Uusi peruna ei olekaan uusi

Varhaisperunoista kuori lähtee irti hieraisemalla.

Oletko koko ikäsi puhunut uusista perunoista ja tarkoittanut niitä, jotka tulevat myyntiin alkukesällä? Olet ollut väärässä. (Mutta älä välitä, niin ovat kaikki muutkin.)Lue koko juttu

Uusi peruna ei olekaan uusi

Kommentit (3)

potunsyöjä

Sellaista ei olekaan kuin "virallinen" uusi peruna. Tarkoittaa samalla siis, että termiä "uusi peruna" saa käyttää ihan miten kukin tahtoo. Joten tässä jutussa esitetty ajatus on aika pahasti hakoteillä.

Siitä en ole ihan varma, onko virallinen varhaisperunan määrittely vielä olemassa jossain voimassa olevassa asetuksessa. Viimeisimmässä ruokaperuna-asetuksessa (kumottu 2012) se ilmaistiin siis näin:

"Kotimaisen avomaalla viljellyn ruokaperunan myynti varhaisperunana on sallittua kunakin satokautena syyskuun loppuun ja kasvihuoneessa viljellyn ympäri vuoden, jos varhaisperuna ominaisuuksiltaan ja laadultaan täyttää ruokaperunalle tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset."

Asian vierestä, yksi perunaan liittyvä asetuspykälä, joka valitettavan usein kauppiailta unohtuu: Perunan lajike pitää ilmoittaa. Tämä vaatimus koskee niin uusia kuin vanhoja perunoita, kotimaisia, ulkolaisia, pakattuja ja irtotavaraa. Lajikenimi pitää AINA olla näkyvissä.

(Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista, 4 §)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
killo

No voi nyyh. Ne on kyllä minulle ja kaikille tuntemilleni uusia perunoita sanoi kielitiede mitä tahansa. Järkeä saa käyttää!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat