Lukijan kirje: ”Näin taas vain kympintyttöjä ja hymypoikia”

”En nähnyt Facebookissa kevätjuhlapäivänä niitä seiskan todistuksia. Näin vain kympintyttöjä ja hymypoikia. Miksi oikeastaan on niin tärkeää kertoa kaikille, että oma lapsi on menestyjä?” lukijamme pohtii.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Näin taas vain kympintyttöjä ja hymypoikia”

Kommentit (10)

Vierailija

Eihän mikään estä sinua olemasta ylpeä omasta lapsestasi. Eikä mikään estä sinua iloitsemasta myös muiden puolesta. On ankeaa jos vanhemmat eivät saisi hehkuttaa lastensa onnistumisia vain siksi että joku on siitä kateellinen. Jos lapsi on lahjakas ja lisäksi ahkera ja onnistuu niin kyllä hän ne kehut ja onnistumisen ilon ansaitsee. Yksi päivä riemua vuosien työn jälkeen ei pitäisi olla keneltäkään pois.

  • ylös 12
  • alas 2
kahden lapsen äiti

Mikä estää sinua tekemästä niin. Kuulostaa siltä että sinulta puuttuu uskoa lapseesi. Muista että monet hyviä numeroita saavat lapset saavat siihen tukea ja rohkaisua. Vaikka lapsi saisi "vain seiskoja" niin kyllä ne seiskatkin ovat hankittuja ja lapsen omalla työllä ansaittuja. Ei ole noloa olla seiskan oppilas, mutta ankeaa on jos se nolottaa vanhempia. Ole ylpeä lapsestasi ja rohkaise häntä keräämään oppia ja tietoa niin kyllä ne vahvuudetkin löytyy. 

  • ylös 13
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvin meni

Minä olen yksi niistä, jotka iloitsivat lapsen menestyksestä. Miksi en olisi iloinnut? Hän on tehnyt paljon töitä vaikeana kouluvuotena ja ansaitsee stipendinsä ja kehunsa. Kehut eivät ole keneltäkään toiselta pois!
Itse iloitsin aivan yhtä paljon myös toisesta lapsestani, joka sai isolla vaivalla ruotsin kielen seiskansa nostettua kahdeksikkoon. Äitinä ylpeys on sama, vaikka lapset ovat kaikki erilaisia.

Vierailija

Ei mielestäni kirjoittaja tässä ollut ottamassa iloa pois koulussa menestyneiltä tai heidän vanhemmiltaan. Iloitse lapsestasi. Hän on ihana ja oikeanlainen juuri sellaisena kun on, niin kauan kun pyrkii hyvään moraaliin.

Kaarina

Olen onnellinen, että ystäväpiirissäni Facebookissa juhlistettiin monia kesäloman aloittavia. Useista silmiini osuneista julkaisuista vain kahdessa hehkutettiin lapsen saamaa stipendiä, muissa iloittiin alkavasta kesälomasta ja lapsella edessä olevista vapaista päivistä. Arvosanoihin ei viitattu varmaan yhdessäkään. Tällaisen lähestymistavan soisin yleistyvän sinunkin ystäväpiiriisi.

Pääjalkanen

Se on kumma, että ihmisten täytyy kaikki lapsen kehut mainostaa Facebookissa ja muussa sosiaalisessa mediassa. Kehu sitä lasta itselleen ja juhli hänen kanssaan menestystä koulussa ja mahdollisia saatuja stipendejä.

Itse en juurikaan mainosta lapsen hyviä juttuja Facebookissa, jos haluan ystävieni tietävän lapseni hyvistä suorituksista, kerron ne hlöö kohtaisesti viestillä tai kasvotusten. Ja lapsen itsensä kanssa juhlimme keskenämme osata alla jätskit tai menemme kahvilaan juhlimaan.

Marja

En ole ikinä laittanut lasteni todistuksista kuvia faceen vaikka ihan hyviä numeroita ovat saaneet. Yli 9 keskiarvot. Miksi pitäisi hehkuttaa koko kansalle, se on kerskailua. Kerroin (ylpeänä toki saavutuksista) lähimmille ihan itse.

Vierailija

Minulle jäi lapsuudestani mieleen yksi äitini aika lailla huumorillakin sanomansa mielipide, miten lapsista puhuessa kukaan ei saa puheenvuoroa kaikkien kehuessa jälkikasvuaan. Ollaan jo suut auki valmiina, että pääsisi itse ääneen. KUn taas koiraa ulkoiluttaessa ihmiset ovat huomattavasti solidaarisempia ja kiinnostuvat toisenkin lemmikistä.
Äitini ei ikinä perustellut näkökantaansa sen tarkemmin, vaikka opettaja ammatiltaan olikin. HÄn vain realistisesti totesi, että kun työssään näkee aivan kaikenlaisia lapsia sekä nuoria  ei todellakaan kuvittele omista lapsistaan liikoja. 
MUistan, että äitini oli hyvin kannustava ja osasi sanoa kiitos meille lapsillekin. 
Olisiko niin, että ne kovaääniset ja lapsiaan somessa yllistävät vanhemmat kaipaavat  kipeästi kiitoksia ja kehuja jäädessään niistä itse aikoinaan ilman? Lapsen menestys on vain tekosyy saada huomiota itselleen?  Muutenkaan ei ole erityisen viisasta jakaa lastensa asioita missään mediassa(kuinkahan moni vanhempi on siihen edes pyytäntyt lupaa lapsiltaan?).
Tärkeintä on, millaisen esimerkin vanhempi antaa lapselleen kouluvuoden päättyessä ja miten lapsensa huomioi. Se perinne jää mieleen enemmän kuin kaikenlaiset puolituttujen vouhotukset somessa.

Kannustus ja ilo

Oikeasti osa lahjakkaista lapsista ei ole ahkera. He menestyvät helposti, ja saavat sitten vielä kiitokset ja stipendit. Tosikoitoksia tulee vasta korkeakouluissa ja yliopistoissa. Lahjakkuustutkijoiden mukaan aliarvostetumpia ovat älyllisesti keskinkertaiset , siis ihan hyvät, mutta erityisen luovat lapset. Luovuus kyseenalaistaa ja sitä ei arvosteta. Puhut 7 lapsesta. Hän saattaa olla hyväluontoinen, lempeä tai muuten vain mukava ihmisen alku. Tai sosiaalisesti lahjakas. Numeroiden perusteella ei saisi arvottaa lasta. Vierastan lapsilla kehuskella kun kouluarvosanat ovat kapea osa itse elämästä. Mutta perhepiirissä ja arjessa hyväksyvä asenne lapseen on äärimmäisen tärkeää. Lapsi havaitsee herkästi olevansa pettymys. Korosta lapsesi kivoja piirteitä! Iloitse niistä.

Vierailija

Kyllä jokaisella on oikeus olla ylpeä omasta jälkikasvustaan. Meillä seiska oli hyvä numero. Omani läpäisi peruskoulun rimaa hipoen. Epäilin ADHD:ta, mutta opettajien mielestä hän oli vain laiska. Hän pääsi silti ammattikouluun, mutta opinnot jäivät, koska huumeet tulivat kuvioihin.

Olen silti hyvin ylpeä hänestä, koska hän hakeutui katkaisuun ja päihdekuntoutukseen, ja pääsi eroon kovista aineista. Olen ylpeä, jos hän on saanut pyykkinsä pestyä ja tehtyä ruokaa. Olen ylpeä siitä, että hän on älykäs, kiltti ja empaattinen, ja hänellä on ollut aina paljon ystäviä. Hän kulkee omaa polkuaan, mutta minulle hän on kaikkein rakkain ja tärkein tässä maailmassa.

En silti kiistä, ettenkö olisi kateellinen niille, joiden lapsilla ei ole päihdeongelmaa. En toivo tätä kenellekään. En silti aio antaa periksi katkeruudelle. Aion olla onnellinen jokaisesta hyvästä päivästä ja yhteisestä hetkestä, koska en tiedä, kauanko saan hänet luonani pitää.

Viimeaikojen keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat