Nukutko kuusi tuntia yössä? Yhtä hyvin voisit valvoa aamuun asti

Luuletko, että kuuden tunnin yöunet ovat ihan tarpeeksi pitkät? Olet väärässä, mutta todennäköisesti sinusta ei tunnu siltä.Lue koko juttu

Nukutko kuusi tuntia yössä? Yhtä hyvin voisit valvoa aamuun asti

Kommentit (14)

Vierailija

Mä en varmaan aikuistumisen jälkeen ole nukkunut 8 tunnin yöunia. Sitä, että nukkuisin 6 tuntia heräämättä kertaakaan tapahtuu äärimmäisen harvoin. Mun mielestä olen reipas, terve ja kohtalaisen älykäs. Millainenhan superihminen olisin, jos nukkuisin tuon 8 tuntia, jos noin viidelläkin porskuttelee ihan hyvin? Tottakai olen aina kadehtinut hyvin yönsä nukkuvia, mutta näinkin pystyy elämään. Näköjään.

  • ylös 35
  • alas 5

Varmaan unentarpeessa on yksilöllisiä eroja. Minä kaipaan aina välillä kymmenen tunnin yhtäjaksoista unta, mutta useimmiten seitsemän tuntia riittää hyvin - ja kuten sinäkin, harvoin nukun niitä yhteen menoon.

Mites muut, paljonko unta on tarpeeksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Uupunut nuori

Noniin, ilmankos minä alankin olla loppuunpalanut. Intoa töihin pitäisi riittää, ikää 25-vuotta ja vasta päässyt työttömyyden kourista mutta tuntuu et haluaisin takaisin neljän päivän työviikon. Nukkumaan pääsee 23:30-1:00 välillä ja herätys on 6:25... Et kyllä se kuuteen tuntiin tai alle jää usein. Alle 2-vuotias lapsi nukkuu niin tajuttoman vähän ni ei kerkeä itekkään nukkua. Edes viikonloppuna...

  • ylös 11
  • alas 2
Uupunut nuori

Uupunut nuori kirjoitti:
Noniin, ilmankos minä alankin olla loppuunpalanut. Intoa töihin pitäisi riittää, ikää 25-vuotta ja vasta päässyt työttömyyden kourista mutta tuntuu et haluaisin takaisin neljän päivän työviikon. Nukkumaan pääsee 23:30-1:00 välillä ja herätys on 6:25... Et kyllä se kuuteen tuntiin tai alle jää usein. Alle 2-vuotias lapsi nukkuu niin tajuttoman vähän ni ei kerkeä itekkään nukkua. Edes viikonloppuna...

Hehheh, toisaaltahan tää oli hirmu hyvä uutinen. Kuuden tunnin unet on yhtä tyhjän kanssa, joten senkin kuusi tuntia voisin käyttää paremmin.

  • ylös 11
  • alas 1

Artikkelin väite, että on harhaa, jos kuuden tunnin nukkumisen jälkeen tuntee itsensä virkeäksi, on aika outo. Kuinka toisen unen tarpeen voi joku ulkopuolinen mitata? Unen tarvehan on täysin yksilöllistä ja riippuu siitä mitä on päivän mittaan tehnyt,  mitä syö tai juo ja minkälainen "ilmapiiri" nukkumaan mennessä vallitsee.  Se kuinka paljon keho tarvitsee lepoa on monesta tekijästä kiinni. Joku nukahtaa heti ja koisii kuin tukki 5-6 tuntia ja herää levänneenä lintujen tirskutukseen, toinen nukkuu "koiranunta" ja on aamulla täysin kuitti. Tunnettua on myös, että monet suurmiehet ovat olleet lyhytunisia, esimerkkinä Napoleon. Hän nukkui säännöllisesti vain neljä tuntia yössä! Seikkaan on kuitenkin voinut vaikuttaa se, että suuren sotapäällikön väitetään kärsineen kauheista peräpukamista...

mummo uneton

Tuosta artikkelista sai jotenkin sellaisen kuvan, että ihminen itse valitsee lyhyet yöunet. Minä nukkuisin mielelläni pitkiäkin yöunia, mutta kun ei vaan saa unta. Enimmillään mennään viiden- kuuden tunnin unilla, joihin yleensä mahtuu pari heräämistä. En pysty myöskään nukahtamaan päivällä, joten enimmäkseen on aina vähän semmonen zombimainen olo. Erään ystäväni yöunet jää hyvin usein kolmeen tuntiin ja hän nukkuisi oikein mielellään vaikka nuo kuusi tuntia. En tiedä mitä unettomuudesta kärsivä saa irti noin asenteellisesta artikkelista, vastaan itse, ei mitään.

  • ylös 36
  • alas 2
Asta

Olen melko vähäuninen, 8 tuntia yössä on erittäin harvinaista. On ollut aikoja, jolloin olen kärsinyt asiasta ja ollut kierteessä, jossa nukahtaminen bussiin, pöydän ääressä istuessani tai viimeistään sohvalle oli tavallista. Tähän auttoi jonkin verran melatoniini, joka tuntui antavan pidemmän yhtäjaksoisen unen ja vähentävän iltapäivätorkuntaa. Sitten sain pari vuotta sitten parin kuukauden yskän jälkeen astmalääkkeet. Yskä lähti ja yöunet paranivat. Lievässä astmassa nenä voi mennä yöllä tukkoon, jolloin alkaa hengittämään suun kautta. Suu kuivuu, tulee kuorsausta ja unen laatu on heikkoa ja katkonaista. Olen parhaillaan kuukauden lääkekatkolla, koska astman vaikeusaste tutkitaan erityislääkekorvauksen saamiseksi. Viikossa alkoi taas tulla tukkoisuutta ja unet muuttuivat parin tunnin pätkiksi. Summa summarum: yöunen laatuun ja määrään vaikuttavat monet asiat. Yksi niistä on lievätkin astma, jota ei välttämättä itse edes tule ajatelleeksi.

Kiitos kommenteista! Unen tarve on todellakin hyvin yksilöllistä. Artikkelissa kiinnostava näkökulma oli meistä se, että vähän nukkuminen voi vaikuttaa terveyteen sellaisellakin ihmisellä, joka ei edes koe nukkuvansa (liian) vähän. Huonosti nukkuville toivomme voimia ja ratkaisuja tilanteeseen. Kiitos teille, jotka olette jakaneet vinkkejä unen saamiseksi!

kyllästynyt

ai että raivostuttaa nämä tavalla tai toisella syyllistävät ja vahingollisia seurauksia julistavat jutut vähäunisuudesta ja unettomuudesta....kun ei kukaan huvikseen nuku huonosti tai ole uneton, niin jospa kerrottaisiin niitä keinoja joiden avulla voisi nukkua paremmin...nämä jutut toimivat unettomuutta lisäävänä kun voi sitten yötä myöten miettiä miten tyhmäksi ja sairaaksi tahaton unettomuus tekee....

  • ylös 15
  • alas 0
Uneton

No entäs jos ei vain saa nukuttua enempää kuin kuusi tuntia vaikka minkä tekisi? Todella ärsyttävä otsikko!

Vierailija

Joo..o.. no tiedän kyllä että nukun liian vähän. Normisti nukun 4-6tuntia
Tällöinkin heräilen välissä. Ei ole oma valintani nukkua niin vähän.

???

Tuo tutkimus oli tehty vuonna 2003! Miksi näitä enää uutisoidaan? Varmasti uudempaakin tutkimusta on maailmalla aiheesta! Aihe tärkeä, joten toivoisi toimittajalta vähän enemmän ajankohtaisuutta.

Symbiatch

Ero onkin siinä herätetäänkö vai herääkö itse. Jos keho päättää, että kuusi tuntia on tarpeeksi ja hyvältä tuntuu, siihen on turha muiden selittää mitään. Kyllä se silloin on tarpeeksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat