Lukijan kirje: Ikäihmiset ajetaan ahtaalle

Kun vanhus ei pysty kulkemaan julkisilla, ja taksin omavastuu nostettiin 25 euroon, niin vanha ihminen jättää lääkärikäynnin väliin. Pitemmän päälle se tulee kalliimmaksi kuin toimiva lähiterveydenhoito.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Ikäihmiset ajetaan ahtaalle

Kommentit (3)

Lisette

Eihän tuossa tunnukaan olevan mitään järkeä. Olen miettinyt, miksi lääkäri ei useammin voisi mennä vanhuksen luokse. Samaan tapaan kuin (ainakin ennen, en tiedä onko tämäkin tapa jo kuollut ja kuopattu) neuvolan terveydenhoitaja tulee vastasyntyneen vauvan luo kotiin alkuaikoina. Lääkäri ja/tai terveydenhoitaja voisi ennaltaehkäisevässä mielessä tulla vanhuksen kotiin, eihän kaikkeen tarvita nimenomaan lääkärin huonetta, paljon pystyy tekemään ilmankin. Totta kai tähän nyt sanotaan, että aivan liian kallista jne. Monissa muissa maissa kotikäynnit tuntuvat kuitenkin onnistuvan ja hommaa on mietitty asiakkaankin näkökulmasta. Kalliimmaksihan se tulee hoidattaa isoa vaivaa myöhemmin, jos huonokuntoisen, pienituloisen potilaan luo ei ole tultu silloin, kun vaivat olivat pieniä. Ja käyväthän vanhusten luona nytkin kotihoitajat (sekin muuten maksaa). Tärkeää toki olisi ettei kotikäynti maksaisi yli 50 euroa (elki se 25 euron taksimatka kahteen suuntaan). Lääkärin ajoittainen kotikäynti olisi myös pieni askel inhimillisempään suuntaan. Matka terveyskeskukseen voi olla vanhukselle todella vaikea, lääkärin/hoitajan sen sijaan on helppo  hypätä autoon tai bussiin.

Ymmärrän kyllä että ehdotukseni ei ehkä ole realistinen. Mutta olen vain pitkään ihmetellyt, miten on mahdollista, että lääkärien kotikäynnit ovat monissa muissa maissa niin tavallisia eivätkä edes erityisen hintavia. Huonokuntoiset vanhukset, jos ketkä, hyötyisivät tällaisesta palvelusta. Rahaa käytetään minusta turhempaankin.

Aave

Voisko joku Te- toimiston kautta järjestetty kotiapu tepsiä siihen pulaan. Että työtön saa nopeasti parin viikon koulutuksen ja ryhtyy hommiin, vaikka osaaikaisesti. Onhan sekin faktaa, että enimmäkseen sairaudet pahenee yksinäisyydestä ja että kukaan ei kuuntele. Kotiapulaisen kanssa keksii jotain ratkaisuja ihan varmasti enemmän kun yksin. Mutta jos on vaikealuonteinen kotiapulainen...se pitäisi selviä koulutuksessa, ettei pääse hommiin sellainen. Sääli, kun vanha ja elämänviisas ihminen jätetään syrjään. Ei se ole hyvä yhteiskunnalle ja nuoretkin tarvitsee eläviä muistoja kuulla suoraan tekijöiltä, ei vaan historian oppikirjoista.

  • ylös 7
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teiju

Jokin te toimiston järjestämä kotiapu. Auttaisi kodin järjestelyssä. Voisi auttaa siivouksessa. Roskien vienti roskikseen.kotiapulaiseen voi luottaa. Voi järjestää tulevia tekemisiä. Jos on perheessä kiirettä. Kaupassa käyntiä. Voi olla tärkeisiin asioihin apuna.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat