Lastenpsykiatri Janna Rantala: "Vanhemmat ovat parempia kuin väitetään"

Janna Rantala on 42-vuotias lastenpsykiatri, joka nauraa aina elokuvissa väärissä kohdissa. Hän julkaisi juuri kirjan Parintaju, joka kertoo parisuhteesta lapsiperheessä.

Vanhemmat ovat kiinnostuneita lapsistaan, vaikka roikkuvatkin somessa. He ovat myös monella tavalla entistä parempia, sanoo Janna Rantala.Lue koko juttu

Lastenpsykiatri Janna Rantala: "Vanhemmat ovat parempia kuin väitetään"

Kommentit (5)

Taru | Mutsi hoitaa

Hieman eri mieltä asiasta. Somesta haetaan vertaistukea ja -kokemuksia kyllä, mutta usein siellä vaan kulutetaan aikaa. Mun mielestä hyvään vanhemmuuteen kuuluu myös se, että lapsen kanssa ollaan. Somettaa voi myös silloin kun se lapsi ei ole läsnä.

  • ylös 9
  • alas 13
Ope

Ei taida lastenpsykiatri elää ihan samassa todellisuudessa, jonka varhaiskasvattajat ja opettajat näkevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hyväkirjoitus

Totta. Ei ennen vanhempia syyllistetty, oli aivan normaalia että vanhemmilla oli oma elämänsä ja lapsilla oma. Ero on siinä että ennen vanhemmat halusivat silti, että lapset kunnioittavat muita ihmisiä ja lapsilla oli rajat. Vanhemman kanssa vietetty aika oli spesiaalia, ei jokapäiväistä.

Nykyään jotkut vanhemmat ovat siinä mielessä häiriintyneitä, että heiltä puuttuu oma elämä ja lasten kautta haetaan itselle huomiota sairailla tavoilla. Vaikkapa tekemällä omasta lapsestaan jonkun uhrin, esimerkiksi niin, että "lapsi pelkää" jos joku on omassa kodissaan alasti.

Omassa lapsuudessa vanhemmat olivat terveitä, tukea sai jos tarvitsi, jos oli oikeasti huolta. Mutta jos empatiaa ja tukea olisi yrittänyt kalastaa sairaalla tavalla jonkun toisen piikkiin jatkuvasti, toisen kustannuksella, vaikkapa tahallisesti roikkumalla jonkun nurkissa ja tuijottelemalla ikkunasta sisään, olisi hommalle laitettu heti napakasti stoppi jollain toteamuksella, että roikupas vaikka seipään nokassa, jos et muuta paikkaa keksi, kuin olla siellä, missä sinua ei kaivata.

Sen sijaan nykypäivänä vanhemmat voivat olla niin toimettomia, että aletaan juorupiireillä naapurustossa ja tehdään omista lapsista jonkun uhri. Aletaan elää jonkun kustannuksella, hakea jonkun kautta itselle empatiaa ja sääliä, omien lasten kautta.

Ymmärrän, että ei tällainen voi olla yleistä, vaan äärimmäisen harvinaista.

3

Mutta jos elämä on vanhemmille itselleen peli, jossa tarkoitus on manipuloida muita ja kaikki muut ovat välineitä, ja on hauskaa katsoa, miten helppoa heidät on saada vaikka jotain henkilöä vastaan, koska he pelkäävät joutuvansa itse kohteeksi, jos eivät ryhdy piirileikkeihin, niin silloin ei voi olettaakaan, etät lopputulos olisi jotain muuta kuin vanhempiensa kopio: pelko huoli empatia sääli tekosyy.

Sen sijaan että vanhemmat jättäisivät toiset ihmiset rauhaan heidän niin halutessaan.

  • ylös 8
  • alas 14
3

Ja jos vanhemmat itse roikkuvat vuosia jonkun nurkissa samalla tehden itsestään ja koko alueesta jonkun uhrin, myöhemmin  touhu kokonaan kiistetään, on touhu sitä tasoa, että turha edes puhua asiasta, koska kukaan terve ei usko että tällaista voisi tapahtua. Ainoa vaihtoehto on purkaa tuntojaan netissä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat