10 vinkkiä: Kasvata itseäsi kuten lastasi

Lukittu
Vastaa kun kysytään. Älä keiku tuolilla. Ja muita tapoja opettaa itselleen samoja tapoja kuin lapselle!

Lapsia kasvatetaan, jotta heistä tulisi onnellisia ja fiksuja. Mitä tapahtuisi, jos me aikuiset alkaisimme soveltaa perinteisiä lastenkasvatussääntöjä myös itseemme? Voisimmeko mekin paremmin? Lue 10 kasvatusvinkkiä ja kehity.Lue koko juttu

10 vinkkiä: Kasvata itseäsi kuten lastasi

Sivut

Kommentit (34)

Vähän samoilla linjoilla olen kuin ensimmäinen kommentoijakin. Jutun oli varmaan tarkoitus olla hauska, mutta minua ammattikasvattajana tämä vain ärsytti.

1. Toivottavasti kukaan aikuinen ei pistä lasta jäähylle miettimään kuinka huono, paha, tyhmä tms. on. Jäähyllä on tarkoitus miettiä mitä teki väärin, mitä olisi voinut tehdä toisin. Tällaiset pysäkit olisivat aikuisillekin ihan hyviä.

2. Aikuisillakin on pukukoodeja, joita täytyy noudattaa. Harvaan työpaikkaan voi mennä rennoissa kotivaatteissa. Ei se ole alistamista, että lapsille opetetaan normeja ja käytössääntöjä. Mitä taas tulee lapsen kotivaatteisiin, niihin ei mielestäni aikuisen tarvitse välttämättä puuttua, ellei kyse ole esim. ulkovaatteista talvella.

Jos et haluaisi itseäsi kasvatettavan tämän listan periaatteilla, niin älä kasvata lastasikaan. Kuuntele ja kunnioita lasta. (Eikä muuten tarkoita sitä, että lapselle ei saisi asettaa rajoja.) Lasten aliarvioiminen on kamalaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäähy on useinkin enemmän kuin tarpeen. Käytännössä menen suljettuun huoneeseen tai lenkille jäähtymään ja koetan ymmärtää mistä oli oikein kyse ja miten sopia rauha.

Tämähän oli oikein hyvä! Ja pakosta mietityttää kielteisten kommenttien taustalla, että sekö koira älähtää johon kalikka kalahtaa... Minusta tekstin pointti oli saada aikuiset ymmärtämään lapsen toimintaa ja käyttäytymistä lapsen näkökulmasta kuvittelemalla itsensä vastaavaan tilanteeseen. Monesti törmään perheneuvonnan työssäni siihen, että vanhemmat eivät kykene ymmärtämään haasteellisia tilanteita lapsen kannalta - mitä tunteita tai ajatuksia käyttäytymisen taustalla on, jotka selittävät lapsen tapaa toimia. Sen sijaan vanhemmat pitävät lasta vain hankalana ja käyttäytymistä tahallisena. On hyvä, että joskus ihmisiä herätellään tutkailemaan omaa toimintaansa ja motiiveja sen takana, ei sen takia tarvitse olla nipo tai ottaa joka sanaa kirjaimellisesti. Kyllä sen haalarin voi lapsen päälle pukea tämänkin jälkeen ja ottaa itkut vastaan, mutta ymmärtää, että lasta se ballerinamekon jääminen kaappiin voi harmittaa. Lapsi kun ei vielä osaa ajatella niin viisaasti, järkevästi ja kriittisesti kuin me aikuiset.. Jos aina mekään :)

  • ylös 12
  • alas 3
lukojatar

Ihan hauska, vaikka jotenkin tästä jää fiilis että bloggaaja näkee kaikki keinot kasvattaa huonoina. Leikistä on puolet totta... :) Mutta ei tätä pidä liian vakavasti ottaa.

  • ylös 8
  • alas 11
Vilho

Jotain totta mutta aika ivallinen ja heppoinen kirjoitus. Ikäänkuin kaikki vanhempien yritykset kasvattaa lasta olisivat vain vitsi.

Minusta lasta voi kannustaa hyvälläkin tavalla. Lasta ei tarvitse suojella jokaiselta pettymykseltä vaan aikuinen voi säädellä niiden määrää. On hyvä kannustaa jatkamaan harrastusta - jos ei ole painavaa syytä lopettaa juuri tänään kun olisi muuta kivaa tekemistä jne.
Jokainen vanhempi tietää paljon siitä miten kasvatusta pitäisi tehdä. Ihan jokainen ei pysty toimimaan parhaan tietonsa mukaisesti täydellisesti.

Vierailija

Olipa huono, kuka muka näitä "perinteisiä lapsenkasvatussääntöjä" käyttää? On katsottu liian paljon hömppää telkasta.

Vierailija

Hyvä kirjoitus, paljon click click click kyseisellä kirjoituksella. Onneksi olkoon, sait juuri minultakin yhden lisää!

Kohtele lähimmäisiäisi niin ku...

Kohdat 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja 9 ovat joko käytössä itsesuggestiokeinona (1, 4, 6, 8, 9) tai niihin olen todellakin törmännyt suomalaisessa työelämässä ainakin tietyillä työpaikoillani (3, 5, 7) esimerkiksi toimittajana työskennellessä (3) tai autoritääristen esimiesten alaisuudessa (5, 7). Kohta 2 helpottaisi arkea huomattavasti! Tosin meillä lapset saavat itse valita ja vaikuttaa vaatevalintoihinsa - tietysti sään, terveellisyyden ja turvallisuuden asettamia rajoja noudattaen. Harrastaa meillä pitää samaa lajia vain kausi kerrallaan: jos jotain halutaan aloittaa, sitä ei voi lopettaa heti kesken.

Vierailija

Ihana kirjoitus!! Olen täysin samaa mieltä. Kohtuutonta vaatia lapselta aina reippautta. Eiväthän aikuisetkaan ole aina reippaita! Sallitaan tunneilmaisut lapsille. 

Mainiota. Päivän pelastus tämä kirjoitus!

Vierailija

Muistan luokassamme olleen inhottavia "paskiaisia", poikia, jotka ajoittain pyrkivät elämään yhden pojista piikkiin sekä monien tyttöjen piikkiin vuorollaan pyrkien provosoimaan heitä sanallisesti jolloin kaltaisensa ottivat osaa kiusantekoon.
Eivät olleet mitään paatuneita, täysin pahoja, sillä kohde vaihteli eikä ketään kiusattu koko yhteisön voimin, vaan esim kaikki tytöt pysyivät pois ilkeydestä, opettajien rääkkäämisestä tai sen yhden pojan sekä toistensa eikä sitä ollut koko ajan

Se, mikä minua aikuisena on järkyttänyt, on, että nykyään näillä röyhkeillä paskiaisilla on koti, jossa hyväksytään tai jopa kannustetaan pahuuteen, ylimielisyyteen, röyhkeyteen, tekemään mitä haluaa jos voi ja saa muut mukaansa. Ja vanhemmissa täysin sosiopaatteja jotka elävät jonkun vainoamisesta.

Itse asuin alueella, jossa kaikki olivat hyviä ihmisiä, eli todellakaan vanhemmat eivät olisi hyvksyneet kenenkään tahallista kiusaamista vaan luulen että olisivat hävenneet jos olisivat tienneet ja luulempa että osa pojista olisi saanut selkäänsä.

Mutta kun ajattelen asiaa, niin yksikään alueen lapsista ei kuulunut koulun kiusaajiin, manipuloiviin tai laumassa säätäviin räksättäjiin.

Emme asuneet uudella ns kalliilla alueella, vaan tavallisella rauhallisella vanhalla.

Nyt mietin, että oliko jo tuolloin vanhempia, jotka kannustivat pahuuteen, kiusaamaan opettajia tai toisia lapsia, tekemään pahaa, yhdelle porukassa, vai olisivatko kaikki vanhemmat puuttuneet tuolloin, jos olisivat pahuudesta, tahallisesta röyhkeydestä ja ilkeydestä tienneet.

Kun en näitten öykkäreitten, suunsoittajien koteja tuntenut

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat