Lukijan kirje: Karsikaa turhaa koulutusta

Mikään yritys ei voisi toimia yhtä tehottomasti kuin aikuiskoulutus.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Karsikaa turhaa koulutusta

Kommentit (3)

Päin vastoin, jokaisesta päivä...

Oma kokemus on täysin päin vastainen. Olen aikuisopiskelijana (alan vaihtaja myöskin) opintojeni loppusuoralla ja kohta siis suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon. Opiskelu on ollut monimuotoista, mikä on mahdollistanut aikuisille opiskelijoille työssäkäynnin siinä sivussa. Ainakin omalla alallani tunnistetaan ja tunnustetaan se kuinka tärkeää on oppia ajan ja työskentelytapojen muuttuminen ja tähän on panostettu etenkin opettajien taholta. Ja heidän työhän ei mahdollistuisi, mikäli sitä ei johdettaisi siten, että myös johtoportaassa asiat nähtäisiin yhtä tärkeiksi. Opettajien metodeista on saanut antaa palautetta jatkuvasti ja sitä on myös pyydetty ja kaivattu ja palautteen antamisesta on muistutettu. Toki meilläkin mukaan on mahtunut niitäkin opiskelijoita, joilla on puuttunut halu oppia ja laajentaa omaa näkemystään, mutta se ei ole ollut vaikuttamassa ainakaan omaan oppimiseeni tai oppimisintooni. Kannatan siis todellakin aikuisopiskelua. Se motivoi aivan toisella tapaa kuin nuorempana ja lisäksi elämänkokemus tuo opintoihin aivan uutta ulottuvuutta.

  • ylös 9
  • alas 28
August

Aikuisopiskelija,

Olet oikeassa järjestelmän tehottomuudesta. Et ole kuitenkaan ymmärtänyt villakoiran ydintä. - Ei aikuiskoulutuksen ole tarkoituskaan työllistää kuin satunnaisesti. Koko aikuiskoulutusapparaatin tarkoitus on siivota tilastoja. Muutenhan he eläisivät ja laiskottelisivat kuin ellun kanat pellossa.

Lausumani voi tuntua äkkiseltään kyyniseltä, mutta uskallan väittää, että se on vain realismia. Suomen yritystalous mureni johdon bonusten myötä, kun tulosta ruvettiin mittaamaan liian lyhyellä perspektiivillä ja pitkäjänteinen rehellinen yrittäminen loppui. Nokia ja moni muukin firma kävi kannattamattomaksi, pistettiin lihoiksi ja myytiin. Johto sai bonuksensa.

Aikuiskoulutuksessa pyörivät pienemmät rahat, mutta tilastokaunistukset ovat sen systeemin bonuksia.

Tehottomuus ja näennäistoiminta on suomalaisen yhteiskunnan syöpä. Yksi sen rakenteita on Ray-vetoinen kolmannen sektorin projektimaailma. Vain harvat projektihankkeet tuottavat todellista tulosta. Suurin osa on kannettua vettä kaivossa ja tarjoaa vain kauniin mielikuvan. - Toki tietysti työtä hankkeessa mukana olevaille. Sitä ei voi kieltää.

Lisää vettä myllyyn ovat tuoneet tulvan lailla erilaiset EU-projektit. EU-rakenteiden rinnalla suomalainen aikuiskoulutus on kuitenkin oikea tehomylly.

Toivon mukaan Sipilä tarttuu tähän samalla tehokkuudella kuin hoiti hallitusneuvottelut.

  • ylös 22
  • alas 26
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kim Wilde

Kirjoittaja on kuvitellut olleensa oikea aikuisopiskelija.

Taitaa olla niitä "opiskelijoita" jotka kuvittelevat, että opettaja tai kouluttaja opettaa ja itse ei tarvitse tehdä mitään oppimisen eteen. Jolloin ei juuri opi. Se on tosiaan tehotonta ja yhteiskunnan rahojen tuhlausta. Tämä ns. aikuisopiskelija tuskin tietää tutkimustuloksista jotka todistavat aikuiskoulutuksen merkityksen työllistymiseen. Ehkä kyse onkin ollut hänelle viihteestä. Olisiko kyse ollutkin vain aikuisviihteestä?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat