Psykologi: "Moni vanhempi on tietämättään väkivaltainen lastaan kohtaan"

Psykologi: "Moni vanhempi on tietämättään väkivaltainen lastaan kohtaan"

Moni äiti ja isä on väkivaltainen lastaan kohtaan, mutta ei ymmärrä olevansa, sanoo psykologi Kaisa Lumijärvi.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (104)

Vierailija

Kotiäiti kirjoitti:
Moni vanhempi on ollut tietoisesti laiminlyövä, henkisesti ja fyysisesti väkivaltainen ja huono kasvattaja lastaan kohtaan. Siksi pitää syyllistää syyllisiä eli pääosin vanhempia sukupolvia. Kysykää 1930-, 1940- ja 1950-luvulla syntyneiltä eläkeläisiltä ja vanhuksilta. Saatte yleensä vastauksen, että lapsia saa ja pitää alistaa ja kurittaa. Nämä ikäpolvet ovat olleet omia lapsia "kasvattaessaan" yleensä sitä mieltä, että "Joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa" ja "Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee". Myönteisiä poikkeuksia on toki ollut ja kaikki eivät ole ennenkään hyväksyneet lasten alistamista ja väkivaltaista kasvatusta.

Suomessa on aikaisemmin ollut vallalla "lastenkasvatus" jossa suuri osa äideistä ja isistä on hyväksynyt lapsen alistamisen, kurittamisen, lyömisen ja henkisen ja fyysisen pahoinpitelyn. Lapsen ruumiillinen kuritus ja alistaminen on ollut jopa Suomen laissa sallittua aina vuoteen 1984 asti. Edelleen nämä eläkeläiset ja vanhat ikäluokat ovat pääosin sitä mieltä, että lasta saa ja pitää tukistaa, lyödä, alistaa, nöyryyttää ja haukkua. Tällä ei ole mitään tekemistä lapsen "kasvatuksen" kanssa. Lapsella pitää olla kotona turvalliset rajat ja pitävät säännöt, jotka äiti ja isä asettavat ja pitävät niistä kiinni. Lapsi tarvitsee rakkautta, välittämistä, ikätasoista hoivaa, hoitoa ja huolenpitoa. Tämä edellyttää ja vaatii lapsen äidiltä ja isältä myönteiseen kasvatukseen sitoutumista ja vastuunottoa. Lastenhoitoa ja lastenkasvatusta ei voi eikä saa siirtää yhteiskunnalle, vaan se on vanhempien tehtävä.


Väkivaltaa on myös lastaan haukkuminen,mitätöinti ja vähättely.Eräs huoltaja oli kovaääniseti moittinut pitkänaikaa lastaan.Lapsesta oli tullut hiljainen ja muutettuaan pois kotoaan.Oli ollut omissa oloissaan eikä ollut hakeutunut työhön/eikä minkäänlaiseen am.koulutukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kuuden lapsen isä kirjoitti:
Kyllä minä olen joutunut pistämmään viisivuotiaan pojan kirjaimellisesti jäähylle, ulko oven ulkopuolelle pakkaseen. Kyseinen viisivuotias kävi kolmivuotiaan siskonsa päälle täysin järjettömästi. Ensin kielto, sitten poisvienti, kolmannen päällekarkauksen jälkeen sänkyyn ja syliin, jossa pidin tunnin. Kun poika tuntui rauhoittuneen päästin irti ja taas hän karkasi siskonsa kimpuun. Kun en muuta keksinyt laitoin pojan pakkaseen ja oven kiinni. En päästänyt sisälle, ennen kuin rauhoittui ja ymmärsi vihdoin, ettei pikkusiskon murjominen käynyt päinsä. Olen varmaan psykologien mielestä tosi väkivaltainen, mutta järjetöntä vakivaltaa ei saa poikki, muuta kuin käyttämällä joskus voimakeinoja. Tosiasiassa olen isoäitivainaani mielestäkin liiankin kiltti. Miten arvon psykologien mielestä asia olisi pitänyt hoitaa toisin?

Nooo, muuten ok, mutta tuo pakkaseen pistäminen on paha. Jos sillä oli ulkovaatteet päällä, niin ok.

Vierailija

Toinen huono äiti kirjoitti:
Miksi jäähyn vastustajat aina olettavat mustavalkoisesti, että jäähypaikka on omassa huoneessa tms. johon lapsi eristetään? Meillä ainakin jäähypaikka on samassa tilassa muiden kanssa. Paikassa josta näkee keittöön, olohuoneeseen ja ruokahuoneeseen. Jäähyllä oleva näkee muun perheen ja hänen kanssa keskustellaan.
Brittiläinen SuperNanny TV-ohjelmassa pakotti perheen eristämään pikkupojan huoneeseen lukkojen taakse. Poika hysteerisenä itki ja heittäytyi kerta toisensa jälkeen lukittua ovea vasten, kolhien päätään oveen. Tämä jatkui, kunnes uupuneena viimein lopetti.

Ihan hullua tällainen! Asiantuntijakin Suomessa tällaista toimintaa paheksui. Lapsi kokee itsensä hylätyksi, ja saattaa loukata itsensä pahastikin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat