Onko mielessäsi jokin ruoka-aiheinen kysymys, johon haluaisit vastauksen? Nyt siihen on oiva tilaisuus.

Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja Riikka Kaila vastaa ruokakysymyksiin tänään tiistaina 10.5. KK:n keskustelussa. Riikka päivystää klo 10-11 ja 14-15, jolloin Riikan kanssa voi myös jutella reaaliaikaisesti.
Voit jättää jo nyt kysymyksiä.

Kysy esimerkiksi
eri raaka-aineiden (kalat, lihat, kasvikset) käsittelystä
maustamisesta
juhla- ja arkiruuista
reseptiikasta
leipomisesta
ruokien esillelaitosta
raaka-aineiden ja ruokien säilyvyydestä

Kaikkien kysymyksen jättäneiden ja keskusteluun osallistuvien kesken arvomme uutuuskeittokirjat: Ellan Toscana, Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon sekä Camilla Läckbergin suosikkireseptit.

Sivut

Kommentit (29)

Itse teen usein näin: Leikkaan yrttiruukun muovikääreen alaosasta auki ja laitan yrttiruukun sopivaan vesiastiaan, ikään kuin maljakkoon. Muovisuoja kannattaa jättää kuitenkin yrtin ympärille. Myös viileässä säilyttäminen edesauttaa tuoreyrttien säilymistä. Näin kesää kohti voit myös istuttaa ruokakaupan yrtit parvekkeelle isompiin ruukkuihin. Erityisesti basilika kasvattaa parvekkeella hyvin uutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähes kaikki tuoreyrtit sopivat pakastettavaksi, erityisen hyvin tilli, persilja ja ruohosipuli. Hienonna yrtit ja pakkaa annoksiksi pakastuspusseihin tai -rasioihin. Tukevalehtisen rosmariinin voi pakastaa kokonaisina oksina. Pakastetut yrtit kannattaa käyttää ruokien maustamiseen, koristeluun ne eivät tietenkään enää sovi.

Useissa tapauksissa, kuten piirakoissa, tortuissa ja pullassakin voi käyttää sokerin sijaan hunajaa. Voit korvata resepteissä sokerin hunajalla suhteessa 3 osaa sokeria on 2 osaa hunajaa. Usein kostea hunaja myös parantaa leivonnaisten säilyvyyttä. Karamellisointia vaativiin ohjeisiin hunaja ei sovi.

Muokattu
klo 10:29 | 10.5.2016

Itse suosisin sellaista tarjoilua, jonka voi valmistaa hyvissä ajoin, joka säilyy tarjolla fressinä mahdollisimman pitkään ja josta myös erikoisruokavalioita noudattavat saavat näppärästi koottua syötävää.

Salaattibuffetti, jossa on vihreää salaattia ja reilusti erilaisia herkullisia höysteitä, kuten marinoituja kasviksia, juustoja, kalaa ja lihaa, voisi olla hyvä idea. Siitä kukin voi koota itselleen sopivat herkut lautaselle.

Harkitse, että hankit jotain valmiina (esimerkiksi savukalan, juustot ja kakun) ja valmista niiden ympärille herkullisia kotitekoisia lisäkkeitä ja makeita pikkupaloja. Tällöin ei kiire yllätä juhlia valmisteltaessa.

Jos juhlittavalla nuorella on oma suosikkiruoka, esim. sushi tai italialainen ruoka, voisi sen ympärille olla hauska ja helppo rakentaa tarjoilu. Yo-juhlien tarjoilu saakin mahdollisuuksien mukaan olla nuorekas ja trendikäs!

Muista varata reilusti suolaista tarjottavaa, yleensä salaatit, piirakat ja sen sellaiset maistuvat vieraille parhaiten. Makean osalta riittää mielestäni pari, kolme erityisherkullista tarjottavaa. Huolehdi, että juotavaa on tarjolla ihan vesikannuista lähtien, erityisesti hellekelillä!

ninna

Mikä olisi sopiva määrä erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia syntymäpäiväjuhliin pienen sukulaisporukan kanssa? kuinka kauan täytekakku/kalapiirakka säilyy pöydässä hyvänä? onko epäkohteliasta antaa vieraille/kysyä ottaa ruokaa mukaan jos jää paljon yli?

Muokattu
klo 10:54 | 10.5.2016

Näin kevään juhlien aikaan monet pohtivat varmasti näitä samoja kysymyksiä.

Leivonnaisistakin suosisin suolaista tarjottavaa, joka maistuu vieraille usein makeaa paremmin. Enää pöydässä ei tarvitse olla sen seitsemää sorttia, etenkään makeita leivonnaisia. Itse tekisin pari kolme tuhdimpaa suolaista tarjottavaa, esimerkiksi kahdenlaista suolaista piirakkaa ja karjalanpiirakoita täytteineen, ehkäpä piirakan lisäkkeeksi vielä jonkin salaatin. Kakku kuuluu asiaan ja sen lisäksi tekisin jonkin toisen makea ja herkullisen tarjottavan. Kun sortteja on vähemmän, muista tarkistaa, että niitä on riittävästi!

Jos olet innokas leipuri, ei tietenkään mikään estä leipomasta enemmänkin eri laatuja!

Helposti tarjottavat seisovat pöydässä useita tunteja. Itse ajattelen hampaita kiristellen, että tarjottavat sen pari tuntia kestävät, mutta jos mahdollista, nostaisin ne välillä kylmään. Jos vieraat tulevat tipoittain, yhtä isoa kakkua mieluummin valmistaisin pari pientä, jolloin voin säilyttää toista kylmässä ja vaihtaa tarpeen mukaan pöytään. Jos tiedän, että kakku joutuu seisomaan, valitsisin kuorrutteeksi kerman sijaan suklaan, marsipaanin tai sokerimassan, joka kestää paremmin lämmössä ja eristää kakun sisäosia viileämmäksi. Asettelisin myös piirakkapalat, kalaruuat jne. parille vaihtovadille kylmään odottamaan ja nostaisin tarjolle sitä mukaa kun tarvitaan.

Tuo viimeinen on jännittävä kysymys! Itse emäntänä voisin ihan hyvin tarjota vieraille juhlaruokaa kotiin vietäväksi, erityisesti jos sitä on paljon jäämässä yli.

Toisin päin tilanne on vähän kinkkisempi. Riippuu varmasti siitä, miten läheiset välit vieraalla on juhlien järjestäjään. Omalta siskolta tai läheiseltä ystävältä saattaisin kehdata pyytää eväitä tai jos joku kutsutuista perheenjäsenistäni ei olisi päässyt juhlimaan, mutta ”hän varmasti ilahtuisi, jos voisin viedä hänelle maistiaisiksi palan tuota superherkullista kakkua”.

Marjatta

Kaipaisin kivoja ja suht helppoja ohjeita lauantai-illan herkuiksi kahden aikuisen talouteen. Nyt meillä kiertää pizza-tortillat-uuniperunat -menu ja se alkaa jo kyllästyttää.

Muokattu
klo 11:04 | 10.5.2016

Kiitos kysymyksestäsi, Marjatta! Tutulta kuulostaa! Teen usein itselleni ja miehelleni viikonloppuiltoina nopeasti valmistuvia herkkupastoja, meheviä lämpimiä voileipiä ja astetta parempia salaatteja. Pizza ja meksikolainen ruoka on myös meille mieleistä. Nyt parsa-aikaan olemme tehneet simppeliä ja nopeasti valmistuvaa parsaherkkua: uunissa paahdettua parsaa ja savukalaa.

Tässä sinulle vinkiksi muutamia hyviksi havaittuja reseptejä, toivottavasti näistä olisi iloa:

Avokado-parsasalaattipiirakka

http://www.soppa365.fi/resepti/71891/avokado-parsasalaattipiirakka/

Parsaleipä herne-fetatahnalla

http://www.soppa365.fi/resepti/69936/parsaleipae-herne-fetatahanalla/

Vihreä broilerispagetti

http://www.soppa365.fi/resepti/64766/vihreae-broilerispagetti/

Feta-pinaattispagetti

http://www.soppa365.fi/resepti/61734/feta-pinaattipasta/

Kesäkurpitsapasta

http://www.soppa365.fi/resepti/41040/kesaekurpitsapasta/

Wasabileipä ja lohitartar

http://www.soppa365.fi/resepti/72556/wasabileipae-ja-lohitartar/

Nyhtöleipä pestolla ja juustolla

http://www.soppa365.fi/resepti/69857/nyhtoeleipae-pestolla-ja-juustolla/

Lämpimät tomaattileivät

http://www.soppa365.fi/resepti/57330/laempimaet-tomaattileivaet/

Lämpimät kurpitsa-vuohenjuustoleivät

http://www.soppa365.fi/resepti/52895/laempimaet-kurpitsa-vuohenjuustoleivaet/

Jäävuorilohkot

http://www.soppa365.fi/resepti/72330/jaeaevuorilohkot/

Täytetyt avokadot

http://www.soppa365.fi/resepti/56924/taeytetyt-avokadot-2/

Makaronit voi lisätä makaronilaatikkoon myös keittämättä ja siten säästää hieman tiskissä. Silloin kannattaa kuitenkin sekoittaa laatikkoa paistamisen alkuvaiheessa, jotta makaronit eivät jäisi painuneina vuoan pohjalle.

Jogurttitiskissä onkin nykyään, mistä valita!

Kreikkalainen, turkkilainen ja Bulgarian jogurtti muistuttavat toisiaan. Niiden valmistuksessa käytetyt jogurttihapatteet ja valmistusmenetelmät eroavat hieman, mutta niitä voi käyttää melko samaan tapaan. Kreikkalainen ja turkkilainen jogurtti ovat näistä kolmesta täyteläisiä, rasvaisia jogurtteja, jotka sopivat hyvin kylmien ruokien lisäksi esimerkiksi intialaistyyppisiin curryruokiin ja leivontaan. Bulgarian jogurtti on lohkeava jogurtti, rasvapitoisuudeltaan edellisiä hieman matalampi ja sopii hyvin kylmäkäyttöön.

Luonnonjogurtti ja maustamaton jogurtti ovat sama asia.

Vierailija

Huomasin juuri, että torilta saa jo uutta perunaa. Miten ne kannattaa valmistaa? Miten ne on parasta keittää ja onko keittämiselle joitain vaihtoehtoja?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat