Ennen oli paremmin - vai oliko? Näitä asioita suomalaiset kaipaavat menneestä

Onko vanhat hyvät ajat vain hokema vai oliko kaikki tosiaan ennen paremmin? KK:n kysely paljasti viisi asiaa, joita ihmiset takavuosilta ikävöivät.Lue koko juttu

Ennen oli paremmin - vai oliko? Näitä asioita suomalaiset kaipaavat menneestä

Kommentit (3)

Retriikka

Juuri noita kohtia en välttämättä itse tunnista ainakaan täysin. Olen maalta syrjäkylältä. Leipä perheeseen tuli maatöistä. En tiedä oliko se kovin leppoisaa paahtaa kesäisin heinäpellolla, kasvimaalla, viljapellolla, matonpesussa jne. Työ oli raskasta ja kyllä joskus aika hektistä. Talvi oli helpompaa mutta koulupäivät oli pitkiä kun koulumatka oli pitkä (alakouluun 17 km ja yläkouluun 35 km yhteen suuntaan). Ja kyllä sitä talvella kotonakin lunta ja lehmän lantaa luotiin. En minä nykyäänkään tunnista kiirettä elämässäni. Kiireinen ihminen on kerännyt itse itselleen liikaa kaikkea. Sota ei yhtä miestä kaipaa jos jonkun menon jättää menemättä. Maalla asuttiin kaukana kaikesta. Eipä sitä menty kavereille kun välimatka oli monen monta kilometriä. Toki lähinaapureita nähtiin mutta kyllä maaseudun lapset oli ujoja ja arkoja. Kännykkää ei ollut mutta ei myöskään puhelinta kuin vasta joskus kouluvuosina. Epäilen ettei silloin oltu kovin hyvin tietoisia mistään. Oltiin aika untuvikkoja ja tietämättömiä monista maailman ihmeistä. Tiedonkulku oli hidasta. Markat... no onko sillä väliä. Msrkka, euro, oravannahka. Pääasia että talous toimii ja hinnat saadaan sovittua. Ei se markkakaan niin vakaa aina ollut. Palkat oli pieniä ja työntekijöiden asiat monella tapaa huonommin kuin nykyään. Paistoiko aurinko enemmän? Jos paistoi niin melanoomahan siitä seuraa. Heinäpouta saattoi olla kehnokin ja akkaviikot oli silloinkin. Lunta kyllä talvelka oli enemmän ja talvet oli kunnon talvia. Ei! Kyllä kehotys kehittyy ja maailma menee eteenpäin. Jokaisessa ajassa ja asiassa on hyvät ja huonot puolensa. Ollaan tyytyväisiä niistä hyvistä ja jätetään se turha marina.

Hei nimimerkki Retriikka: olipa kiva lukea kirjoituksesi, siinä oli paljon hyviä huomioita. Maailma menee eteenpäin, se on valoisa näkökulma! Ja totta, jokaisessa ajassa on hyvät ja huonot puolensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hiski

2020-luku: Hukumme tietoon (luotettavaan ja epäluotettavaan) jota työntyy jatkuvasti kaikista medioista. Meille myydään pelkoa, vaaroja ja katastrofeja ennenkokemattomalla vimmalla. Meille myydään samalla raivolla ajatusta siitä ettemme saa olla tyytyväisiä mihinkään, vähiten itseemme ja siihen mitä olemme elämässämme saavuttaneet.

Moraaliset ja eettiset periaatteet sekä sivistyneet käytöstavat ovat saaneet tehdä tilaa primitiiviselle röyhkeydelle ja häpeämättömälle itsekkyydelle. Siinä missä aikaisempien sukupolvien 27-vuotiaat olivat jo vastuuntuntoisia aikuisia, ovat tätäpäivää 35-40-vuotiaat teinit ja aikuiset infantiilit joita vaivaa pikkulapsen huomionkipeys. Milleniaaleja ja Z-polvea luonnehditaan narsistien sukupolviksi, eikä suotta. Heitä vaivaa tyypillisesti kyvyttömyys sietää kritiikkiä ja vastoinkäymisiä, vaatimuksia heille ei saisi esittää alkuunkaan ja yliherkkyys kaikkea "sopimatonta" kohtaan on jo karikatyyrstä. Tästä on hyvänä esimerkkinä järjetön pöyristyminen ja loukkaantuminen ihan itsetarkoituksellisesti vaikka mistä. Näiden selfie/instagram-sukupolvien omina vaatimuksina on maailma täydellisenä paratiisina joka pyörii heidän napojensa ympärillä. Ikäviä tosiasioita ei tasan saa olla olemassakaan.

Musiikki, elokuvat ja televisiotarjonta on muuttunut pinnalliseksi, tympeän kyyniseksi ja agressiiviseksi. Väkivaltaa, sadismia, psykopatiaa ja sosiopatiaa myllytetään kiihtyvällä tahdilla enemmän ja enemmän. Huolestuttavalla tavalla ihmisten suosiossa ovat typerät ja lapselliset sepustukset. Suomalainen viihdetuotanto on olematonta ja sen sijaan tänne ostetaan ulkolaisia (amerikkalaisia) viihdeformaatteja joista kyhätään kotimaisia versioita. Muka hauskat viihdeohjelmat ovat levottomia, meluisia ja korneja. Älykkyys ja nerokkuus loistavat poissa olollaan.

Tämän päivän parhaassa iässä olevat ihmiset näyttävät ikälopuilta. kolmekymppiset nuoret miehet näyttävät vanhoilta ukoilta möhömahoineen ja risupartoineen ja nuoret naiset ovat kuin Joulumuoreja, erotuksena kamalalla tavalla leikattu tukka joka on kuin tikkurilan värikartta. Kaikilla on tatuointeja kuin rikollisilla. Ihmiset eivät enää kävele normaalisti vaan keikkuvat kuin pingviinit ja markkinoille pusketaan vauhdilla teknologiaa joka tappaa vähäisenkin liikunnan tarpeen. Robotti-imurit, robotti-ruohonleikkurit, älykeittiöt, kaikkinaiset algoritmit jotka ajattelevat kaiken ja ratkaisevat ongelmamme. Jonkun tutkimuksen mukaan ihmisten älykkyys lähti laskuun 1990-luvun puolivälistä eteenpäin. Emme harjoita mieltämme emmekä ruumistamme vaan tylsistymme, näivetymme, pöhötymme ja lahoamme vähitellen elinkelvottomiksi. 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat