Saara on netin vihatuin nainen: "Minua ei vaienneta pelottelulla"

Miltä tuntuisi, jos sadat tuntemattomat herjaisivat netissä ulkonäköäsi ja mielipiteitäsi? Saara Huttunen tietää.Lue koko juttu

Saara on netin vihatuin nainen: "Minua ei vaienneta pelottelulla"

Sivut

Kommentit (64)

Anonyymi

Jutussa Saara mainitsee pitävän Ylilaudan tai muiden vastaavien sivustojen nimettömänä käydyistä keskusteluista. Kuitenkin häntä harmittaa, kuinka häneen suhtaudutaan, kun tuo esille olevansa nainen. Isoin syy siinä onkin se, että tämän tekemällä hän menettää suuren osan nimettömyydestään.

Koko anonyymin keskustelun pointti on, että ei ole väliä kuka sen viestin kirjoittaa ja oman sukupuolensa tuominen julki viestin yhteydessä pyrkii muuttamaan suhtautumista viestiin, mutta ei yleensä vaikuta mitenkään sen sisältöön. Valtaosa kyseisten sivustojen käyttäjistä on miehiä. Siksi nainen, joka ilmoittaa olevansa nainen yksilöi itsensä paljon tehokkaammin, kuin mies, joka tekee saman.

Tällaista käyttäytymistä kutsutaan mm. huomio- tai nimihuoraukseksi ja sitä tehdään myös usein käyttämällä nimimerkkiä tai liittämällä omiin viesteihin saman hahmon tai teeman kuvia, mikä auttaa erottamaan omia viestejä muiden viesteistä.

Kyseessä ei siis ole käyttäjien suhtautuminen naisia kohtaan, vaan heidän suhtautuminen käytökseen, jota ei katsota sopivaksi anonyymillä keskustelusivulla.

Lisätään tähän vielä, että en tiedä Saaran ja tämän tapauksen taustoja sen kummemin.

 • ylös 66
 • alas 252
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kansalainen

Saara kaivaa jatkuvasti netissä verta nenästään. On ihmiset menneet liian pitkälle jutuissaankin mutta on hyvä muistaa että todella harva jos juuri mikään uhkauskaan johtaa yhtään mihinkään, ne ovat vain vihaisia viestejä jotka kirjoittaja on unohtanut jo seuraavana päivänä. Metsä vastaa kun sinne huudetaan.

Tosin feministeinä esiintyvät miesvihaajat juuri tykkää tälläisestä julkisuudesta jossa ei ole mitään muuta kuin hänen oma näkemys asiaan eikä toimittajakaan kaivele lisätietoja tai jos on tietoinen niin ei niitä mainitse.

 • ylös 39
 • alas 171
MH

"Kyseessä ei siis ole käyttäjien suhtautuminen naisia kohtaan, vaan heidän suhtautuminen käytökseen, jota ei katsota sopivaksi anonyymillä keskustelusivulla."

Kirjoitus paljastaa, että  yleinen lähtöoletus on se, että keskustelijat ovat miehiä, ja poikkeamaan suhtaudutaan vihamielisyydellä. Kiva tietää.

 • ylös 214
 • alas 44
no ei hyvää päivää

Vierailija kirjoitti:
Tällaista käyttäytymistä kutsutaan mm. huomio- tai nimihuoraukseksi

Ylilauta ei ole mulle tuttu, mutta jos jo pelkkä naissukupuolen esiintuominen riittää siellä huomiohuoraukseksi, niin väistämättä mieleen piirtyy tietynlainen kuva ko. sivustolla aikaa viettävistä miehistä ja heidän tosielämän naissuhteista tai niiden puutteesta. Saatan toki olla väärässä, mutta ei kiinnosta ottaa selvää onko näin.

 • ylös 205
 • alas 25
MH

Lukemalla itse jutun, Ylilaudan vastineen sekä jaetut linkit keskustelusta, saa seuraavanlaisen käsityksen tapahtumien kulusta:

1. Ylilaudalla on jaettu kuvia ja tietoja keskusteluun täysin liittymättömästä henkilöstä, koska tämä on yhden osallistujan läheinen

2. Ylläpito ei ymmärrä poistaa näitä oma-aloitteisesti

3. Ylläpito kieltäytyy poistamasta niitä pyydettäessä, koska pitää pyytäjää liian ärsyttävänä henkilönä

4. Ylläpito loukkaantuu ja lehtijutusta jossa todetaan em. asiat tapahtuneiksi 

5. Ylläpito kirjoittaa vastineen, jossa annetaan ymmärtää, että Ylilaudan palvelu on aina erinomaista ja asiaton materiaali poistetaan pyydettäessä 

 6. Yksityisasioiden levittelyn sivustollaan sallinut ja mahdollistanut ylläpito  ei uskalla edes esiintyä omalla nimellään omassa vastineessaan

7. Kommenttiosiossa ylilautalaiset nimimerkkiensä takaa muistuttavat, että kaikki on sen ärsyttävän ämmän omaa syytä, ja vaikka nyt uhkailtaisiinkin, niin eihän se nyt niin vakavaa ole.

SEL-VÄ.

 • ylös 641
 • alas 56
kommentoija

"Siksi nainen, joka ilmoittaa olevansa nainen yksilöi itsensä paljon tehokkaammin, kuin mies, joka tekee saman. Tällaista käyttäytymistä kutsutaan mm. huomio- tai nimihuoraukseksi (--). Kyseessä ei siis ole käyttäjien suhtautuminen naisia kohtaan, vaan heidän suhtautuminen käytökseen, jota ei katsota sopivaksi anonyymillä keskustelusivulla."

Hmm. Eli sillä, että on nainen ja "rikkoo anonymiteettinsä" (joka on ilmeisesti vain cismiesten etuoikeus), syyllistyy nimi- tai huomiohuoraukseen? Ja tämä ei kerro mitään suhtautumisesta naisiin?

Tsemppiä Saaralle ja muille, jotka uskaltavat ja jaksavat kyseenalaistaa nettimaailman luonnollistetun ja sukupuolitetun (ja rodullistetun, voisi lisätä) järjestyksen!

 • ylös 197
 • alas 26
antiano

Anon linkissä ylilaudalle löytyy yksi viesti joka tiivistää kantani ylilautaan:

"Huutista :D Jos tämä ei ole alaikäisin eddgyily rinkirunkku kiusaus fug the police sivusto Suomessa, niin mikä on?"

Ylilautalaiset kuvittelevat olevansa joku viimeinen vapaan ajattelun rintama. Vaikka totuus on että suurinosa viestittelijöistä on teinejä joille on tärkeämpää kettuilluilla ja servata kuin oikeasti johtaa keskustelua minnekkään älylliseen.

 • ylös 133
 • alas 22
mummo

Minä en tiedä mitään foorumeista  Mutta kun nyt satuin tätä sivua katsomaan Niin todella nätti , kivannäköinen  nuorinainenhan noissa kuvissa on    Kaikenlainen kiusaaminen on väärin kumpa kaikki ihmiset sen tajuaisivat Kaikkea hyvää sinulle ja poikakaverillesi  

 • ylös 125
 • alas 23
Hm

Onko nuo Ylilaudan tyypit ihan tosissaan? Artikkeli on henkilöhaastattelu Saara Huttusesta, mitä ihmettä joku Ylilaudan kommentti tähän kuuluu millään tavalla? Tuo laudan viimeinen virke ja korostus "ilman aggressiivisuutta" vetää kyllä parhaan palan. Ylilaudalla on kohdistettu Huttuseen aivan järkyttävää aggressiota, myös ylläpito, ja sitten tulkitsevat pyynnöt ottaa pois Huttusen sisaren kuvat pois joksikin turhaksi ulinaksi. Järkyttävää. Häpeäisivät. Ja toimitus, poistakaa tuo Ylilaudan kommentti. Ei kuulu MITENKÄÄN tähän.

 • ylös 206
 • alas 27

Mua häiritsee toi feministi-sana, sama reaktio tulee sovinistista. Miksi sitä pitää käyttää? Eikö sille vielä nykyaikana ole keksitty parempaa. Elän itse tasa-arvoisessa parisuhteessa, meillä ei ole eikä tule feministejä eikä sovinisteja, meillä on ihmisiä. Ja molemmat älykkäitä sellaisia. 

Mutta itse aiheeseen enemmän niin tätähän tämä nykyään on, anonyyminä on helppo haukkua netissä ketä tahansa mutta kun kasvotusten kohtaa niin yleensä nämä haukkujat kusevat alleen, menevät mykäksi tai lähtevät karkuun. Suomalaiset ovat yleensäkin nykyään tyhmää porukkaa, eipä ole ihme että maa on tässä jamassa. Fiksut ovat jo vaihtanee maata...

 • ylös 30
 • alas 89
D

Kiinnitin huomiota jutussa kohtaan jossa ihmetellään ihmisten negatiivista suhtautumista 'feminismi'-käsitteeseen ja ihmisten ymmärryksestä siitä mitä se käsite tarkoittaa.

Haluaisin tuoda ilmi, että maailmassa pesii kahdenlaisia feministeja, jotka molemmat käyttävät itsestään termiä 'feministi', mutta joista toiset profiloituvat oikeastaan 'feminatseiksi' kun heidän järjenjuoksuaan yrittää ymmärtää lähemmin - siihen liittyy syvästi mm. miesviha. Nämä ääriajattelijat ovat kidnapanneet omakseen ja samalla siis saastuttaneet tuon 'feminismi'-termin, jota maltilliset/normaalit feminismi-aatteen kannattajat (nykyään virheellisesti?) sanovat tarkoittavan tasa-arvoa, tai ainakin tuntuva osa heistä.

Jos ihminen sanoo olemansa feministi, niin mielestäni hänen kannattaa ymmärtää, että se ei enää nykyään tarkoita samaa asiaa kaikille ihmisille, ja on siksi vaarallinen luomaan vääriä ja paikkansapitämättömiä mielikuvia!

Hänelle jää taakaksi selittää ja selvittää mitä hän sanalla tarkoitaa, koska tuon termin käsiteavaruus on täysi clusterfuck valveutuneen nettikansan mielessä, ja siltikin löytyy heitä, ketkä eivät vaivaudu tuon sanan nähtyään enää perehtymään niihin ajatuksiin joita sen käyttäjä haluaa pyrkiä esittämään.

Jos kannatat tasa-arvoa ja haluat kertoa sen muillekin, suosittelen käyttämään itsestäsi termiä 'egalitaristi' termin 'feministi' sijaan, sillä sitä termiä ei ole vielä myrkytetty. Tai, sitten ihan arkikielellä kerrot kannattavasi tasa-arvoa, niin vähemmän sivistyneetkin ymmärtänevät mitä tarkoitat.

Viestinnässä on aina kyse prosessista, jossa idea pyritään välittämään tulkittavassa muodossa vastaanottajalle, mutta valitettavasti kun idea pyritään esittämään sanallisesti, päästään tilanteeseen jossa tulee ongelmia jos viestijän ja vastaanottajan ymmärrykset viestin sanallisesta merkityksestä ovat poikkeavia, etenkin kun pitää muistaa että myös denotatiivisen merkityksen lisäksi sanat synnyttävät ja kantavat konnotaatioita! Luontevassa ja reaaliaikaisessa keskustelussa on helppoa täsmentää ja tarkentaa mitä yrittää viestiä, mutta kun viestintä tapahtuu tekstimuodossa netissä eikä edes reaaliajassa, sekä ilman non-verbaalista kommunikaatiota niin ei ole mikään ihme, jos idea ei välity perille sillä tavalla kuin sen on alunperin tarkoitettu välittyvän.

Jaksamisia kiusatulle. Ymmärrystä nettikansalle.

 • ylös 30
 • alas 90

Kiitos fiksusta keskustelusta! Hm, jätän tuon Ylilaudan kommentin jutun perään siksi, että se on hyvän journalistisen tavan mukaista.

D, minun ja uskoakseni laajalti hyväksytyn määritelmän mukaan feminismi on aate, jonka mukaan naisilla tulee olla samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin miehillä. Toivotaan, että elämme joskus maailmassa, jossa sitä ei tarvita!

 • ylös 124
 • alas 20
Ruska Berghäll

Minun osuuteni netistä nauttii suunnattomasti siitä, että Saaran kaltaisia ihmisiä on läsnä keskusteluissa. Aina tervetullut minun sektorilleni. <3

 • ylös 118
 • alas 24
Karoliina

Saara, olet upea, mahtava ihminen! Jatka julkista keskustelua, jos suinkin voit. Joillain menee aina hiekkaa esinahan alle ja he kaipaavat myyttiseen Wanhaan Hywään Aikaan jolloin naisia sai rahalla ja vain mies oli äänivaltainen. Me järkevät ihmiset tiedämme, että kehitys kulkee eteenpäin ja viisaat, äänekkäät naiset ovat tärkeitä toimijoita yhteiskunnassamme, naiseus ei ole toiseutta.

 • ylös 120
 • alas 24
Maia

Kaikkea hyvää Saara Huttuselle!
Aktiivinen feministibloggari ja keskustelija suomenkielisessä netissä on hieno asia. Sen, mitä olen Saaran juttuja lukenut, hän on asiallinen ja huumorintajuinen (omaperäinen huumorintaju, arvostan) keskustelija.

Paljon tsemppiä Saara, jos päätät lähteä mukaan politiikkaan, se sopisi sinulle varmasti hyvin ja asiaakin olisi!

 • ylös 82
 • alas 17

Anonyymilla keskustelupalstalla naiseksi identifioituminen on huomiohuorausta? Pikemminkin niin, että kommentoija on oletettu mieheksi ja hänen sanoilleen on annettu sen mukainen kunnioitus ja painoarvo. Kommentoijan paljastuessa naiseksi tämä syystäkin annettu arvostus saa muissa aikaan häpeää ja turhautumista.

Huttunen on pioneeri uusimmassa kultaryntäyksessä, netissä. Jokainen kiiruhtaa tekemään omat valtauksensa ja monet miehet olettavat, että heille se kuuluu automaattisesti, muille ei. Pyytämällä valtausta ei saa, se täytyy ottaa, kuten Huttunen on tehnyt. Valtausten rajoilla taistellaan.

Ajan mittaan taisteluiden toivoisi laantuvan suopeaksi rinnakkaiseloksi. Sitä odotellessa kiitän Huttusta ja kaikkia muita naisia ja miehiä, jotka raivaavat tilaa monenlaisille puheenvuoroille. Toivon heidän muistavan myös sen, että välillä on oikeus jättää pioneerius tauolle ja huutelijat huutamaan. Ei kenenkään tarvitse kaikkea kestää kaiken aikaa.

 • ylös 109
 • alas 20
Havainnoitsija

Ei tuota ylilaudan kommenttia kannata poistaa. Se on varsinainen piste i:n päälle siinä miten pienikin valta nousee hattuun ja kiusaaja voi selitellä itselleen tekevänsä oikein vaikka kaikki suhteellisuudentaju asian suhteen on hukassa. Kaikki tsemppi Saaralle ja toivottavasti ylilaudan poikaporukka edes yrittäisi kasvaa ihmisinä ja löytää muunkin näkökulman kuin mitä oman navan ympärillä pyörii.

 • ylös 115
 • alas 15
Mira Mäenpää

Feminismi on aate jonka mukaan sukupuolilla tulee olla yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Itselleni on vaikeaa ymmärtää miten tämän aatteen kannattajaksi ilmottautuminen voi saada aikaan tuollaisen reaktion. Miksi feministi pelottaa? Ehkä siksi, että hänen puheissaan tuntuu olevan järkeä ja se järki sanoo omassa ajattelussa olevan tarkastettavaa. On helpompaa vihata kuin ajatella. 

Minustakin olisi hyvä jos ihmiset olisivat tasa-arvoisia. Kyllä, olen feministi. Taidan siis olla faminsitisikapaskahuoramiesvihaaja?

 • ylös 94
 • alas 20

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat