Vierailija

Opillisesti Äiti Amma on suuntautunut hindulaisuuteen. Siihen kuuluvat jälleensyntyminen ja karma sekä oppi ihmisen ja kaiken jumaluudesta. Nämä hindulaisuuden perusopit tulevat esille hänen käsityksissään. Kuitenkaan Äiti Amma ei kehota ketään vaihtamaan uskontoaan, vaan ajattelee monien hindujen tavoin, että kaikki tiet ovat samanarvoisia ja vievät samaan päämäärään. Hän opettaa, että ihminen voi tulla yhdeksi Jumalan ja kaikkeuden kanssa myös muiden uskontojen kautta.

Lisäksi ominaista on, että hänen seuraajansa pitävät häntä pyhimyksenä ja guruna, jotkut jopa avatarina, yhtenä jumalan inkarnaatioista. Samanlaisia guruja on kymmenittäin Intiassa, jossa hindulaisuus on pääuskontona. Sai Baba on ollut yksi sellainen, lähes samantyyppinen guru kuin Äiti Amma. Barbara Szandorowskan kirja Pimeää valoa (Escape From The Guru) kertoo, miten kirjailija oli mukana Sai Baban yhteisössä ja miten hän vapautui sen otteesta.

Sensaatiomainen artkkeli aiheesta; http://www.jariiivanainen.net/aitiamma.html 

  • ylös 8
  • alas 6

Kommentit (1)

Äiti Amman idea, ottaa rikkailta länsimaisilta ja antaa, lähinnä intialaisille, köyhille, on hyvä. Siitä, kuinka valikoivaa Amman hyväntekeväisyys on ja keitä ovat ne, jotka jäävät hänen anteliaisuutensa ulkopuolelle ja millä perusteilla, ei ole paljon kerrottu, johtuen osittain varmasti siitä, ettei Amma yhteisö ota vastaan minkäänlaista kritiikkiä, tai kyseenalaistamista, vaan kaikki kysymykset kuitataan Amman ihmeellisyyden suitsuttamisella. Kritiikki herättää heti loukkaantuneenoloista paheksuntaa ja runolitanian siitä, että kuinka ihanasta ja ihmeellisestä jumaluudesta on kyse jne

Älyllistäminen ei tule kysymykseen Amman yhteydessä. Varakkaat länsimaalaiset haluavat elää kritiikitöntä mietiskelyelämää Ashramissa, jossa voi luvallisesti olla tekemättä paljon mitään ja kokea tekevänsä hyvää, elävänsä yhteydessä valaistuneitten kanssa tms. Konsepti ei siis ole mitään uutta Intiassa, halaamisen määrässä Amma kenties päihittää monet, se onkin hänen liikeideansa ydin, jolla vedota rakkaudettomuudesta kärsivien, mutta rahoissaan kieriskelevien rikkaitten henkisyyskuvitelmaan.

Eivät Amman seuraajat hänen liikenaisen imagoaan kiistäkään, kultaiset asuntovaunut, palatsit, huipputeknologialla varustellut yksityissairaalat, yksityislentokoneilla lentelyt ympäri maailmaa jne otetaan pyhimykselle kuuluvana itsestäänselvyytenä ja miksei otettaisi, kun seuraajista monet ovat juuri kultalusikka suussa syntyneitä, joille helppo luksuselämä on tuttua parempiosaisuutta, johon Amman söpö jumalallinen pyöreys, antaa lisähohdetta. Amma kuulemma rakastaa luontoa, mutta suihkukoneilla maailmalla kurvailu, ei yhdisty huoleen ilmastonmuutoksesta. Äläkä kysy, että eikös se ole ego, joka tarvitsee tähteyttä ja suurta hurmosliikettä, et tule saamaan vastausta.

Tavallisen pienituloisen suomalaisen näkökulmasta, Amma uskonnossa olisi kyllä kyseenalaistamista ja kritisoitavaa, esim. siinä, kuinka ylimielisesti ja kylmästi, jotkut Amman seuraajat torjuvat Amma kulttiin kohdistetun asiallisen, älyllisen kyseenalaistamisen ja kritiikin. Esim. Suomessa monet Amman seuraajat , ovat siis yleensä hyväosaisia bisnesihmisiä, mutta he eivät seuraa gurunsa esimerkkiä, mitä tulee suomalaisten köyhien auttamiseen. En ainakaan ole törmännyt yhteenkään Amma yhteisön ruokapisteeseen, leipäjonoon, tai muuhun vastaavaan tukimuotoon, jossa köyhiä suomalaisia autettaisiin. Konkreettiset teot Amman seuraajien kotimaissa siis puuttuvat.

Älyllinen, vastuullinen ja oikeudenmukainen guru, joka pystyisi vastaamaan asiallisesti kritiikkiin, kysymyksiin ja kyseenalaistamiseen, olisi kyllä tervetullut, tähän äärioikeiston Teekutsuliikkeen tyyppisten hattarauskontojen, jos-et-ole-kyselemättä-puolellamme-olet-meitä-vastaan -tyyppisten lobotomiakulttien joukkoon. Eriarvoistaa kun voi niin monella tavalla, selkeästi Amma yhteisö tekee sen omalla tyylillään, mutta kuitenkin. Vaihtoehto ei kuitenkaan löydy siis muistakaan uskonnoista.

  • ylös 19
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat