ADHD-lapsen äiti: ”Muista, että huonosti käyttäytyvä lapsi ei aina ole huonosti kasvatettu”

ADHD-lapsen äiti: ”Muista, että huonosti käyttäytyvä lapsi ei aina ole huonosti kasvatettu”

"ADHD ei näy, kuten moni muu vamma. Kun sain kuulla, että Osku on kiroillut ja sählännyt koulussa, teki mieli selittää kaikille, että kyllä meilläkin on rajoja asetettu," sanoo Oskun äiti. Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (81)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vanhemmat ovat usein tyytyväisiä, kun ns. löydetään diagnoosiksi ADHD, aivan kuin se vapauttaisi vanhemmat syyttömyydestä lapsen käytökseen. Sitten sitä toitotetaan muille, että kaikki johtuu lapsen aivoista (aivan kuin sille ei olisi mitään voitu).

Lapsen aivot kehittyvät odotusaikana ja ihmeellistä on, että jo kohdussa lapsi vaistoaa ympäristön asioita. Äidin ravintokin vaikuttaa odotusaikana kehittyvän sikiön hyvinvointiin. Lapsen aivot kehittyvät myös varhaislapsuudessa, jolloin ympäristö muokkaa niitä suuntaan tai toiseen. Kaikki, mitä pieni lapsi näkee, kuulee ja tuntee vaikuttavat samoin kuin ravintokin myös aivojen ja hermoston kehitykseen. Lapsi ei seuraa vain häneen itseensä kohdistuvaa toimintaa (kuten jotkut luulevat ) vaan havainnoi myös muiden ympärillä olevien keskinäistä toimintaa (enemmän kuin moni ymmärtää). Lapsen ei tarvitse ymmärtää mitään puhuttua ja silti hän vaistoaa ympärillä tapahtuvia asioita erittäin tarkasti. Näin ollen vanhempien vastuu lapsen kehityksestä on joissakin tapauksissa paljon suurempi kuin jotkut vanhemmat pystyvät edes kuvittelemaan. Kiire ja jatkuva paikasta toiseen tempoaminen vanhempien omien mielenkiintojen mukaan, saa lapsella aikaan stressin, joka vaikuttaa myös aivoihin. Mihin ovat kadonneet ne perheet, jotka viettävät aikaa kotosalla niin viikolla, viikonloppuina kuin loma-aikanakin. Lapsen aivot tarvitsevat myös rauhaa, kiireettömyyttä, niillä on tavattoman suuri merkitys lapsen käytökseen.

Meillä Suomessa diagnosoidaan ADHD-tapauksia kuin helpotukseksi vanhemmille, mutta jätettään selvittämättä vanhemmille se, kuinka he ovat itse saattaneet vaikuttaa ADHD:n kehittymiseen. Syyllistäminen on tänä päivänä suuri synti ja tuomittavaa, siksi syy jätetään sanomatta ja vanhemmille yritetään kuin pehmentää asiaa, koska ei enää diagnosoinnin jälkeen ole kovinkaan paljon vanhempien puolelta parannettavissa, sillä vanhemmat harvoin pystyvät muuttamaan ympäristöään vain siksi, että syyn myöntäminen on tavattoman vaikeaa; tavat kun ovat pinttyneet ja niistä ei haluta luopua.

  Uskon kuitenkin, että perimällä on suurempi vaikutus siihen, että jokin menee sikiön kehityksessä vinoon.  Keskittymishäiriöisen lapsen vanhemmalta vaaditaan monin verroin enemmän kuin "helpon" lapsen vanhemmalta. Päivähoidon ja koulun henkilökunnan pitää huoltajia, etenkin yksinhuoltajia, kannustaa eikä moittia. Pitää osoittaa, että ollaan lapsen puolella, eikä häntä vastaan. Kannustus vaikuttaa hyvinkin paljon huoltajan jaksamiseen, ja sitä kautta lapsen hyvinvointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat