Frank

Moi,

En löytänyt Kodin Kuvalehden toimituksen yhteystietoja parin minuutin tutkinnalla ja tämä tuntui olevan ainoa tapa lähestyä asian tiimoilta. Haluaisin kyseenalaistaa yhden asian mikä on pyörinyt tässä pinnan alla varmaan jo vuosikaudet. Nimittäin kotien valokuvaus, haastattelut sun muut mitä Kodin Kuvalehden yms. tyylisissä lehdissä nähdään joka numerossa.

Meikäläistä on lähestynyt viimeisen kuukausien aikana aika isompikin joukko ilmeisesti vapaita toimittajia, jotka sanovat myyvänsä juttujaan Kodin Kuvalehteen ja muihin vastaaviin julkaisuihin. Juttu on aina sama - ollaan spotattu valokuvia kotoa jostain omasta blogista tai mistä lie ja haluttaisiin nyt tulla valokuvaamaan koti ja tekemään pientä juttua siitä, joka sitten saattaa päätyä johonkin lehteen.

Ok, onhan se varmaan kiva jos joku siitä saa inspiraatiota. Kuitenkin pari pointtia:
* Lähestulkoon kaikki näistä toimittajista pyytävät mm. että kuvauspäivänä koti olisi todella siisti ja paikalla olisi jotain ruokakattauksia. Kattauksista on syytä ilmoittaa onko niissä gluteenia, koska jos näin on niin valokuvaaja tuo omat eväät.
* Kun miettii kuinka paljon tätä porukkaa tuntuu olevan liikenteessä ja kuinka heppoisilla kredentiaaleilla, käy mielessä myös, että tämähän on kätevää - voi tulla kotiin tsekkaamaan ja valokuvaamaan arvotavarat ja vinkkaamaan siitä eteenpäin - samalla tulee tsekattua kodin lukotkin.
* Tästä ruuan tekemisestä ja kämpän siivouksesta täysin tuntemattomien ihmisten eteen ei saa minkäänlaista korvausta ja se tuntuu olevan aivan sanoinkuvaamatonta. Oikeastaan ainoa asia mitä visiitistä jää käteen on mahdollisesti a) juttu jossain lehdessä (aivan sama) ja b) jonkun toisen ottamia valokuvia.

Tämä viimeinen pointti on se tärkein. Ensinnäkin se, että joku mummeli räiskii joko luonnonvalossa tai salamalla katon kautta posautettuja kuvia on about sitä mitä kuka tahansa sisustuksesta bloggaava tyyppi osaa tehdä noin 5 minuutin opettelun jälkeen. Eli siis palkintona kasa valokuvia omasta kämpästä on ihan yksi ja sama. Todennäköisesti otan itse paremmat kuvat, kun katsoo millä kiireellä niitä kuvia yleensä otetaan. Ja se juttu lehteen - minkä ihmeen takia minä teen kaiken työn kämpän eteen ja joku muu saa jutustaan ne rahat?

Jos olet millään tasolla järkevä ihminen ja sinua lähestytään tälläisten kuvaproggisten kautta niin älä suostu, ellet saa siitä korvausta (esim. joku % julkaistun jutun palkkiosta, olet sen ansainnut!). Tämä trendi, että luovat ihmiset antaa asioita ilmaiseksi eteenpäin _näkyvyyden_ takia on yksi suurimpia ansoja luovan alan hommissa sen lisäksi, ettei ihmiset tee mitään kirjallisia soppareita. Tämä on niin monella tapaa väärin, että tämä mielestäni on moraalisesti todella arveluttavaa jo näitä juttuja toimittavien lehtien puolesta.

  • ylös 6
  • alas 3

Kommentit (1)

Muokattu
klo 10:18 | 7.4.2016

Hei Frank,

ja kiitos viestistä. 

Kodin Kuvalehti ei maksa haastateltaville, oli jutun kohteena koti tai mikä tahansa muu aihe.  

Kodin Kuvalehti ostaa kotijuttunsa ammattitaitoisilta free-toimittajilta ja -kuvaajilta. Emme juuri koskaan osta valmista juttua ja kuvia vaan tilaamme jutun esimerkiksi kännykkäkameralla otettujen näyttökuvien perusteella ja sovimme tarkkaan jutunteosta etukäteen. Kotijuttua ei voi tilata ilman että tiedämme, miltä kodissa näyttää. 
Kotijuttujen teko perustuu luonnollisesti haastateltavien omaan tahtoon ja vapaaehtoisuuteen eikä KK edellytä, että haastateltavat tarjoavat toimittajalle ja kuvaajalle ruokaa.

Toimituksen yhteystiedot muuten löytyvät täältä.

Yst.terv. Sanna, toimituspäällikkö

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat