Uusi ja nopea tapa valmistella sienet pakkaseen: käytä ne uunissa

klo 11:03 | 12.8.2016
Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.Lue koko juttu
Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.Lue koko juttu
Ladataan...
Missä vaiheessa sienet perataan, jos laitat kokonaisina tai puolikkaina?
Hyvä vinkki,kokeilen heti kun saan suppilovahveroita,olen tehnyt samalla tavalla kuin raija Seppälä aikaisemmin,että paistinpannulla haihduttanut veden pois.Nyt kokeilen uunissa.Kiitos paljon.
mulla jäi ainaki 35 min jälkeen paljon nestettä pellille kanttarelleista. en kumminkaa pitäny kauempaa, laitoin sienet siivilään jäähtymään... pitäskö oottaa uunissakin että kaikki neste haihtuu?
Hei nimimerkki Mimanu, juttuun haastateltu henkilö ehdotti tällaista aikaa, mutta kannattaa kokeilla itse hiukan eri pituisia aikoja. Maku ja koostumus säästyvät haastatellun mukaan tällä keinoin parhaana, eikä ilmeisesti haittaa, vaikka siihen hiukan nestettä jäisikin.
Jäin ihmettelemään. että pannullahan tulee esim. kanttarelleissa se neste, ja nesteineen pakastetaan. Jääkö uunissa samoin.
Hei Tikki, pakasta vain pelkät sienet, älä nesteitä. Säilyvyys on varmasti silloin parasta.
Kyllä menee matoja mukana, jos kokonaisina tai puolikkaina laittaa, en söisi.
Hei nimimerkki "ei matoja kiitos", olet kyllä oikeassa, että voi sinne jotain proteiinia mennä mukana. :-)
Tässä se nyt on.Etsin tätä artikkelia monta päivää ja lopulta löysin,luulin jo hukanneeni kokonaan tämän.Onneksi löytyi ja nyt löytyy myös minun omista kirjainmerkeistä....YES !
Vai keittää rouskut sen vuoksi kun muuten ovat kitkeriä. Rouskuthan on pakko keittää kun muuten oat myrkyllisiä. Minkälainen sieniasiantutija onkaan kyseessä.
Jo kerätessä, tietenkin. Sitä varten on mukana hyvä sieniveitsi, jonka toisessa päässä on harjakset.
Suomen rouskuista vain lakritsirousku on myrkyllinen, ja se on helppo tunnistaa kirkkaasta maitiaisnesteestä. Osa valkeaa maitiasnestettä vuotavista rouskuista on suoraan ruoaksi valmistettavia, ja osa taas vaatii 5-10 minuutin esikeittämisen kirpeän makunsa (ei myrkyllisyyden) vuoksi. Näistä turvallisista rouskuista syömäkelvoton on lehtorousku, jonka kirpeydestä ei pääse keittämällä eroon.
Ruokatoimittajamme vinkkasi, että Evira on antanut tällaisen ohjeistuksen:
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/kasvikset/ruokasienet/sienten-kasittely/
Lisäksi tietyt metsäsienet on käsiteltävä oikein mahdollisten haitallisten vaikutusten estämiseksi. Erityisesti tietyt rouskut sisältävät karvaita yhdisteitä, jotka saattavat aiheuttaa pahoinvointia. Tästä syystä tietyt sienilajit tulee keittää ennen nauttimista. Suositeltuja keittoaikoja seuraavien tavallisten metsäsienten osalta ovat:
haaparousku 5 min
kangasrousku 10 min
karvarousku 10 min.
Minä kaadan nesteet eri kuppiin ja otan arvotavaran talteen. Sienet pakastan mahd. vähäisessä nesteessä. Jos sitä nestettä sitten haluaa lisätä mihin tahansa ruokaan, niin sitä on erikseen säilössä
Wink ;)
Olisi kiva nähdä joku syömässä pippurirouskua ryöppäämättä sitä ;) Nimittäin jo putsattaessa sitä menee nenä täyteen höyryjä ja silmät vuotavat vettä. On niin vahvaa.
Ei ole kyllä uusi keino. Käytettiin meillä jo 80-luvulla.
Olen jo yli kymmenen vuoden ajan laittanut kantarellit, mustat torvisienet ja suppilovahverot perkauksen jälkeen muovipusseihin, litistänytt pussit mahdollisimman ilmattomiksi ja laittanut suoraan pakkaseen, eli ilman pannulla tai uunissa käyttämistä. Kun otan pussin pakastimesta, rouhin jäätyneestä sienimassasta leipäveitsellä sopivan määrän leikkuulaudalla ja laitan lopun takaisin pakastimeen, jos jää yli tarpeen. Sienet pysyvät mukavan mehukkaina, eivätkä litistettyinä pusseina vie pakastimessa kovinkaan paljon tilaa.
Tämä vinkki oli hyvä ja toimiva,en enää itse käytä pannulla tämän jälkeen.Kanttarellit testauksessa,varmaan yhtä hyvä muidenkin sienien laittoon,siis joita ei tarvitse ryöpätä.