Naistentautien erikoislääkäri: ”Vaihdevuodet alkavat aiemmin kuin moni luulee” – tunnista ensimmäiset oireet

Naistentautien erikoislääkäri: ”Vaihdevuodet alkavat aiemmin kuin moni luulee” – tunnista ensimmäiset oireet

Kello käy. Yöpöydällä aamuyöllä valvoessa, ja se biologinen kello myös.

Kun ikä alkaa nelosella, mieleen tulee yhä useammin yksi v-sana: vaihdevuodet. Mistä voi tietää, että vaihdevuodet lähestyvät ja mitkä ovat ensimmäiset oireet? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri kertoo.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (39)

Janna

Hain samantien hikipillerit ,en kestä sitä kuumotusta.Vaikka olin jäähallissa niin kuuma oli.Gynekologini sanoi ettei syöpää esiinny sen enempää kuin niillä jotka ei käytä hormoni korvausta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei mikään kuukupin käyttäjä kirjoitti:
Olen 49-vuotias ja kärsinyt aina runsaista ja kivuliaista kuukautisista. Viikko vuotoa on ollut ihan normaalia! Ja nyt muutamana viime vuonna tahti on tosiaan vain kiihtynyt, kierto lyheni ja jos mahdollista vuoto oli entistäkin runsaampaa. Aivan mahtavaa elämää... Olen toivonut jo kauan, että kuukautiseni loppuisivat juuri siitä syystä, että elämä on pirun hankalaa kun käytät "yösidettä" ja sitäkin pitää käydä viimeistään tunnin päästä vaihtamassa.

Kestän mitkä tahansa vaihdevuosivaivat kunhan menkat vain loppuisivat!

Hei. Minulla on ollut kuvailemasi kaltaiset kuukautiset koko ikäni, olen nyt 39v lapseton nainen. Joka kuukaudesta menee yksi viikko kivuissa ja erittäin runsaan vuodon parissa. Välillä minäkin toivon, että vaihdevuoteni alkaisivat jo. Tsemppiä sinulle!

Vierailija

Minulla ei ollut muita riskitekijöitä rintasyövän suhteen kun hormoonihoito (monta lasta, pitkät imetykset, normaali paino yms. pitäisi pitää syöpä pois).

Elikä hormoonien käyttö oli syypää syöpääni, uskon niin ja sitä tilastotkin vahvistaa ja syöpä oli vahvasti hormoonipositiivinen!!!

Sanokoot gynekologit mitä tahansa!

xx

Olen melkein 50v ja itselläni on ollut noita esioireita jo pitkään. Kuukautiskierto on lyhentynyt, eikä vuoto kestä kuin max 3 päivää. Heräilen öisin ja valvon tunteja putkeen, vaikka pari tuntia aiemmin olen ollut niin väsynyt, että melkein nukahdin sohvalle. Nuorempana saattoi olla pientä vatsakipua ennen kuukautisia, nykyisin jalka- ja pääsäryistä muistaa, että taas ne alkaa. Olo on kuin aivottomalla ennen kuukautisia, pää ei toimi eikä kroppa. Olo on kuin kännissä...

Selittelin tuota kuukautiskierron lyhentymistä työterveyslääkärille, nuorehkolle naiselle. Se oli ihan pihalla. Ei tiennyt, että kuukautiskierto lyhenee ennen vaihdevuosia. Mietti jotain kasvaimia tai muuta heti. Voisiko ne edes lääkiksessä sen verran vaivahtua, että jos tähtää työterveyteen, viitsisi tutustua myös vaihdevuosioireisiin. Ihan googlestakin löytyy, jos ei kursseille mahdu aiheeksi. Kuvitteleeko ne lääkiksessä siellä, että kaikki vaihdevuotiset on ulostettu työelämästä. Ei ole.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Syopaa ne vaihdevuosi laakkeet juuri aiheuttavat. Tiedan useammankin tapauksen.

Sinä LUULET. Syöpää aiheuttaa pitkään jatkuva elämä. Jokaiselle tulee syöpä, jos tarpeeksi pitkään elää saa, ja vauvalla voi olla syöpä syntyessään. Kertaa biologiasta solun jakautuminen.

Vierailija

Äitini sai vaihdevuosihormonilääkkeisiin liitetyn rintasyövän ja joutui lopettamaan hormonit siihen. Itse siis kuulun riskiryhmään myös. :( Olen 44v ja syön edelleen yhdistelmäehkäisypillereitä, jotta menkat tulee vain 2kk välein. Tällä mennään niin kauan kuin gynekologi kirjoittaa reseptin.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Syopaa ne vaihdevuosi laakkeet juuri aiheuttavat. Tiedan useammankin tapauksen.

Sinä LUULET. Syöpää aiheuttaa pitkään jatkuva elämä. Jokaiselle tulee syöpä, jos tarpeeksi pitkään elää saa, ja vauvalla voi olla syöpä syntyessään. Kertaa biologiasta solun jakautuminen.

Juu, ei mullekaan keuhkosyöpä röökaamisesta tullut, vaan pitkästä elämästä!

Vierailija

Tuo yöheräily tulee keski-iässä miehillekin. Evoluutiolla selitetään: eri-ikäiset valvovat eri aikaan (esim. nuoret valvovat myöhään ennen kuin uni tulee, vanhukset herää varhain aamulla) ja tällä tavalla joku on aina vartioinut laumaa. Ihminen on saaliseläin.

Sii

Näin on. Vaihdevuodet tarkoittaa aikaa, jolloin on ensimmäisiä merkkejä menopaussista, eli tällöin on vielä kuukautiset mukana kuvioissa. Menopaussi tarkoittaa, että yleensä vaihdevuodet on selätetty.

vi erai lija

Sii kirjoitti:
Näin on. Vaihdevuodet tarkoittaa aikaa, jolloin on ensimmäisiä merkkejä menopaussista, eli tällöin on vielä kuukautiset mukana kuvioissa. Menopaussi tarkoittaa, että yleensä vaihdevuodet on selätetty.

Tarkennus; premenopaussi, menopaussi ja postmenopaussi. Ajanjakso joka sisältää nämä kaikki on nimeltään vaihdevuodet.

Kuukautisten poisjääminen tai jatkuminen ei välttämättä ole merkki. Muut oireet saattavat alkaa ensiksi ja kuukautiset jatkuvat vielä vuosia, sitä aikaa kutsutaan premenopaussiksi. 

Tervetuloa Vaihdevuodet-Menopaussi -ryhmään facebookissa. 

42 vuotta kuukautisista kärsinyt

Aina olen ollut vihainen, mutta viime vuosina TODELLA vihainen. Just raivostuin koiralle pahasti lenkillä myöskin autolla kaahanneelle ääliölle toivotin nopeaa ja lopullisen ikuista poistumista joukostamme. Paha mieli koiralle raivoamisesta, mutta kaaharille toivon edelleen samaa tuhoisaa kohtaloa. Kalenterista katsoin, noin viikon päästä alkaa kuukautiset. Ehkä. Lisääntyneen vihan lisäksi oli pari vuotta sitten kuumia-aaltoja, nykyään harvemmin, mutta kuukautiset olleet epäsäännölliset, pahimmillaan väliä 18 päivää, parhaimmillaan väli oli liki 3 kuukautta. Se oli ihanaa, mutta mikä pettymys, sieltä se vuoto vaan taas tuli. Onneksi on niukempaa, kuin ennen. Pitäiskö alkaa uudestaan polttamaan, sehän aikaistaa menopaussia? En tunne painonnostajia, niiltä vois saada mieshormoonia, partaa tulis lisää, mutta loppuis kuukautiset. Nälkiintyminen ei onnistu, kun ruoka ja suklaa liki ainoat ilot elämässä, joten se siitä keinosta saada kuukautiset loppumaan. Tuskin suostuvat munasarjoja ja kohtua poistamasn ilman muuta syytä, kuin että pääsisi eroon kuukautisista. Ja tietenkin hyvä, ettei mitään semmoista syytä ole ilmennyt. Mutta kun haluan rauhassa "mummoutua", ei verenvuotoa ja ajoittain lisääntyvää raivoa. Noin 51 vuotiaana muka keskimäärin loppuu. Valehtelevat, kohta olen jo 55 vuotta eikä loppua näy. Mä olen varmaan se luonnonoikku, jolla kuukautiset yli 60-vuotiaaks asti. Jo riittäis yli 40 vuotta ollut kuukautiskärsimystä.

Vierailija

Vanhojen naisten elämä on ilmeisesti hyvin kurjaa. Vanhojen naisten elämässä ei tapahdu koskaan mitään hyviä asioita, vaan vanhoille naisille tapahtuu aina vain kurjia asioita. Ainaista valitusta, kurjuutta, sairauksia, raihnaistumista, alamäkeä, vaivoja, masennusta ja kärsimystä. Jos joillakin naisilla on näin hankalat vaihdevuodet, niin miksi ihmeessä kyseiset ihmiset eivät mene lääkäriin hakemaan apua ongelmiinsa? Miksi he terrorisoivat perhettään, lähipiiriään ja valittavat vaivojaan lehtien keskustelupalstoilla?

Vierailija

Olen 56--vuotias nainen, kuukautiset alkoivat 12-vuotiaana. Yhtään lasta en ole tähän maailmaan laittanut.
Ärsyttää todella paljon tämä yli 44 vuotta kestänyt kuukausittainen säännöllinen rättitauti.
Iso- ja pikkusiskoilla kkset on jo vuosia sitten loppuneet, mutta itsellä ei näy mitään vähenemisen merkkejä eikä edes vaihdevuosioireita.
Sisareni väittivät, että on vaarallista, kun kkset kestävät näin myöhäiselle iälle, lääkärin mielestä tämä taas on nuorekkuteni salaisuus. Tahtoisin vaan lopettaa tämän kirotun vaivan. Enkä todellakaan pröystäile tällä.

Vierailija

Vihaan näitä vaihdevuosia, kuumia aaltoja pari kertaa tunnissa, parin-kolmen tunnin yöunia pätkissä, paniikkia, ahdistusta, sisäistä musertavaa tuskaa, nivelkipuja ja rintasyövällä pelottelua. Elän terveellisesti, olen normaalipainoinen. En tiennyt, osannut pelätä etukäteen ollenkaan, kaikki on aivan hirveää. Tarvittaisiin tehokasta apua ilman jatkuvaa rintasyöpäpelottelua ja ilman syyllistämistä myös kaltaisilleni vaikeaoireisille sekä toivoa hyvästä elämästä myös tulevina vuosikymmeninä hormonilääkityksellä (jos sen haluaa) ilman syyllisyyttä tai lopettamispainostamista joka käänteessä.

Vierailija

Rintasyövällä pelottelu on ihan fanaattista, kun hormonikorvaushoidosta puhutaan. Ylipaino tai jokailtainen viinilasillinen kasvattaa syöpävaaraa yhtä paljon. Kuinka moni vv-ikäinen pakotetaan laihduttamaan normaalipainoon tai estetään alkomyynti vv-leiman otsaansa saaneille. Lihavuus on jo kansantauti ja aiheuttaa monia muitakin syöpä- ja terveysriskejä, samoin alkoholi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat