Jari Sinkkonen: "Lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen"

Jari Sinkkonen: "Lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen"

Lukittu

Kysyimme lastenpsykiatri Jari Sinkkoselta, mitä aikuiset eivät lapsista tajua. Näin hän vastasi.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (50)

Isänäiti

Olen Jari Sinkkosen kanssa samaa mieltä.

Toivoisi, että myös lastensuojelu ymmärtäisi tämän asian. Kun vanhemmat pyrkivät suojelemaan lapsen "lapsuutta", heidän vanhemmuudessaan sanotaan olevan puutteita.

Lasta pakotetaan viemään esim. päivähoitoon uhalla että huostaanottoprosessi käynnistetään. Lapsen persoonallisuuden kehittyminen, ei ole heidän mielestään suotavaa. 

Vaikka vanhemmat ymmärtävät ja osaavat asiansa, neuvoloista esitetään huolta lastensuojeluun ja sitten ollaankin pulassa.

Kiitos Jari Sinkkoselle, tekemästään arvokkaasta työstä lasten hyväksi!

Isoäiti myös

Jari Sinkkonen on tervejärkinen ammattilainen. Nykyisessä kiireisessä maailmassa lasten itsekseen selviytymiseen luotetaan liikaa. Niiden läppäreiden ja muiden laitteiden ääressä viettävät liikaa aikaa niin lapset kuin aikuistekin.

Yllä olevaa isoäidin viestiä en ihan ymmärtänyt. Puolustaako äiti poikaansa, jonka vanhemmuudessa on ehkä hiukan parantamisen varaa!?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sepi2345

Mies puhuu asiaa. Muistettava on se, että vanhempien on kuitenkin asetettava selvät rajat asioissa ja tilanteissa, jotta tämä aivolohko saa sopivasti töitä ja kehittyy normaalisti, ettei se jää mainitulle lyhytjänteiselle adhd-tasolle.

Petri Satto

Oltiin Espanjassa just 2 viikkoa ja siellä lapset leikki ulkona vielä 2 aikaan yöllä mutta erityisesti muuten illalla ja vanhemmat oli osin mukana. Missään ei ole turhia kieltoja ettei ulkona saisi leikkiä , pelata ja nauraa. Jostain syystä tämä ( kehitysmaa ) Espanja sallii asioita mitkä Suomessa on kiellettyjä ja esimerkiks just lasten temmeltäminen pihamailla pelaillen ym. Heti on joku kottarainen kiljumassa parvekkeella että olkaa hiljaa tai soitan poliisille tai sossutäti hakemassa perhekotiin suojaan....miksi ? Puuttuuko Suomalaisilta aikuisilta ottalohokosta jotain ? 

Sinkkosella on perushyvää tietoa olennaisesta mutta olen kuullut sosiaalityöntekijän lastensuojelupuolelta myös kyseenalaistavan Sinkkosen näkemykset :) mutta näin meillä kaikki Suomessa toimii

Mistäköhän johtuu

1/4: Mikä Stasi tuosta lastesuojelusta on oikein tullut. On karmivaa, että vanhempien pitää pelätä huostaanottoa. Aivan kuin jokin koneisto kyttäisi, että kuka lapsi napataan hampaisiin ja irti et pääse, kun sinne olet joutunut.

Yhteiskunnassa korostetaan yksilöllisyyttä, paitsi lasten kohdalla: jos kehitystahti on luonnollinen, niin eikö siinä ole pakostikin eroavaisuuksia. Kouluhan on pitkälti tasapäistävää ja ikävää kilpailua, jossa kaikkien pitää osata tietyt asiat ja ongelmissa ollaan, jos jokin oppiaine ei suju. Esimerkiksi kielellisesti lahjakas ei ehkä pärjää matematiikassa ja päinvastoin. Liikuntatunneilla kilpaillaan kaikesta ja hyvät numerot napsii ne kehittyneimmät, joilla fyysinen etulyöntiasema.

Eli uskoisin, että ne vanhempien ylimitoitetu vaateet, johtuvat paljolti ulkoisesta paineesta.

kukin tavallaan

nykyisin ei taida olla kun näitä "ääripäitä"-Ollaan aktiivisia vanhempia jotka lukevat oppaansa ja kaitsevat lasta pehmeästi pumpulia sirotellen kasvun polulle ja toisaalla hällä väliä vanhemmat jotka uskovat/luottavat että kyllä se Irmeli oppii päiväkodissa/koulussa/kaverilla niitä tapoja/kunnioitusta/elämän realiteetteja. välissä taitaa kyllä olla sitten niitä jotka eivät usko oikein mihinkään eivät itseensäkään kasvattajana ja taipuvat kuin vitsa tuulessa kulloisenkin mielipiteen taakse. Tässä kaikessa opettajat ovat kovilla kun pitäisi opettaa yhä enenmän ja paremmin mutta keinot oppilaiden silmissä auktoriteetin säilyttämiseen ovat vähissä kun vanhemmat puuttuvat jokaiseen asiaan mikä kulloinkin ei pikku-Mirjamia miellytä istumapaikasta alkaen. Ja lapset sitten, he ovat tuuliajolla/hämmennyksissä kun kotona opetetaan yhtä,koulussa toista ja kaveritkin saa tehdä mitä lystää kun vanhemmat eivät kestä huutoa/kiukkua/raivareita,kun töissäkin oli niin rankkaa? Helpompi antaa periksi kinuajalle ja onhan se kai totta että jos pikku-petteri ei saa haluamaansa härpäkettä jo tarha-ikäisenä-hänhän jää kaveriporukan ulkopuolelle,ulos kuvioista,ihan yksin ja kiusatuksi? koulun pihalla kun ringissä näprätään eri sovelluksia ja kehutaan ettei meidän kalkkikset mua määrää kun uhkaan kertoa vaikka mitä koulukurattorille/sossun tädille. Ja osa aikuisistakin uskoo kaiken mitä oma kullannuppu suustaa lirkuttelee ja taas se toinen ääripää ei ota vakavasti hätääntyneitäkään avunhuutoja...ja keskiväli kuulostelee tuulia.. =) Lapsi oppii mitä opetetaan mutta liikenneturvan mainosta siteeraten: "älä aliarvioi esimerkin voimaa" 

ollako vai eikö olla

Että oli niin täydellinen kommentti...ja tässä maassa on niin kauan höpötetty "lasten etua" että kukkahattutädeiltä haluaisin kuulla valistavaa kommenttia että mitenkä 5vpoikaa en saa komentaa joka hakkaa 3v tyttöni päätä lattiaan kesken jumppakerhon ja pojan äiti vaan suuttuu mulle ja uhkaa poliisilla kun olen kuulemma väkivaltainen hullu kun nostin vaan ääntänija nappasin tyttöni välistä....ja kun perusteeksi kuulin että lapsille pitää perustella ja pojan äiti oli jo soperrellut että älä ny kulta tommottis tee....

Sirpa V

Jotenkin järkyttävää, että Suomessa on jotenkin hienoa että nämä pienet ipanat huolehitvat itsestään kun vanhemmat ovat töissä. Toinen järkytys on että on ihan hyväksyttyä antaa pienen jälkikasvun heittää 8 tuntista työpäivää tarhassa, jotta vanhemmat saavat jatkaa työuriaan. Miten stressaavaa ja väsyttävää työpäivä on aikuisille, voi vain kuvitella millaista se on pienelle lapselle joka joutuu tähän samaan rumbaan jo pienenä. Lapsen etu ja oikeus unohdetaan usein aikuisten halujen ja tarpeiden tieltä.

zelda

Jari Sinkkonen puhuu asiaa, niin kuin yleensäkin. Äitinä toivoisin, että julkisuuteen tulisi enemmän samankaltaisia mielipiteitä. Tuntuu, että harva uskaltaa sanoa ääneen joitakin asioita esim. päiväkodista, joita Sinkkonen on sanonut. Varsinkin miehet ehkä pelkäävät sovinistiksi leimaantumista? Päiväkoti tuntuu muutenkin olevan "suuri tabu", johon ei saa kajota... Kiitos, Jari Sinkkonen, että uskallat olla - myös julkisesti - lapsen puolella.

kiitos Sinkkoselle

Viisas mies. Oli jo parikymmentä vuotta sitten kun omat lapset olivat kouluunmenoiässä. Häntä on tullut kuunneltua ja tulokset puhuvat puolestaan, kaksi upeaa aikuista, hyvin käyttäytyvää ja elämässä menestynyttä lastani (ja nyt en puhu rahasta ym vaan ihan muusta) ovat siitä eläviä todisteita. 

Mauritz

Kun palasin 2001 maailman 20-vuotiselta matkaltani ja jäin kotiin, kaikki oman puolen ja puolisoni puolen sukulaiset tyrkkäsivät lapsensa meille kaikilla lomilla. En tunne J. Sinkkosta, vaan käytin tervettä järkeä. Minulla on kaappi, jossa on askarteluvälineet, pelit ja palapelit. Hyllyköissä on luettavaa. Keksimme aina jotain hauskaa, milloin luistelemaan, milloin mäenlaskuun, milloin kissataloon tai kirpputorille. Laitoin heidän lempiruokiaan ja aina kerran käytiin 'ulkona' syömässä ja tilattiin pizzoja. Meillä on sisällä sauna ja iso kylpyamme ja talossamme on on sauna ja oikea uima-allas. Viihtyivät niin hyvin, että vasta viimeisenä iltana halusivat kotiin. Olen Isotäti heille kaikille, en edes mummo. Lasten kanssa lasten ehdoilla, ilman mitään konfliktejä.

 

Cecilia

Muutama vuosikymmen sitten, Sinkkonen oli sitä mieltä, että poikien pitää saada selvittää välejään tappelemalla. Ranskassa oli koulu, jossa käytettiin tällaista metodia.  Kerran kysyin häneltä, missä vaiheessa pojille/miehille kerrotaan, että pahoinpitely on rikos, josta voi joutua vankilaan.

pentti hotti

Painiminen ja nahistelu kuuluu normaaliin lasten kehitysvaiheeseen, poikien pitää saada leikkiä sotaa ja ritaria, sekin on normaalia. Tietysti vanhempien kuuluu puuttua väkivaltaan ja kertoa että se on väärin, mutta pienet itkuntirahdukset ja sattumisetkin ovat vain elämää.  Kolhuja tulee aikuisenakin.

Helmenkalastaja

Ihanaa luettavaa - tosin minulle yli kuusikymmentä vuotta liian myöhään. En saanut koskaan olla se mitä olin: eloisa, vilkas, hieman taiteellinenkin ja kyseenalaistaja. Jo alle kouluikäisenä käskettiin lähteä kävelemään, ellen tottele, ellen ole kuin sisarukseni, jotka olivat vähemmän vilkkaita. Lähtökäsky sattui enemmän kuin vitsa. "Ei kukaan muu ole tuollainen kuin sinä, onko kellään muulla tuollaisia koruja/vaatteita jne., mene omaan huoneeseesi siitä, kun et osaa olla ihmisiksi". Voimakas äitihahamo piti minut pihdeissään kuolemaansa asti, vielä eläkkeelläkin olin hänen komennettavansa. Kasvatukseni on siis epäonnistunut, minusta ei tullut mitä hän halusi.
Huomasin jossain vaiheessa, että ympäristökin oli ottanut minut samalla tavoilla pihteihinsä... minä olen aina ollut se, jolle on saanut sanoa mitä vaan ja joka on pistetty "kiltteyden" takia tekemään hommat, joita muut eivät viitsi tehdä. Toivottavasti elän vielä 30 vuotta, jotta voin toteuttaa itseäni - olenhan juuri oppinut sanomaan "ei" ja menettänyt monessa tilanteessa sen takia kasvoni ja ystäviäni. Häpeän sanoa, että äidin kuolema oli erään vankilatuomion loppu, vaikka hän oli myös huolehtiva ja rakastava ihminen.
Rakastava ja reaaliajassa ajatteleva aviomies on onneksi antanut minulle rikkaan elämän ja selväjärkiset kakarat!

Tnmmn

Jos haluatte ihan oikeasti ymmärtää ihmisyyttä, minuutta ja mitä lapsi on, niin kannattaa tutustua Alkuajatukseen. Se, että ymmärrys niihin puuttuu, näkyy selvästi jos katsoo päivän lööppiä tai vaikkapa tätä artikkelia.

Tarya

Stasi pahemmasta päästä katsovat, että muiden mielipiteitä ei tule huomioida vain heidän mielipiteet jotta perheet on rikottu pysyvästi. En pidä tämän päivän menttaliteetistä Lastensuojelussa ollenkaan. Lastensuojelussa on rikottu perheitä vain rahan vuoksi ilman kunnon perusteita, kun kerran on huostattu ei palautusta kuulu vaikka koskaan ei huostaanottoa olisi pitänyt edes tehdä!

Sikke

Niin asiaa! Lapset ovat niin yksilöllisiä, vaikka olisivat samoista vanhemmista. Ja mitä enemmän lapsen kanssa viettää aikaa, sitä paremmin hänet tuntee ja hänen erityispiirteensä. Toiset ovat toisia herkempiä ja haavoittuvampia, toiset erityisherkkiä kaikkine aisteineen. 

Pojissa herkkyyttä arvostellaan helposti, silti se, miten vanhempi siihen suhtautuu, onko se vika vai lahja, vaikuttaa suuresti lapsen kehitykseen ja itsetuntoon. Herkkiä lapsia pitää erityisesti suojella. Ja on hyvä muistaa, että jokainen lapsi ON herkkä! 

Se tunne, kun saat lapsesi ensimmäisen kerran syliisi; "särkyykö tämä!" , se pitäisi muistaa seuraavat kaksikymmentä vuotta ja toimia sen mukaan! Ei pumpuliin pistäen, vaan apupyörinä vierellä kulkien outoon maailmaan!

Ristiriitaisin tuntein katselen nuorten odottavien parien kilpavarustelua lapsen tullessa, ja se kilpavarustelu jatkuu lapsen persoonallisuudenkin suhteen. Toivottavasti mummolassa edes lapsi saa olla lapsi!

Heippa

Juurikin näin, loistava kirjoitus. Sitten vielä kun muistettaisiin, että jokainen pikkuhöperö kehittyy omaan tahtiinsa, toinen voi olla "valmis" vuosia aikaisemmin kuin toinen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat