Lukijan kirje: ”Pitkäaikainen ystäväni katkaisi välit – tunnen itseni huijatuksi”

Lukijan kirje: ”Pitkäaikainen ystäväni katkaisi välit – tunnen itseni huijatuksi”

Olisiko ystävä selityksen velkaa, jos haluaa katkaista välit?

”Olen pohtinut syitä, miksi ystävyyttä kanssani ei haluta jatkaa”, lukijamme kirjoittaa.Lue koko juttu

Kommentit (6)

Manna

Ystävyys on parhaimmillaan kuin rakkaus, sen syntyä on vaikea selittää. Joskus sille myös käy kuin rakkaudelle eli tunne vain laimenee ilman mitään yhtä näkyvää syytä. Ystävyys kuten tietysti myös rakkaus, perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Säälistä tai velvollisuudesta kukaan ei jaksa pitkään pitää yllä suhdetta, jos ei ole ihan pakko. Siksi ystävyys on myös haavoittuvainen ja voi johtaa jätetyksi tulemiseen ja sydänsuruihin. Sydämen asioita ei aina voi täysin selittää.

Tuli raja vastaan

Useinkaan ihmiset eivät näytä ymmärtävän, että he myös omalla käytöksellään, asenteillaan, toiminnallaan, puheillaan jne. vaikuttavat ihmissuhteidensa jatkumisiin ja katkeamisiin. Itse sain vastikään kuulla ihmettelyä siitä, miten saatoinkaan "täysin yllättäen" katkaista välit pitkäaikaiseen tuttavaan, vaikka tosiasiassa olin jo vuosien ajan kyseiselle henkilölle kertonut, miten moni asia minua hänen käyttäytymisessään ja asenteissaan häiritsi. Olin aina uudelleen antanut ystävyydelle mahdollisuuden ja hänelle uuden mahdollisuuden korjata tapojaan. En kuitenkaan enää halunnut olla tekemisissä rasistisen, ylimielisen aikuisen lapsen kanssa, joka jokaisella tapaamisella tai puhelussa nosti esiin vain omia ongelmiaan ja vaivojaan, haukkui läheisiään ja myös minun läheisiäni sekä asioitaan hoitavia erinäisiä tahoja, moitti kasvatustapojani ja kilpaili huomistani lasteni kanssa (kyllä!) sekä suuttui ja tivasi selityksiä heti kun en ollut hänelle tavoitettavissa. En tätä enää kestänyt ja välit oli pakko laittaa poikki. Kuukausien ajan penäsi selitystä viesteillä, sähköpostilla ja sosiaalisessa mediassa.... Tämä ihminen ei koskaan nähnyt omaa osuuttaan välirikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kasvit ja ihmissuhteet tarvitsevat happea. Lapsuudenystävän kanssa elämät vievät eri suuntiin. En halua katkaista välejä kehenkään mutta nyt tuntuu siltä että kaipaan etäisyyttä ja aikaa. Joskus saattaa kaivata myös toisenlaista seuraa. Näistä ajatuksista seuraa syyllistämistä ja syyllisyyttä vaikka en voi näille mitään.

Vierailija

Itsekin ihmettelen ja tunnen hiukan syyllisyyttä siitä, etten halua olla tekemisissä entisen "parhaan kaverini" kanssa, vaikka hän on antanut ymmärtää, että haluaisi. Hän ei kuitenkaan ole painostavaa tyyppiä. Tapaamme vielä joskus yhteisten ystävien tapaamisissa. Sellaisessa huomasin kerran ajattelevani: minä en pidä tuosta ihmisestä. Sen aiheuttivat eräät piirteet hänessä, jotka ennenkin olivat aiheuttaneet minussa ikäviä tunteita, mutta jotka olin vain sietänyt. Mutta eihän ole mikään pakko olla vasten tahtoaan jonkun ihmisen kanssa. Kummallakin on muita ihmisiä, emme ole yksinäisiä. Jokin siinä kuitenkin kaihertaa.

Vierailija

Itse ainakin ihmettelen tuota ”tunsin itseni huijatuksi, olimme siis viettäneet aikaa yhdessä vain jotta hänen lapsillaan olisi kivaa”. En ymmärrä mitä huijaamista siinä on, on ihan hyvä syy viettää aikaa yhdessä toisen perheen kanssa jos lapset viihtyvät keskenään ja heillä on kivaa. Ja lisäksi ihmettelen että jos vain hänen lapsillaan oli kivaa, eikä siis kirjoittajalla itsellään tai kirjoittajan lapsilla, niin miksi ylipäätään surra ihmissuhteen päättymistä?

Kohtuutta

Ystävänpäivänä jotenkin kauhistuin ystävälle tarjotuista runoista. Arvostan ystävyyttä, ja toivon olevani kannustava ystävä. Osa tarjotuista runoista kuvailee kuitenkin ystävyyttä miltei ylimaalliseksi. Ystävälläkin on raskas sädekehä pään päällä. Liioittelu aikaansaa liian suuria odotuksia. Kohtuus on parasta ystävyyssuhteissakin, mutta uskon että ystävyyden katkeaminen silti tekee kipeää. Olisi ihmisystävällistä laittaa syy vaikka viestillä puhelimeen. Oli syy sitten ajanpuute, toisen liiallinen ripustautuminen tai se, ettei enää ole juurikaan yhteistä. Voi myös olla, että vain oma mielentila vaatii yksinäisyyttä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat