Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen: "Hylätyksi tuleminen on valtava trauma"

Leikkaustensa­ vuoksi Tuula­ Tamminen  joutui lapsena opettelemaan kävelemään kolme kertaa. Lukeminen oli hänelle tärkeä harrastus.

Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen oppi jo pienenä tyttönä, että hän on selviytyjä.Lue koko juttu

Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen: "Hylätyksi tuleminen on valtava trauma"

Kommentit (8)

Jalaton

Todella ikävää luettavaa, elämä ei kohtele meitä tasapuolisesti. Olette kuitenkin saaneet hyvän elämän, iloitkaa siitä. Kirjoituksen takaa aukeaa katkeruus, toivottavasti se ei heijastu arkeenne.

  • ylös 9
  • alas 18

Hyvä Jalaton, ikävä kuulla, että koit artikkelin niin kielteisesti. Tuula on jutun perusteella kuitenkin kiitollinen vanhemmilleen. Kukin meistä toki tekee elämästään niin hyvän kuin pystyy. Voimia ja kaikkea hyvää myös sinulle!

  • ylös 12
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
lapset lasten"suojelun" uhreja

hylätyksi tuleminen on todellakin valtava trauma: Joka päivä Suomessa sosiaalityöntekijät tekevät (myös) turhia huostaanottoa.He syyllistyvät vanhempia siitä, että eivät hyväksy huostaanottoa, jolloin lapsikaan ei sitä sen vuoksi hyväksy. He eristävät lapsen vanhemmistaan ja läheisistään, kavereista, harrastuksista ja jos niistä teoista valittaa, sossu kostaa sen lapselle: lisää rajoituksia, joille ei ole laillisia perusteita. On vain narsistisesta häiriöstä kärsiviä sossuja, lasta ei kuunnella pätkääkään, vanhemman puolella olevat todistajat leimattiin manipuloiduiksi. Vanhempia pyydettiin siis hylkäämään lapsi. Otettiin puhelin pois, kukaan ei voinut lapselle soittaa eikä hän kenellekään, rajattiin sallittua puheluaikaa, käskettiin sijoituspaikan aikuisia vahtimaan keskusteluja sekä pihapelejä, kävelynkinkö; Kulkemaan uimarannalla kantapäillä rantaan, pukukoppiin, mihin tahansa. Idiootit ohjaajat eivät kyseenalaistaneet mitään. Olivat vahingoniloisia. Tämä tapahtui vasta viime vuonna. Vasta sosiaalityöntekijöiden vaihduttua kidutus loppui.

Näyttelyesine

Se tyttö, joka....

Koin vastaavaa kuin Tuula samassa iässä. Etelä-Pohjanmaalta vei terveyssisar minut HYKS:iin letkuruokintaan ja sänkyyn sidottavaksi. Neuvolakäynnillä olin kipaissut viereiseen huoneeseen, avannut alakaapin oven, ottanut "myrkky"pullon ja siemaissut. Äiti oli ehtinyt kysyä terveyssisarelta, ettei kai toisessa huoneessa mitään vaarallista - on niin ehtiväinen tyttö.
Kolme kuukautta ilman isää ja äitiä.
Lääkärit olivat todenneet, että ilman valtavaa elämänhalua olisin kuollut. Ruokatorvi ei ollut kestää.
Sain jatkoaikaa. Aikuiseksi asti minut kohdattiin tyttönä, joka joi neuvolassa myrkkyä.
Olen saanut silti hyvän elämän: yliopistokoulutuksen, hyvän työn ja ennen kaikkea perheen, joka on kasvanut lastenlapsella. Katkera en ole, vaikka psyykeni on ollut koetuksella.

Hannu läheisriippuvainen

Olit onnekas välttäessäsi varhaislapsuuden kiintymyssuhdehäiriön vanhempiesi huolenpidon ansiosta. Silti se ei poista tunnettasi hylätyksi tulemisesta.....

Vierailija

Jalaton kirjoitti:
Todella ikävää luettavaa, elämä ei kohtele meitä tasapuolisesti. Olette kuitenkin saaneet hyvän elämän, iloitkaa siitä. Kirjoituksen takaa aukeaa katkeruus, toivottavasti se ei heijastu arkeenne.

Tottakai se heijastuu arkeen. Siitähän kirjoituksessa nimenomaan on kyse. Kirjoituksen takaa en kuitenkaan näe katkeruutta vaan hyväksyntää sitä kohtaan mitä tapahtui ja kiitollisuutta vanhempia kohtaan jotka olivat läsnä sitten kun kirjoittaja palasi sairaalasta kotiin.

Vierailija

Apua, oma luetunymmärtäminen ilmeisesti heikkenee iän myötä, koska en ymmärrä, miten otsikko vastasi sisältöä.

Useimmiten ja eikö tässäkin, joku lapsen sairaus nimenomaan saa hänelle huomiota, ja rakkautta, todella paljon, ei hylkäämistä.

Joskus muut sisarukset jäävät mielestään vähemmälle ja joskus he vain ovat mukana tukemassa yhtä.

Kenelläkään kahdella ihmisellä, ei edes sisaruksilla, ei tietenkään ole samat säännöt ja ympäristö ja rajat ja rakkautta. Vähänkään silmänsä auki pitänyt tämän ymmärtää.

Ehkä kaksosilla eniten, jos ovat samaa sukupuolta ja perusterveitä

Vierailija

On myös koteja, joissa ihmisiä arvotetaan sukupuolen tai iän tai aseman mukaan, ja näin opetetaan, että henkilöstä riippuu, tarvitseeko häntä kunnioittaa, vai saako häntä esimerkiksi kiusata tai yllyttää muutakin luokkaa häntä nöyryyttämään ja kohtelemaan huonosti.
VASTAA LAINAA Ilmoita asiattomaksi
ylös
2
alas
0
Vierailija
42/41
klo 6:55 | 15.8.2017
Tai vastaavasti kotiloissa lapsilauma laitetaan rivarissa yksinäisen naisen ikkunan alle helpommin kuin oman ikkunan viereen tai moottoripyöräjengiläisen tai perheen, jolla on paljon sosiaalista verkostoa. Tai tramppa. Tai muu huuto.
Raukkamaista halpamaista käytöstä, jolla opetetaan lapset kiusaamaan heikointa, sitä ketä voi, sen sijaan että opetetaan ottamaan muut huomioon tai kunnioitetaan tasapuolisesti kaikkia aiheuttamalla haittaa vain itselle, vaikkapa.
Näin saadaan pedofiileja, raiskaajia, ehkä menestyjiä, mutta heikoimman hyväksikäyttäjiä tilanteessa, kun kukaan ei näe tai ei voi jäädä kiinni, tai kiinnijäämisen mahdollisuus on pieni.
VASTAA LAINAA Ilmoita asiattomaksi
ylös
0
alas
0
Vierailija
43/41
klo 7:13 | 15.8.2017
Yhteiskunta ei puutu samalla vakavuudella järjestelmälliseen kiusaamiseen Suomessa.
Mielestäni vaikkapa nuoren hölmöys, yksittäinen hölmö ajattelematon teko, jolla aiheutetaan harmia vain itselle, kuten muiden mukana päihteiden käytön kokeilu, ei ole läheskään niin paha ja halveksittava teko kuin porukassa yhden alistaminen ja nöyryyttäminen, joskus jopa vanhempien sallimana, joskus yllyttämänä.
Kuitenkin mielenterveysammattilaiset kuten psykologit pitävät kiusaajia terveenä, jotka nauttivat yhden henkisestä alistamisesta.
Näiden kohde saattaa luonnollisesti kokea mielialan laskua, jolloin hänen miekenterveys koetaan sairaana.
Samoin poliisi tai rikosoikeus tai koululaitoskaan ei rankaise pahuudesta, ilkeydestä, samalla tavalla kuin jostain täysin yhdentekevistä asioista, kuten henkilökohtainen pukeutuminen (lippis päässä, tai yhteiskunnan normien kyseenalaistaminen tai rikkominen silloin kun kärsijänä on vain itse eikä rikkomisella ole uhria, jota porukassa henkisesti nöyryytettäisiin.
Mielestäni esim nuori nurkan takana tupakoija ei ole paha kuten kiusaaja on, joka pyrkii hyötymään ja nauttii, kun yksi voi huonosti, kun häntä kohtaan tehdään porukassa väärin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat