Aikuinen lapsi

Luin uudesta KK:sta tyttärestä, joka hoivaa muistihäiriöisiä vanhempiaan. Minullakin on yli 80-vuotiaat vanhemmat, joilla on monenlaista sairautta, varsinkin isällä myös muistissa. Haastateltu kertoi, miten vanhemmat menevät palvelutalossa käsi kädessä nukkumaan. Kaunista.

Minun äitini taas nalkuttaa isälle koko ajan, miten tämä tekee asioita väärin. Isä odottaa myös hyviä sanoja, vaikkei kenties mallikelpoinen aviomies ole ollutkaan. Tuota on kamala kuunnella. Jos äidille huomauttaa, että voisi tosiaan sanoa jotain myönteistäkin, hän on marttyyri ja itkee, kuinka kaikkien mielestä kaikki syy on aina hänessä: ei kuule omaa puhetapaansa ja äänensävyään. Kyse ei ole tässä äidin muistiongelmasta: ollut aina samanlainen. Asia korostuu nyt, kun isästä on tullut heikompi. Äiti huolehtii silti isän päivittäisistä toiminnoista ja on sillä tavalla kovasti avuksi.

Mitään kotiapua tms. eivät hyväksy muilta kuin lapsiltaan. Kotoa eivät halua mihinkään muuttaa. Jne. pattitilanne, kun pakottaakaan ei henno. Siitä saisi vain molempien vihat niskaansa. Soitan kahdesti päivässä ja käyn lähes joka viikonloppu. Sisareni on lähempänä ja enemmän heidän arjessaan: väsyy hänkin. Kohta meillä on kaikilla muistihäiriöitä! Onko kohtalotovereita ja ratkaisumalleja? Asuvat syrjäkylällä, joten palveluita siksikin heikosti saatavilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Kohtalotovereita on. Vanhempieni suhde on just samanlainen. Ratkaisumalleja sen sijaan ei ole Tuntuu että yhteydenpitäminen on sinulle raskasta. Onko tarpeen soittaa kaksi kertaa päivässä, ovatko he niin heikossa kunnossa? Vai onko niin että teistä sisaresi kanssa tuntuu että teidän "kuuluu" huolehtia?

Hei nimimerkki Aikuinen lapsi, onpa tosiaan aika hankala tilanne. Aikuisten ihmisten asioihinhan ei tosiaan voi puuttua, vaikka kannustaa voi ja erilaisia ehdotuksia tehdä. Teistä on varmasti paljon apua molemmille vanhemmillenne, isällekin henkisesti. Toivottavasti osaatte myös pitää huolta itsestänne. Rakkaus on suurta ja joskus vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat