Lukijan kirje: Mummo tahtoo suvun luokseen

On kamalaa, jos joutuu jouluna risteilemään muiden ihmisten odotusten välillä.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Mummo tahtoo suvun luokseen

Kommentit (7)

Ihme pomottelua

Ensimmäiseksi pistää silmään sanavalinta "saanut viettää". Miksi äitisi pyytää lupaa vierailla  pyhinä omien vanhempiensa luona? Keneltä hän pyytää lupaa? Mieheltäänkö, isältäsi? Aikuinen nainen! 

Toiseksi, jos "lupa" ei heltiä ei mieheltä ei anopilta, miksi hän alistuu ja taipuu heidän tahtoonsa? Miksi hän ylipäätään anoo lupaa tehdä jotain niin harmitonta ja luonnollista kuin tavata pyhinä omia rakkaita vanhempiaan? Perherauhanko vuoksi? Millaiset despootit oletkaan saanut isäksi ja toiseksi isoäidiksi, onneksi et itse ole alistunut. Mitä tapahtuu, jos toimitaan vastoin heidän tahtoaan?

Miksi et pidä äitisi puolia, auta häntä lähtemään sinne, minne hän haluaa mennä? Olet ilmeisesti aikuinen, etkä ole alistuvan äitisi tukena... Rohkaisepa häntä, nouse ikävää isoäitiä ja määräilevää isääsi vastaan. Kaikesta päätellen äitisi on niin lytätty tai muuten vain lapanen, ettei hänellä ole omaa tahtoa eikä uskallusta - siinä sinä voit auttaa olemalla solidaarinen äitiäsi kohtaan. Nyt sinäkin asettumalla sivustakatsojaksi petät hänet. 

En sinuna välittäisi tuon taivaallista mummon (isänäidin) mielipiteestä enkä hakisi hänen ymmärrystään. Pariskunnilla on yleensä molemmilla vanhemmat, ja  on oikein ja hyvää ihmissuhteiden hoitoa ottaa kaikki osapuolet huomioon.

  • ylös 14
  • alas 8
Riina

Kannatan vuorovuosi-systeemiä. Meillä minun ja avomieheni vanhemmat asuvat eri maissa. Ensimmäisen yhteisen joulumme reissasimme joulupäivänä maasta toiseen, mutta nyt olemme sopineet olevamme vuorovuosin kummankien vanhempien luona. Vanhempamme ovat myös hyväksyneet tämän järjestelyn.

  • ylös 12
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
nyyti

Meillä mummolat ovat olleet lähekkäin ja lasten ollessa pieniä, kävimme minun vanhempieni luona aattona päivällä syömässä ja menimme sitten illaksi miehen vanhempien luo jonne tämän sisarukset kokoontuivat. Kun vanhempani erosivat, siirtyi ateriointi omaan kotiin ja kutsuin heitä kahville aatona päivällä. Välillä sovittiin saman pöydän ääreen välillä ei. Jos itselläni olisi tuo tilanne, jossa toisen vanhemmat vaativat aina joulun itselleen, en suostuisi, vaan vaatisin vuorottelua. Tai sitten niin että olisimme kotona oman perheen kesken ja kävisimme muina joulu päivinä isovanhempien luona.

Vierailija

Mitenkähän se oikein on tuon "vaatimisen" kanssa....Jos kutsutaan (vaikkapa kohteliasuudesta) ei se ole vaatimista. Kyllä jokainen mummoikäinen ymmärtää ettei joka paikkaan ehdi ja loppujen lopuksi voi olla, että mummo haluaisikin viettää joulun ihan rauhassa. Kieltäytyä voi aivan hyvin, jos vaan tekee sen niin ettei loukkaa ketään. Jos on aikuinen lapsi, jolla on oma perhe, mikä ihme estää viettämästä joulua kotona?

ninna

Jokainen saa viettää juuri sellaisen  kuin itse haluaa. Jos mummosi pahoittaa mielensä se on hänen ongelmansa, niin karulta kun kuulostaakin. Luulisi hänenkin arvostavan päätöstäsi mikä se onkaan. Olet aikuinen ihminen. Joulu on kuitenkin vain yksi pyhä muiden joukossa.

Vierailija

Useinhan appivanemmat asuvat kaukana toisistaan (kaukana myös uudesta, kyseisestä perheestä, joka on vierailupulmatilanteessa). Veljeni on minua usean vuoden vanhempi ja meni vastaavasti aiemmin naimisiin, häneltä opin vuorottelu-tavan: joulu vietetään toisen vanhempien luona ja esim uusivuosi toisen vanhempien luona. Ja seuraavana jouluna toisin päin.

Hei Vierailija: tuo käytäntö tuntuu toimivan monille, että ollaan vuorotellen puolisoiden suvun luona juhlapyhinä. Moni kaipaa kuitenkin myös vuorokiertoon sitä vuotta, jolloin ollaan kahden tai oman perheen kesken. :-)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat