätistössä tai tietyille ihmisille koemme voivamme puhua aina tarvittaessa asiasta. He ovat luotettavia ja koska ovat ehkä empaattisia he ovat hyviä kuuntelemaan. Jokaisella on kuitenkin tilanteita ja oman elämän vaihteluista johtivia hetkiä ja päiviä, että malja niin sanotusti ylitsevuotaa. Meidän surijoiden on siis myös osattava olla empaattisia ja myötäeläviä toisten vastaanottavaisuudelle ja hyväntahtoisuudelle. Tietysti mainitsemaasi ryhmään kuuluu myös sellaiset joiden on mahdoton samaistua tai ymmärtää tilannettasi ja sen vuoksi he jotenkin torjuvat sinun viestisi. Kyse on siis lopulta kaikkien vuorovaikutustaitojen ja ihmissuhdetaitojen kehittymisestä. Toivottavasti löydät tai olet löytänyt rakentavia tapoja työstää suruasi. Aina surun työstäminen kun ei voi nojautua toisiin ihmisiin, siksi luovat keinot ja luontosuhde ovat hyvä seura ihmissuhteisiin. Oma mielikin lepää kun välillä voi huokaista ja jättää sen surun edes puoleksi tunniksi johonkin ja aijan kuluessa elämä muuttuu toivottavasti siihen suuntaan, että iloisia ja elämää kehittäviä asioita löytyy lapsettomuuden tilalle. Kaikkea hyvää loppuvuoteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valikoiva

Olen täydellisesti samaa mieltä kanssasi.
Itse olen kokenut vastaavan tilanteen ja lopetin puhumisen..Toiset osaa kuunnella ja toiset ei.

Vierailija

Olen ollut työpaikalla, jossa moni työkavereistani ei kommentoinut mitään, kun kerroin omaiseni kuolemasta, ei mitään osanottoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat