Kommentit (4)

Vierailija

....setä.

Minä olen yli 60v, mutta ei tunnu mukavalta kun "täditellään". Olen kylläkin tätikin, mutta en ihan vieraille ihmisille. En myöskään kaikkien mummo, vaikka mummo olenkin. Minä olen kassalla ym. tilanteissa ystävällisesti kertonut esim. lapselle. "Hän oli ennen meitä". Ihmisestä käytetään hän nimitystä, ja kun ollaan vieraita toisillemme, ei tätittely tai mummottelu ole hyvää käytöstä.Sillälailla opetetaan lapsia suhtautumaan eri ikäisiin vähän kuin olisivat "toisarvoisia" meihin verraten. Yleensä kun se tätittely/mummottelu vielä sanotaan vähän alentuvaan sävyyn. Olen kylläkin itse toiminut niin, että olen "tylysti" todennut, "en ole tätinne, enkä mummonne", hymyillyt ja kehottanut menemään jonossa ohi jos on kiire.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvät ihmiset. En tiedä, kuinka pieni lapsi Teitä on täditellyt tai mummotellut, mutta varmaan osaatte kuvitella oman kantanne lisäksi myös lapsen näkökulman: hän vasta opettelee puhumaan. Pienen kohdalla kyse on siis oivalluksesta, että tuo toinen on kanssaihminen, lähimmäinen, häneen voi olla jossain suhteessa - että hänet voi tunnistaa ja jopa kielen turvin nimetä positiivisesti - kutsua ystävänä esiin huomioitanne. Ei lapsi tarkoita halveerata eikä hän viittaa milllään lailla ikään saati Teidän mahdollisiin ikäpohdiskeluihinne kutsuessaan Teitä tädiksi tai mummoksi. Monelle lapselle mummo ja täti ovat rakkaimmat ihmiset elämässä, ainakin heti vanhempien jälkeen. Lapsi ei siis tarkoita loukata kutsuessaan teitä näillä juuri oivaltamillana hellittelynimillä.

Koittakaa siis muistaa, että Teillä on ollut aika paljon enemmän aikaa kehitellä omia käsityksiänne siitä, mikä Teistä on hyvää käytöstä. Lapsi oppii vain virheitä tekemällä. Ennenkaikkea lapsi oppii rakastamalla. Jos tämä loukkaa Teitä henkilökohtaisesti, en voi kuin puolestanne kiittää hyväosaisuuttanne - onhan se hienoa, ettei maailmankuvaanne mahdu sentään tämän suurempia huolenaiheita.

No täytyy kyllä sanoa, että itse en luokittelisi enää yli 25-vuotiaita tytöiksi, sillä tytöttely on jopa loukkaavampaa aliarvostamista kuin se, että pikkulapsi tädittelee.

Ehkä sen sijaan, että yrität muuttaa muiden (lasten ja vanhempien) käyttäytymistä, sinun olisi hyvä keskittyä omaan itseesi ja sen hyväksymiseen, että jokainen meistä vanhenee. Emme ole ikuisesti "teinejä" tai tyttöjä. Meistä tulee naisia ja lapsille parhaiten suuhun sopii nimitykseksi täti, kun on kyse vieraasta naisesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat