7 tärkeää asiaa, joita suuret menetykset opettavat

Vie kukkia hänelle, joka vielä elää.

Rakkaan ihmisen kuolema, avioero tai työpaikan menettäminen – kaikki suuret menetykset voivat opettaa tärkeitä asioita.Lue koko juttu

7 tärkeää asiaa, joita suuret menetykset opettavat

Sivut

Kommentit (26)

Vierailija

Kun on kerran menettänyt jotain rakasta tai tärkeää, seuraavista menetyksistä selviää helpommin. Asioihin tulee kerta heitolla järjestys, jollaista ei ollut koskaan ennen osannut edes ajatella. Menetykset ovat raastavia, niitä ei kenellekään toivoisi. Mutta ne ovat elämää - ilman vastoinkäymisiä tai menetyksiä ihminen saattaa elää lähes koko elämänsä vain pintaa.

 • ylös 74
 • alas 42
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Realisti

Mutta kun tarpeeksi menettää niin ei siitä mitään noin hienoja opi.Kunhan porskuttaa menemään ja koittaa hyväksyä tapahtuneet osaksi elämää.Silloin ei ole näitä "Opimpa menetyksistä juttuja".Näin se vaan on.

 • ylös 130
 • alas 24
Surusilmä

Mieluummin olisin elänyt ,sitä pelkkää "pintaa", kuin valtavien / jatkuvien rakkaiden ihmisten menetyksiä. Kyllä näistä menetyksistä, ei vaan toivu koskaan. Olkoonkin ,kuinka osa "Elämää"

 • ylös 37
 • alas 11
Okalintu

Kahden läheisen ihmisen äkillinen kuolema jätti jälkeensä alakulon, joka jatkuu vielä vuosien päästäkin. Oli aika ennen ja jälkeen. Nyt pienikin vastoinkäyminen tuntuu raskaammalta. Olen aina ollut optimistinen ja iloinen ihminen mutta nyt välillä tuntuu, että olen menettänyt ilon elämään. En luota tulevaisuuteen, koska mitä tahansa voi sattua milloin tahansa. Lisäksi minusta on tullut ylihuolehtiva rakkaitteni suhteen; pelkään koko ajan että esim. lapsilleni sattuu jotain. Poikani sairastuminen epilepsiaan ja isäni sairastuminen syöpään ovat olleet se viimeinen niitti. Olen nostanut kädet pystyyn..Kaikesta huolimatta yritän uudelleen löytää elämänilon ja luottamuksen elämään

 • ylös 39
 • alas 9
Voimia

Joidenkin ihmisten kohdalle sattunut menetysten määrä vetää sanattomaksi. Voi helposti ymmärtää että hyväksyminen on joskus miltei mahdotonta. Itse olen käynyt "kovan koulun". Lopulta nuo samaiset artikkelissa mainitut asiat minäkin koin auttajiksi. Turva löytyi paradoksaalisesti turvattomuuden ytimestä. Voima löytyi heikkouden kautta. Irtipäästäminen omavoimaisuudesta ja luottamus avasi uudet mahdollisuudet. Pitää uskaltaa uskoa! Voimia kaikille näiden asioiden kanssa ponnisteleville!

 • ylös 28
 • alas 12
Monta menettänyt

Ihmiset ovat ainutlaatuisia, ja jokaisen menetys koskee. Viimeisin ei ole yhtään helpompi. Annetaan surulle tilaa ja kauniille muistoille mahdollisuus tulla, kun niiden aika on.

 • ylös 26
 • alas 11
Vierailija

Minulle sanoi eräs ihminen, että jokaiselle annetaan sen verran vastoinkäymisiä kuin hän kestää. Välillä olen ollut voimieni äärirajoilla: minulla rintasyöpä ja rankat hoidot, samaan aikaan äitini omaishoitajana (hänellä luuydinsyöpä mikä johti kuolemaan). Ihminen venyy vaikka mihin silloin kun pitää. Totaalinen väsymys tulee kyllä jälkeenpäin, kaikkien tunteiden käsittely tapahtuu jollain tavalla.

 • ylös 23
 • alas 17
yksin

Elämäni on ollut ylä ja alamäkeä... päivääkään en vaihtaisi. Olen sitä mieltä että vaikeudet vahvistaa. Olen ajatellut aikoinaan että tuskani on niin suuri että enempää en kestäisi... mutta olen joutunut huomaamaan että suurempaa tuskaa varten olen joutunut käymään läpi ne aiemmat, jotta jaksan käydä läpi vielä tämän. Olen sitä mieltä että meille annetaan sen verran mitä jaksamme kantaa. Siskoni kuoltua, äitini tahtoi kuolla, kysyi minulta miten pärjään... oisin mielelläni sanonut että en mitenkään, mutta sanoin että kyllä minä pärjään, sinua äiti minun tulee kyllä ikävä , mutta selviän kyllä ja sinä voit lähteä...
Selviämiseen meni aikaa ja huomasi että elämä oli ennen ja jälkeen ja siinä välissä oli vuosia eikä kuitenkaan mitään. Mutta pikkuhiljaa alkaa oleen jo muutakin kuin ennen ja jälkeen, aikaa on mennyt 10 vuotta.
Lähes päivittäin muistutan itseäni siitä että elä tänään huomenna voi olla myöhäistä ♡

 • ylös 10
 • alas 14
Vierailija

Oppii olemaan hiljemmin, oppii näkemään kuka on ystävä, ei opi olemaan pelkäämättä huomista..

 • ylös 16
 • alas 8
Kerralla kaikki uusiksi

Minulla meni koko elämä uusiksi kerralla. Meillä oli perhe, johon kuului mieheni, minä ja neljä ihanaa lasta. Olimme yrittäjinä yhdessä 15-vuotta. Alallamme ollaan töissä vuoden jokaisena päivänä. Se oli rankkaa, mutta yhdessähän sitä tehtiin. Minä äitinä hoidin työn, kodin, lapset ja heidän harrastuksensa sekä yritykseen liittyvät paperityöt.
Mies on tykännyt olla mukana eri järjestöissä ja hänellä onkin useampia luottamustehtäviä. Hän oli tietysti paljon reissussa.
Viime tammikuussa sain tietää, että hänellä on ollut pidempään toinen/toisia naisia. Olin järkyttynyt.
Samaan aikaan pitkään vaivannut uupumus sai selityksen; olin sairastunut harvinaiseen, vakavaan ja parantumattomaan sairauteen.
Muutin ihanasta kodistamme pieneen kaksioon. Nuorimmat lapset jäivät vanhaan kotiin, koska lääkityksen alettua olin muutaman kuukauden täysin voimaton. Sinne jäivät myös lemmikit. En enää koskaan tule olemaan se energinen ja jaksava entinen minä.
Joudun todennäköisesti jäämään eläkkeelle, joten jouduin luopumaan työstäni ja työkavereista.
Nyt on kohta vuosi muutosta kulunut ja elämä on melkoista vuoristorataa. Välillä tuntuu, että pahin on ohi, kunnes näen exäni jossain tai kuulen kuinka hän remontoi vanhaa kotiani. Silloin tulee retkahdus alaspäin ja kestää taas hetken päästä ylöspäin. On ollut vaikea sopeutua siihen, etten voi enää liikkua niinkuin ennen.
Elämältä en enää odota mitään, päivä kerrallaan. Ehkä joskus selviää kaiken tarkoitus.

 • ylös 22
 • alas 3

Hei nimimerkki Kerralla kaikki uusiksi, kiitos kun kirjoitit. Toivon sinulle paljon voimia ja uskoa tulevaan, ja niin tekee varmasti moni muukin kirjoituksesi lukenut. Elämässä tulee joskus kohtuuttoman tuntuisia taakkoja. Silloin on vain pakko tarttua kaikkeen hyvään, mitä vielä on. Lämmin halaus sinulle!

Irmeli997

Samaa mieltä. Menetin mieheni 30.9.16 enkä voi käsittää mitä hyvää siitä koskaan voisi seurata...

 • ylös 13
 • alas 6
M. s

Minulta kuoli nyt viime vuoden lopun ja alkuvuoden aikana sekä isä että Se Elämäni Suurin Rakkaus... molemmat täysin yllätäen. Huomasin taas hyvin ettei kaikkea voi hallita vaikka yrittäisinkin. Ja että pysyn dilti kasassa sen voimalla että tiedän olleeni isälleni tärkeä ja että tätä toista rakastin niin paljon ettei se määrä koskaan haihdu pois.

HK

Ihmisen ja/tai työpaikan menettäminen voi olla niin vaikea paikka, että aluksi joutuu taistelemaan jo siitä, että selviää päivästä toiseen. Kun kipuilu ja tuska helpottavat, tulee se hetki, jolloin on mahdollisuus oppia. Itsestä ja elämästä. Oppii miten reagoi menetyksiin, joita elämässä väistämättä tulee eteen. Oppii huomioimaan rakkaat ihmiset, kun he vielä ovat läsnä. Oppii, miten lähestyä kuolevaa ihmistä. Oppii hyväksymään sen, ettei kaikkeen voi vaikuttaa. Oppii hankkiutumaan eroon turhasta painolastista - oli kysymys sitten asioista, tavaroista tai ihmisistä.

Itse olen reagoinut menetyksiin masentumalla. En valitettavasti tiedä, miten välttyisin tältä itselleni tyypilliseltä reaktiolta, mutta olen oppinut hyväksymään sen ja viimein myös oppinut miten toimia, kun niin käy. Olen oppinut hyväksymään itsessäni myös vihan tunteen, jonka työpaikan menetys aiheutti, enkä enää syytä siitä itseäni (en tunteesta enkä tapahtuneesta).

Jutun listaan voisi siis lisätä itsetuntemuksen lisääntymisen, minkä kautta elämän tuomia iskuja on helpompi käsitellä, vaikkeivät vastoinkäymiset muuttuisi yhtään sen helpommiksi kestää. Jos itsetuntemus vielä tuo mukanaan sen, että hyväksyy itsessään myös negatiiviset tunteet ja antaa itselleen anteeksi sen, ettei aina ole tullut tehtyä tai sanottua ihan fiksusti, niin aina parempi.

En tiedä, kumpi oli elämäni raskain päivä. Se, milloin isoveljeni kuoli vai se, kun näin arkun astuessani siunauskappeliin hautajaispäivänä. Ehkä silloin lopullisuus vasta iski tajuntaan. Luulin, ettei koskaan enää naurata tai ei ole lupa nauraa. Nyt kahden vuoden jälkeen olen oppinut elämään asian kanssa ja voin jatkaa omaa elämääni - veli aina mielessäni.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat