"Naisella täytyy olla omat rahat"

Maija llmoniemi on 35-vuotias bloggaaja ja yrittäjä, joka asuu sinkkuna Helsingissä.

Jos huolehdit taloudestasi, sinulla on varaa myös heittäytyä uuteen.Lue koko juttu

"Naisella täytyy olla omat rahat"

Kommentit (8)

Itsenäinen nainen

Olen täsmälleen samaa mieltä. Ihmettelen kuinka vielä nykyaikanakin osa nuorista naisista jättäytyy miehen elätettäväksi. Rakkausavioliitto voi päättyä milloin vain toisen kyllästymiseen tai kuolemaan.

Oma raha antaa vapauden hengittää ja toimia itsenäisesti. Siitä ei kannata luopua yhdenkään miehen vuoksi. Jos mies vaatii naista jäämään kotiin, hälytyskellojen pitäisi soida ja lujaa. Se on ensimmäinen merkki väärästä vallankäytöstä.

 • ylös 40
 • alas 16
Pienituloinen

Jos oma raha on nettona n.750€/kk, niin kyllä siinä väkisin elää osittain sen paremmin tienaavan tuloilla. Maksan puolet asumiskuluista ja omat lainan ja laskun. Jäljelle ei jää paljoa ja sillä vähällä ostan ruokaa ja lapselle vaatteita. Mies maksaa suurimman osan ruoasta. Lapsi ei ole yhteinen.

 • ylös 15
 • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Itsenäinen nainen

Äitini muistutti minua jatkuvasti nuorena, että muista elää elämäsi siten, että pystyt tarvittaessa elämään omillasi.Se neuvo on aina pysynyt takaraivossani ja olen tosiaankin pitänyt huolta siitä, että pärjään myös omilla tuloillani. Jopa ammatinvalinta meni kylmästi sen mukaan.Olen itsekin monesti ihmetellyt naisia, jotka vapaaehtoisesti ovat vuositolkulla kotona kotihoidontuella ja puolison elätettävänä. Mitäs sitten jos tulee avioero omasta tai miehen toiveesta, puolison kuolema tai pakko päästä eroon väkivaltaisesta suhteesta? Oma raha auttaa varmasti päätöksen teossa ja toisaalta moni kituu huonossa suhteessa, koska ei ole varaa lähteä omilleen.

 • ylös 31
 • alas 12
Onnekas

Taitaa mennä niin, että kukin pari tyylillään.
Itse elän "normaalissa" aviolitossa, emme ole mitään kämppiksiä. Kaikki raha tulee ja menee yhden yhteisen käyttötilin kautta. Helppoa siis. Olisi ikävää, jos raha millään tavalla määrittelisi liittoamme, esim. eläisimme eri elintasossa. Raha on vain rahaa. Välttämätön välikäsi elämässä. Miksi tehdä siitä numero? Toisaalta ymmärrän, että jollain tavoin epävakaassa suhteessa on varmasti syytä jakaa ne juustojen, lastenvaatteiden ym. ostot.
Me vain emme edes osaa kuvitella, kuinka menot pitäisi jakaa. Tasan jakaminen tuntuisi epäreilulta, jos eri tulot. Ehkä sitten pitäisi suhteuttaa tulot ja menot. No elämää voi vaikeuttaa eri tavoin. Onneksi me emme ole raha-asioilla lähteneet sitä vaikeuttamaan.
ps. Tästäkin vaihtoehdosta olisi mukava lukea juttuja.

 • ylös 13
 • alas 11

Hei nimimerkki Onnekas, tuo käytäntö kuulostaa kyllä kätevältä. Yhteisiin asioihin yhteinen käyttötili ainakin helpottaa rahojen kulkua. Laitamme mietintämyssyyn toiveesi, että erilaisista pariskuntien rahankäytön muodoista voisi tehdä vielä uuttakin juttua.

Raha-asioista huolehtiminen on...

Hei Arja ja toimitus, mitä jos tekisitte rohkeasti juttusarjan tämän kolumnin aiheesta: Miksi niin monet naiset eivät kiinnostu raha-asioistaan!

Mitä jos puhuttaisiinkin jostain todella tärkeästä:
naiset, raha, säästäminen, unohtamatta tärkeää omien tulojen kasvattamista.

Miksi naiset elävät pidemmän mutta köyhemmän elämän kuin miehet?
Miksi naiset sijoittavat harvemmin kuin miehet (vaikka ovat tutkimusten mukaan parempia sijoittajia!). Miksi edelleen perheen nainen maksaa perhevapailla puolet perheen kuluista omilla säästöillään ja samaan aikaan mies elää aivan eri tulotasolla palkkatuloillaan ja kartuttaa samalla omaisuuttaan ja tienaa itselleen korkeampaa eläkettä. Miksi niin harva jakaa perheen kulut puolisoiden tulojen suhteessa? Miksi miehet ostavat ne kalliit, helposti rahaksi muutettavat asiat kuten esim. auton ja nainen sen sijaan ostaa ruuat, maksaa sähkölaskut ja lastenvaatteet.

Totuus valkenee monelle hyvin karulla tavalla erotilanteessa, kun säästöt on kirjaimellisesti syöty vuosien hoitovapaalla ja työpaikankin kanssa on vähän niin ja näin. Kaapissa on kasa ihania, mutta kulutuksessa kulahtaneita lasten merkkivaatteita, joihin kotihoidontuella elänyt äiti on käyttänyt rahansa. Pahimmillaan tällä äidillä ei erotilanteessa ole varaa edes vuokra-asunnon takuuvuokraan.

Raha on tärkeä asia, myös meille naisille.

 • ylös 22
 • alas 4

Kiitos juttuehdotuksesta, nimimerkki Raha-asioista huolehtiminen on... Välitän terveisesi lehden toimituspäälliköille ja katsotaan, jos aiheesta muotoutuisi jossain vaiheessa juttu. Näkökulmasi on hyvin mielenkiintoinen.

 • ylös 5
 • alas 11
Nainen 50 v

Meillä on uusperhe, molemmilla teini-ikäisiä lapsia. Asunto ja laina ovat yhteisiä 50/50. Asumiskulut ja muut yhteiset kulut kuitenkin maksetaan nettotulojen suhteessa. Tasaamme kuittien mukaan n kerran viikossa. Molemmat maksaa omien lastensa kulut ja muut henkilökohtaiset itse. Molemmilla on omat säästöt ja omat autot. Avioehto tehtiin ennen vihkimistä. Hyvin toimii.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat