Psykologi: "Moni vanhempi on tietämättään väkivaltainen lastaan kohtaan"

Moni äiti ja isä on väkivaltainen lastaan kohtaan, mutta ei ymmärrä olevansa, sanoo psykologi Kaisa Lumijärvi.Lue koko juttu

Psykologi: "Moni vanhempi on tietämättään väkivaltainen lastaan kohtaan"

Sivut

Kommentit (111)

Vierailija

Kaltoin kohdellut lapset on myöhemmin agressiivisia ja väkivaltaisia työpaikoilla toisia kotoaan.

 • ylös 23
 • alas 10
Vierailija

Kuuden lapsen isä kirjoitti:
Kyllä minä olen joutunut pistämmään viisivuotiaan pojan kirjaimellisesti jäähylle, ulko oven ulkopuolelle pakkaseen. Kyseinen viisivuotias kävi kolmivuotiaan siskonsa päälle täysin järjettömästi. Ensin kielto, sitten poisvienti, kolmannen päällekarkauksen jälkeen sänkyyn ja syliin, jossa pidin tunnin. Kun poika tuntui rauhoittuneen päästin irti ja taas hän karkasi siskonsa kimpuun. Kun en muuta keksinyt laitoin pojan pakkaseen ja oven kiinni. En päästänyt sisälle, ennen kuin rauhoittui ja ymmärsi vihdoin, ettei pikkusiskon murjominen käynyt päinsä. Olen varmaan psykologien mielestä tosi väkivaltainen, mutta järjetöntä vakivaltaa ei saa poikki, muuta kuin käyttämällä joskus voimakeinoja. Tosiasiassa olen isoäitivainaani mielestäkin liiankin kiltti. Miten arvon psykologien mielestä asia olisi pitänyt hoitaa toisin?

Nooo, muuten ok, mutta tuo pakkaseen pistäminen on paha. Jos sillä oli ulkovaatteet päällä, niin ok.

 • ylös 22
 • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Toinen huono äiti kirjoitti:
Miksi jäähyn vastustajat aina olettavat mustavalkoisesti, että jäähypaikka on omassa huoneessa tms. johon lapsi eristetään? Meillä ainakin jäähypaikka on samassa tilassa muiden kanssa. Paikassa josta näkee keittöön, olohuoneeseen ja ruokahuoneeseen. Jäähyllä oleva näkee muun perheen ja hänen kanssa keskustellaan.
Brittiläinen SuperNanny TV-ohjelmassa pakotti perheen eristämään pikkupojan huoneeseen lukkojen taakse. Poika hysteerisenä itki ja heittäytyi kerta toisensa jälkeen lukittua ovea vasten, kolhien päätään oveen. Tämä jatkui, kunnes uupuneena viimein lopetti.

Ihan hullua tällainen! Asiantuntijakin Suomessa tällaista toimintaa paheksui. Lapsi kokee itsensä hylätyksi, ja saattaa loukata itsensä pahastikin.

 • ylös 22
 • alas 10
Vierailija

K kirjoitti:
Vierailija: Toinen huono äiti

Miksi jäähyn vastustajat aina olettavat mustavalkoisesti, että jäähypaikka on omassa huoneessa tms. johon lapsi eristetään? Meillä ainakin jäähypaikka on samassa tilassa muiden kanssa. Paikassa josta näkee keittöön, olohuoneeseen ja ruokahuoneeseen. Jäähyllä oleva näkee muun perheen ja hänen kanssa keskustellaan.

Nimenomaan! Lisäksi jäähyyn ymmärtääkseni kuuluu että lapsen kanssa käydään joka kerta läpi miksi hän joutui jäähylle, jolloin voi kertoa että saa suuttua, mutta ei saa lyödä tms.

Yksi nainen hakkunut, mitätöinyt ja vaikka mitä omaa alaikäistä pokaansa. Valehdellut pojan oikean isän. Poika tullut sulkeutuneeksi ja koulut jääneet vain pakolliseen. Autokoulun kävi, mutta äitikkä oli ottanut käyttöoikeuden autoon pois. Armeijasta tuli keskeytys 2-viikon jälkeen. Minkämoinen hirviö pojan äiti on, ei kuulu mulle.

 • ylös 11
 • alas 3
Vierailija

Ennemmin tai myöhemmin voi ja saisi alkaa vanhemman omaatuntoa kolkuttamaan lastensa ainainen henkinen kiusaaminen. Tuomioitakin on tullut suurina korvaus vastuina todistetuissa väärinkohteluissa huoltajalle.

 • ylös 12
 • alas 4
Vierailija

Minua haukkuivat, ( mustalaiseksi oli pahin haukkuma nimitys) mitätöivät jatkuvaan, vanhemmat ja jopa sisarukset. Olin myös koulukiusattu. Ei meinannut osata olla mitenkään päin. Myöhemmin, lähellä armeijaikää sain vahingossa tiedon, että olen ottolapsi lähisuvusta. En mennyt kasvattivanhempien hautajaisiin, enkä pitänyt muihinkaan mitään yhteyttä sen jälkeen.

 • ylös 12
 • alas 5
Vierailija

Mitenköhän Ukki? Onkohan Ukki koskaan ollut väkivaltainen taikka toiminut väärin?

Lasse Ukki Kotkasta on sellainen, että syö makkaraleipiä ja ihastelee linkkuveistään. Mikisikähän hänestä se linkkuveitsi on niin kiinnostava taikka omalla nimellä varustetut kynät?

Olemme syvästi onnelllsisiä kun saamme kyseisen kynän.

Pedagogi Joensuusta

Ei lasta pakkaseen! Heitteille jättöä. Vaarannat lapsen terveyden. Hän voi valvomatta kiukussaan kadota jonnekin. Voi paleltua siten tai jäädä auto alle tai eksyä lähtiessään " mummon luo". Harmitti katsoa, kun naapurin äiti laittoi raivoten ulos molemmat lapset leikki- iässä. Eikä päästänyt itkeviä sisälle pyynnöstäkään. Kyse on vanhemman omasta viitsimättömyydestä ja tilannetajun sekä omasta tunteiden säätelyn heikkoudesta. Ehdotan LS-ilmoitusta, jotta vanhemmat saavat tarvittava tukea ja opastusta vanhemmuuteensa.

Vierailija

Akr kirjoitti:
Minusta sen lausuminen, että lapsi tarvitsee jäähyn tai muun rangaistuksen sijasta syliinottoa ja huonon käyttäytymisen syiden selvittämistä on puppua. Jos lapsi käyttäytyy huonosti ja aikuinen ottaa hänet syliinsä ja alkaa hyvittelemään, rauhoittelemaan ja kyselemään syitä käyttäytymiseen, se opettaa lapselle, että juuri sellaisella huonolla käytöksellä saan hellyyttä ja vanhempien jakamatonta huomiota. Jos hyvä käytös saa aina vain sanallisen kiitoksen, lapsi oppii, että hänen tulee käyttäytyä huonosti saadakseen huomiota. Lapsen tulee saada tietää rajansa, sen miten pitkälle hän voi mennä ilman, että vanhemmat puuttuvat asiaan. Ja kun raja ylittyy, sellaista kytöstä ei hyvitellä vaan siitä rangaistaan. Lapsi oppii empatiaa, kun empatiaa käytetään oikein hyvän käytöksen palkitsemiseen, ei huonon (olet varmaan väsynyt, mutta silti jaksoit autaa äitiä panemalla lautasen tiskiin). Huonosta käytöksestä saadun empatian ja huomion kalastelu muuttaa lapsen sen hetkisen ja aina aikuisuuteen yltävän käytöksen todella huonoksi.

Onpas outo perhe, jos ei hellyyttä saa automaattisesti päivittäin, vaan ainoastaan silloin kun tekee ns ”väärin”? Lapsi, joka saa hellyyttä ja huomiota, säännöllisin väliajoin ruokaa, ulkoilua ja tekemistä - sekä YMMÄRRYSTÄ, on kohtuullisen kiva lapsi.

Se ei tarkoita etteikö hän olisi inhimillinen JA lapsi, eli hänellä on halut ja rajallinen ymmärrys sekä puutteellinen ongelmanratkaisukyky. Erilaiset nepsy-ongelmat voivat tehdä kaikesta vaikeampaa, myös lapsen ”logiikan” ymmärtämisestä. Luonne-erot vaikuttavat ja temperamentti, joku lapsi on rauhallinen ja toinen villi.

Kesänki

Talvikki42 kirjoitti:
Olipas järjetön ajatus, että uhkailu, kiristys ja lahjonta olisi muka henkistä väkivaltaa. Mielestäni ne on oikeasti toimivia ja hyviä konsteja, tietenkin järjellä käytettynä. Esim: "Jos et nyt lopeta pelaamista, saat kahden päivän pelikiellon" tai "Nyt kun reippaasti teet läksysi ja laitat tavarasi paikoilleen, voidaan sen jälkeen käydä jäätelöllä".
Tuossa uhkailua ja lahjontaa, mutta missä väkivalta? En ymmärrä.

Olipa järjetöntä – koska sinä et ymmärrä? Hyvä homma. Tämän kaltainen lähestyminen maailmaan saa minut tuntemaan surua lastesi puolesta. Väkivaltaa on valta-aseman väärinkäyttö. Ei pelkästään lyöminen. Neuvottelu ei tarkoita samaa kuin kiristäminen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat