Jouluhaaste 5: Kerro joulun parhaimman leivonnaisen resepti

klo 10:00 | 25.11.2015
Mikä on kaikkien aikojen paras joululeivonnainen? Kerro sen resepti tai leivonnaisen tarina ja osallistut KK:n viidenteen jouluhaasteeseen.Lue koko juttu
Mikä on kaikkien aikojen paras joululeivonnainen? Kerro sen resepti tai leivonnaisen tarina ja osallistut KK:n viidenteen jouluhaasteeseen.Lue koko juttu
Ladataan...
Jouluinen Pavlova on ihanan kevt herkku tuhtien jouluruokien jälkeen.
Jouluinen Pavlova, noin 10 annosta
Pohja:
5 kananmunan valkuaista
2 ½ dl hienoa sokeria
1 rkl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl sitruunanmehua
Voiteluun:
ruokaöljyä
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 prk vanilja tuorejuustoa
karpaloita
ripaus kanelia
piparkakkuja murennettuina
tummaa sulkaata lastuina
tomusokeria
1. Kuumenna uuni 125-asteiseksi.
2. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon. Vatkaa höttöiseksi vaahdoksi.
3. Lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin joukkoon. Lisää sokeri-perunajauhoseos valkuaisvaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kovaa. Sekoita marenkivaahdon joukkoon sitruunanmehu.
4. Laske ruokaöljyä lasinpohjalle ja kasta pullasuti öljyyn. Voitele öljyllä leivinpaperille ympyränmuotoinen alue, jolle kaadat marenkivaahdon. Huomaa että jos öljyät koko leivinpaperin, marenki lähtee "juoksemaan" uunissa, eikä pysy kuohkeana kasana paiston aikana.
5. Nostele lusikalla marenkivaahtoa leivinpaperille öljytyn ympyrän sisään. Kypsennä uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Tarkkaile marenkia jatkuvasti, ja varsinkin jos käytössäsi on vanha uuni: lämpötila ei välttämättä pysy samana ja tällöin paistoaika voi olla reippaastikkin alle ohjeistetun. Älä anna marengin tummua päältä. Leivttämällä päälle leivinpaperin voit ehkäistä tummenemista.
Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon vaniljatuorejuusto sekä ripaus kanelia. Tarkista maku ja lisää kanelia tarvittaessa. Murenna piparkakut, mutta älä tee niistä liianpientä murua. Raasta/ lastuta suklaa.
7. Nosta marenkipohja paistinlastojen avulla tarjoiluvadille. Levitä marenkipohjan keskelle kermavaahtovaniljaseos, karpalot, piparkakun muruset sekä suklaalastut.
Kriittiset vaiheet:
– Valkuaisten joukkoon ei saa lipsahtaa keltuaista. Jos keltuaista sekoittuu valkuaisten joukkoon, imeytä se palaan talouspaperia.
– Vatkaa valkuaiset teräskulhossa. Muovikulhon pinnalle on voinut jäädä rasvaa, jolloin marenkivaahdosta ei tule kestävää.
– Esilämmitä uuni. Marenkitaikina ei kestä seisottamista.
- Vahdi palvolaa kun se on uunissa, ettet vahingossa polta sitä!
– Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua.
Hei!
Tässäpä ihana puolukkakakku
pohja:
150g Bastognekeksejä muruina
1 pkt (56g) Daim-suklaata muruina
täyte:
2dl kuohukermaa vaahdoksi
3/4 dl fariinisokeria
1tl vaniljasokeria
1prk (150g) ranskankermaa
2dl sokeroitua puolukkasurvosta
1/2 dl kinuskikastiketta(voi laittaa enemmänkin)
1dl ruuavalmistusjugurttia tai turkkilaista jugurtti tms.
7 liivatelehteä
1/2 dl puolukkamehua
kiille
2dl puolukkamehua
3 liivatelehteä
Teko-ohje
Tee pohja kekseistä ja painele irtopohjavuuan pohjalle. Lisää päälle täyte . Liivatteet luonnollisesti kuumaan mehuun lioutettuna.
Anna jähmettyä ainakin 5-6 h
Seuraavana päivänä kiille päälle
75g sulatettua voita
Puolukkaglögi kakku
100g margariinia
200g piparkakun muruja
Täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
250 g rahkaa
3 dl puolukkasurvosta tai hilloa
1 dl sokeria (jos käytät hilloa käytä sokeria maun mukaan)
1 rkl vaniljasokeria
2,5 dl flora vispiä (vaahdotetaan)
7 liivatetta + tilkka glögiä (½ desiä)
Kiille:
3 dl glögiä
4 liivatetta
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Sulata margariini ja sekoita piparimurut ja painele irtopohja vuokaan.
Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Puristele liivatteista vesi pois ja kuumenna pienessä määrässä glögiä.
Lisää viimeisenä liivateliuos, sekoita ja laita irtopohja vuokaan.
Laita vuoka kylmään hyytymään.
Kiillettä varten liota liivatteet kylmässä vedessä ja lisää kuumennettuun glögiin.
Jäähdytä hieman ja laita varovasti hyytelötäytteen päälle.
Varaa kakun hyytymiseen useampi tunti, mieluimmin seuraavaan päivään.
Ihania reseptejä! Vesi nousee jo kielelle pelkästä leipomusten kuvittelusta.
Oreokeksi rahka
2 dl maitorahkaa
100 grammaa Oreokeksejä
1 ,5 dl sokeria
2 dl kermaa
vaniljasokeria oman maun mukaan
Vatkaa kerma vaahdoksi, laita vatkattuun kermaan maitorahka, lisää sokeri ja vaniljasokeri. Ripottele pinnalle Oreo keksimuruja tai Mantelilastuja
osta vaalea kakkupohja. kostuta siiderillä. levitä vadelmahilloa kerrosten väliin. levitä päälle sulatettua tummaa suklaata, johon sekoitettu saksanpähkinämurskaa. juo loput siiderit. koristele vadelmamarjoilla.
ei, nyt meni väärään paikkaan. pitää lopettaa tämä leipominen.
Oi mikä kakku, Birirek! Todella luovaa työtä. :-D
Tämä pirkasta löytynyt pouloffee ohje on meidän perheen uusi lemppari jouluherkku, pohjs tietusti tehtynä piparkakuista.
Tämä pouloffee ohje on meidän uusi joulun lemppari. Pohja tietysti pipareista :)
175 g pipareita
75 g voita
1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 prk (2 dl) vispikermaa
1 prk (250 g)
1 rkl sokeria
1 ps (200 g) puolukoita
1. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Levitä ja painele seos irtopohjavuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin.
2. Kuumenna kattilassa Kondensoitu (karamellisoitu) maito niin että se muuttuu tasaiseksi. Kaada piparipohjan päälle. Anna jäähtyä/kohmettua jääkaapissa.
3. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi. Musta sokerilla. Levitä kerma kylmän kinuskikastikkeen päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle kohmeiset puolukat.
Sillikaviaari: purkki matjeesisilliä, purkki smetanaa, yksi iso sipuli, tillinippu
Pilkotaan ainekset pieniksi ja sekoitetaan keskenään. Annetaan maustua yön yli ennen tarjoilua.