Hus pois koi

Lukittu
Huolehdi siitä, että vaatekaappi pysyy raikkaana.

Jos näet koiperhosen lentelevän kodissasi, on ehkä aika vilkaista vaatekaappiin vähän paremmin. Vaatteidesi säilytystapa voi kaivata uudistamista.Lue koko juttu

Hus pois koi

Kommentit (14)

Entäpä kun mökki on olut kylmiltään koko talven ja pakkasta on ollut reilusti,sama mitä ulkotilassa. Mökkiin on menty toukokuussa ja nyt ikkunaverhot vilisevät koiperhosia.Apua! On liiskattu ja aina tulee uusia! Tuvassa on parvi ja parvenkin ikkunassa on, saunan pukuhuoneestakin löytyi. Mikä myrkky sopii? Täytyykö olla pois mökiltä kauan? Ennen naftaliinia laitettiin.

SuurKiitos neuvosta

24.6.13 Kaija

 • ylös 47
 • alas 55

Ei ole saunotus mahdollisuutta, mitä teen? Auttaako pesu koneessa missä asteessa? Mitä kaikkea koi syö? Esim syökö liinavaatteita, pyyhkeitä, t-paitoja? Koska mitään villaista ei vaatekomerossani ole. Löysin niitä tänään 4 vaatekomerostani... Jos myrkytän raidin sinisellä aerosoli purkilla, täytyykö lemmikkien ja lasten olla pois kotoa kuinka kauan? Paljon on kysymyksiä, osaako joku auttaa!

Suurkiitos jos joku voi neuvoa.

Mimmi

 • ylös 59
 • alas 68
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Eevi

Eipä näytä kukaan neuvoneen. Miten olet Kaija toiminut? Olet varmaan jo päässyt niistä eroon. Meillä nyt sana tilanne... :/

Siivoilija

Meillä koiperhosepidemia kerrostalossa, ei mitään tietoa, mistä on alkujaan. Kellarivarastosta ilmeisesti levinnyt ja siinä kun on kannettu vuodenaikojen vaihtuessa vaatetavaraa edestakaisin niin yhtäkkiä oli joka paikassa. Inhottavia ovat, eivät vaarallisia. Olemme taistelleet nyt ongelman kanssa pitkään ja muutaman asian olen oppinut:

Ensimmäisenä täytyy jäljittää kaikki, aivan kaikki saastuneet paikat. Niitä voivat olla vaatteet, huonekalut, mutta myös suurien kodinkoneiden pölyiset alaosat, siirrä siis jääkaapit ja pakastimet ja imuroi ja pese joka kolo, tietokoneen keskusyksikkö myös, kirjahyllyt. Eläinten kuivaruoista leviää myös, eli sapuskat kannellisiin purkkeihin tai muutoin pussit pidettävä kiinni, samoin kuin ihmisten ruoat jauhot yms. Siivoa ruokahyllyt huolellisesti. Koi lisääntyy, jos saa olla rauhassa pimeässä, eli tuuleta ja anna valoa. Itse heitin kaikki saastuneet vaateet ja kankaat pois, tulipahan samalla konmaritettua kaapit. Lapsen pehmolelut yms tärkeät pidettiin saunassa yli 80 asteessa useita tunteja. Se tappaa kaikki toukka-asteet, pakastaa voi myös mutta täytyy olla reilusti yli 20 astetta miinusta ja tavarat pakastimessa vähintään viikon. Biokill on hyvä tuote, sillä suihkuttaa ja pyyhkii hyllyt ja kolot. Itse olen sen jälkeen tiputtanut tipan eteeristä laventeliöljyä siivottuihin paikkoihin ja pyyhkinyt sitä ympäriinsä. Koit ei pidä laventelista. Koiperhoslaatikko eli liimalaatikko on ehdoton. Se houkuttelee ja nappaa lentelevät urokset. Laatikosta voi leikellä levyä pienemmäksi ja panna keittiön kaappeihin, jotta pystyy tarkkailemaan vieläkö siellä joku lentelee. Jostain luin myös, että koiperhosia näkyy varsinkin H-kirjaimella alkavina kuukausina. Eli jälkitarkkailua täytyy tehdä pitkään, jotta varmasti saa kaikki paikat puhtaaksi.     

 • ylös 17
 • alas 8
Nau

Itsekin valitettavasti vanhassa kerrostaloasunnossa koiperhosia vastaan taistelen. Vihulaiset asuntoon muuttaneet ilmeisesti vintiltä ja ilmantointikuilujen kautta. Mulla käytössä taistelussa siivous ja torjunta. Koska taloudessa on kissa myrkyttäminen ei käy päinsä. Monessa myrkyssä jätetään mainitsematta että ne ovat tappavia kissoille jotka valitettavasti saavat tuon myrkyn elimistöönsä asunnon pinnoilta kun pesun hoitavat taas nuolemalla. Laventeli, punaseetri, tarra-ansat, sitrusöljyt vain käyttöön. Koin toukat eivät pidä auringosta joten tuuletus auringon paisteessa ja kova harjaus (esim villamatot) on vallan tehokasta.

 • ylös 11
 • alas 10
Milli79

Olisi voinut juttuun lisätä kuvan koiperhosesta! Kun ei ne kaikki pienet sisällä lentäjät koita ole. Pesäkoisia yleensä ja niistä ei ole haittaa.

 • ylös 13
 • alas 9
Vierailija

Koin jo lentäessä, se on jo muninut. Koi siis kuolee siinä vaiheessa joten myrkyt ovat hyödyttömiä. Koin jälkeläiset sitä vastoin ovat erittäin valoallergisia. Tästä syystä ikkunat, kaapit ja verhot kannattaa pitää auki seuraavan pari vuorokautta. Olen kokeillut käytännössä ja voin sanoa, että toimii.

Mikäli ette halua elukoita, hyttysiä tai koita niin verhoihin kannattaa ruiskuttaa spraylla veden ja etikan sekotetta. Sama juttu kuin punkkikarkote, 2-3 osaa vettä ja yksi osa etikkaa. Itse laitan laimennettua etikkaa myös petivaatteisiin jotta saan nukkua yöni rauhassa.

 • ylös 20
 • alas 5
Koti kuntoon!

Erittäin hyvä juttu. Nykyihmiselle voi olla epäselvää, miltä koiperhonen näyttää. Täältä löytyy erinomainen opas: https://stick.fi/blogi/koit/

Tuuletusikkunoihin kannattaa asentaa hyttysverkot, jotta koiperhoset eivät pääse avoimista ikkunoista sisään. Siivoa kotona säännöllisesti. Älä laita likaisia vaatteita vaatekaappeihin. Säilytä puhtaat kausivaatteet tyhjiöpusseissa tai kannellisissa muovilaatikoissa. Laita vaatekaappeihin, lipastoihin ja vaatehuoneeseen hajusteita; laventelia ja seetripuuta. Kaupoista on saatavilla kointorjuntapakkauksia (huomioi lemmikit):

- https://www.raid.fi/tuotteet/raid-koigeeli/ ja koiansoja (huomioi lemmikit):

- https://stick.fi/fi/koi/?gclid=EAIaIQobChMI2M-P3dak4wIVBM-yCh2iPwH-EAAYASAAEgJbCvD_BwE

Ikävä yllätys voi muhia vaatekaapissa. Jos teet ostoksia kirpputorilta, niin katso tuotteet huolellisesti läpi. Onko vaatteissa, tekstiileissä tai kengissä kummallisia reikiä? Tutki käytetyt villavaatteet tarkkaan ja jätä epäilyttävät ostamatta. Pese tekstiilit pesukoneessa (puuvillaiset 60 asteessa, jos sallittua), tuuleta ja harjaa ulkona auringonpaisteessa. Tekstiilejä ja kenkiä voi myös pakastaa ja saunottaa. Älä laita mitään kirpputorilta tuotua vaatetta, kenkää tai tekstiiliä kotona suoraan vaatekaappiin.

Siivoa vaatekaapit, lipastot ja vaatehuone säännöllisesti ja pyyhi hyllyt ja tasot pesuainevedellä. Pese ja tuuleta vaatteita. Kerrostaloissa ja rivitaloissa koiperhoset voivat tulla muista asunnoista ilmanvaihtokanavien kautta. Taloyhtiöissä ongelmana voivat olla himohamstraajat, jotka säilövät asunnossaan valtavia tavaramääriä. Himohamstraajien asunnoissa on tuhoeläimiä ja valtava palokuorma. Lattiasta kattoon sanomalehtipinkkoja, vaate- ja tavarakasoja, vanhentuneita elintarvikkeita ja jopa roskia ja jätteitä. Nämä houkuttelevat tuhohyönteisiä, hiiriä ja rottia.

 • ylös 19
 • alas 4
Vierailija

Kannattaa lukea ohjeita myös esim. englanniksi, on usein enemmän asiaa.
https://nwyarns.com/blogs/northwest-yarns/dealing-with-clothing-moths

Eli voi myös käsitellä vaatteita uunissa. Keskitasolle puhdas pyyhe alle ja vaate sen päälle. Min 120 Fahrenheit ainakin puoli tuntia.
Olen joutunut tyhjentämään koko vaatehuoneen ja pessyt kaiken 60 asteessa, arvatkaa mikä homma. Pesin aremmatkin kuteet koska ei ollut menetettävää, roskiin olisi muuten mennyt. Ihan hyvin kankaat kestivät, jopa silkkihuivit tässä tapauksessa.
Epäilen että kirpparilta ostettu villaneule aloitti tämän. Enpä neuleita käytettynä enää osta enkä helposti muutakaan. En halua tätä ruljanssia enää. Rahaakin mennyt säilytystarvikkeisiin ja punaseetreihin.
Myrkkytuotteita en käytä, liian vahvoja ja vaarallisia. Vaatehuoneen siivoamisen jälkeen pitää vaan suojata kaikki visusti muoveihin. Entinen säilytystyyli ei enää käy. Pahvilaatikot eivät riitä, tuholaiset pääsevät kuulemma niiden läpi.

 • ylös 16
 • alas 3
Salaneuvos

En tiedä, auttaako pesun jälkeinen silittäminen, silitysrautahan on polttavan kuuma, luulisi sen tappavan myös munat, jos niitä pesun jälkeen vielä on. Jossain oli neuvo, että muutamaksi tunniksi n 100 aseiseen uuniin. 

 • ylös 12
 • alas 8
Hiirenkakka mökeillä

Jostain saa ruskeita puutaloja jotka laitetaan kaappiin tai sitten koipalloja apteekista joihinkin käy Raid suihkeet . Kyllä ne täytyy tuulettaa kunnolla ulkona ne verhot ja pestä sitten silittää ja samalla pestä kaapit ikkunat . Näin niistä reikä verhoista voi tehdä sitten koristetyynyjä . Raamatussa sanotaan että varastettu tavara on tuhoonvihittyä joten kannattaa palautella mitä on muiden omaa ottanut .

 • ylös 8
 • alas 13
Vierailija

Mistä koiperhoset tulevat ja miten olette päässeet niistä eroon? Oletteko hankkineet koiansoja? Mitkä koiansat ovat tehokkaita ja mitkä silkkaa rahantuhlausta? Lenteleekö koiperhosia sisälle ikkunoista, jos ikkunoissa ei ole tuuletusverkkoja?

 • ylös 10
 • alas 0
Vierailija

Mulla tuli ex anopin tekemän liinan mukana ja yhtäkkiä olikin koko talo täynnä putkiloita ja perhosia. Nyt asun muualla mutta toinkin sitten oikein ison yhdyskunnan mukanani. 2 vuotta oli tässä väliä ettei näkyny perhosia mutta nyt taas lentää aina 1 kerralla. Koiansat tilasin 2019 joista toisen otin käyttöön n kk sitten ja sinne on kk aikana mennyt n 10 koiperhosta. Tällä viikolla käyn taas läpi huonekaluja ja teen myrkytyksen pidempiaikaisella myrkyllä. Hermot meinaa mennä. Muistaskseni omat laatikot tilasin jostain verkkokaupasta.

Vierailija

Siivoilija kirjoitti:
Meillä koiperhosepidemia kerrostalossa, ei mitään tietoa, mistä on alkujaan. Kellarivarastosta ilmeisesti levinnyt ja siinä kun on kannettu vuodenaikojen vaihtuessa vaatetavaraa edestakaisin niin yhtäkkiä oli joka paikassa. Inhottavia ovat, eivät vaarallisia. Olemme taistelleet nyt ongelman kanssa pitkään ja muutaman asian olen oppinut:

Ensimmäisenä täytyy jäljittää kaikki, aivan kaikki saastuneet paikat. Niitä voivat olla vaatteet, huonekalut, mutta myös suurien kodinkoneiden pölyiset alaosat, siirrä siis jääkaapit ja pakastimet ja imuroi ja pese joka kolo, tietokoneen keskusyksikkö myös, kirjahyllyt. Eläinten kuivaruoista leviää myös, eli sapuskat kannellisiin purkkeihin tai muutoin pussit pidettävä kiinni, samoin kuin ihmisten ruoat jauhot yms. Siivoa ruokahyllyt huolellisesti. Koi lisääntyy, jos saa olla rauhassa pimeässä, eli tuuleta ja anna valoa. Itse heitin kaikki saastuneet vaateet ja kankaat pois, tulipahan samalla konmaritettua kaapit. Lapsen pehmolelut yms tärkeät pidettiin saunassa yli 80 asteessa useita tunteja. Se tappaa kaikki toukka-asteet, pakastaa voi myös mutta täytyy olla reilusti yli 20 astetta miinusta ja tavarat pakastimessa vähintään viikon. Biokill on hyvä tuote, sillä suihkuttaa ja pyyhkii hyllyt ja kolot. Itse olen sen jälkeen tiputtanut tipan eteeristä laventeliöljyä siivottuihin paikkoihin ja pyyhkinyt sitä ympäriinsä. Koit ei pidä laventelista. Koiperhoslaatikko eli liimalaatikko on ehdoton. Se houkuttelee ja nappaa lentelevät urokset. Laatikosta voi leikellä levyä pienemmäksi ja panna keittiön kaappeihin, jotta pystyy tarkkailemaan vieläkö siellä joku lentelee. Jostain luin myös, että koiperhosia näkyy varsinkin H-kirjaimella alkavina kuukausina. Eli jälkitarkkailua täytyy tehdä pitkään, jotta varmasti saa kaikki paikat puhtaaksi.     

Lasten pehmolelut ovat usein polyesteritäytteisiä, joten ne eivät edes kiinnosta koita, kun ravinto ei ole toukalle oikeaa.

Eikös 60 asteen pesu riitä tai pakastus pakastimessa?

Olen ymmärtänyt, että toukat eivät viihdy myöskään valossa, joten pehmoleluissa ei nyt ihan helposti ole koin toukkia. Vaatekoi syö pääasiassa vain villaa, eri koilajike syö elintarvikkeita ja kolmas lajike mieluiten turkiksia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat