Tiina Arlin

Kun puhutaan sisäilmaongelmista, tulisi kiinnittää myös huomiota siihen, että julkisten tilojen ja kulkuneuvojen tulisi olla hajusteettomia.

Vahvasti tuoksuvat pyykinpesuaineet, pyykinhuuhteluaineet, puhdistusaineet, parfyymit, partavedet, hiuskosmetiikka, tuoksukynttilät, ilmanraikastimet, suitsukkeet ja muut keinotekoiset tuoksut aiheuttavat 10-40% väestöstä suuria terveyshaittoja. Toisten ihmisten käyttämät hajusteet rajoittavat elämää, työntekoa, harrastamista ja liikkumista!

Tuoksuyliherkkyys on krooninen sairaus, jonka oireina ovat mm äänen käheys, yskä, hengenahdistus, nuha, silmien ärsytys, päänsärky, pahoinvointi ja iho- ja limakalvo-oireet. Monet astmaatikot, allergiset ja migreenipotilaat myös oireilevat tuoksuista.

Tuoksut aiheuttavat yhteiskunnalle miljoonien eurojen kustannuksia mm lääkärissä käynteinä, sairaspäivinä ja lääkekuluina. Haittavero hajusteille toisi valtion kassaan tuloja näitä menoja kattamaan.

Ohjaisiko verotus myös kuluttajia vaihtamaan käyttämiään tuotteita hajusteettomiin versioihin? Niitä on olemassa!

Ympäristö ilman keinotekoisia hajusteita eli tuoksujen välttäminen on toistaiseksi ainoa tepsivä keino hajusteista kärsiville.

  • ylös 12
  • alas 2

Kommentit (9)

Vierailija

Kansalaisaloite Hajustekemikaaleille altistumisen vähentäminen Suomessa sulkeutuu 4.12.2020.

Vähän on nimiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Uusi aloite avattu 21.12.2020; Esteetöntä asioimista myös hajusteista sairastuville.
Kannata ja jaa.

Vierailija

Korona aikana yhä useampi ihminen kärsii passiivisesta tupakoinnista.

Allekirjoita kansalaisaloite Tupakointikielto kerrostaloihin joka aukesi 22.12.2020.

tia.A68v.

Arja - Kodin Kuvalehti kirjoitti:
Kiitos tärkeästä puheenvuorosta, Tiina! Koetetaan muistaa huomioida kanssaihmisemme. Toisen nenä voi toimia ihan eri tavalla kuin oma, joten hajusteet on todella hyvä jättää minimiin.
Hyvä aihe,kiitos. vanha sisareni haluaisi esim.kesällä kauppatorille Helsinki .Mutta rollatoria käytäessä,selkä vamaisena,jolla selkä leikaus  ei onnistunut.Kaupatorin kivetys  rollatorin kanssa tärinä ja satuu kehoon,joka valmiiksi kipeä.Ei onnistunut se ilo enää vuosiin häneltä.Monien ostoskeskuksien kauppojen pää-ovet on kynnys.Joka stoppa rollatorilla liikuvan henkilöt.Joskus pieni kynnys voi olla iso-este.Samoin nouseminen Itä-Helsinki esim ,liitymä linja autoon.Ei mahdu,kun tyjät lasten vaunut on tilassa useammat,jossa myös rollatori paikka,toki voi olla päin vastoinin!Hajuista: Ihminen tottuu hajuihin.Eikä niitä lopulta itse haista.Samoin on hajusteet, kuin tupakan hajut.Eivät haista itse ja tavalaan niistä  tulee heidän ominaishajunsa.Ihmetelään sitten kun kerrostalossa todella häiritsee parveke tupakointi.He eivät haista sitä itse.Liialisesta tuoksuista vaikka kaupan kassa jono,joku aivastaa.Hyvä ettei lynkätä . Ahaa koronan levitäjä!( kiitos artikeli oli asia!suonette anteeksi lukihäiriöni,jos tekstissä paljon virheitä en näe itse ne.)

Heka-itä

Vierailija kirjoitti:
On myös Tupakointikielto kerrostaloihin aloite auennut 22.12.2020.
Mikään ei karseampaa kuin parveke tupakointi kun se tupakan haju tulee rinnakaisparvekeet tupakoimattomien parvekeelle ja parvekeilla olevien asuntojen  ikkunoista sisään asuntoon: Ikunoiden rakoventiilit ihan 24h / 7 päivää.Talvi kausi ei sitä estä,vaikka ei parvekeella vietä aikaa!Koska on ne ikkunoiden rakovetiilit,niitä ei saa sulkea!

Vierailija

Uudet kansalaisaloitteet aukesi 7.7.2021. Tupakointikielto kerrostaloihin ja esteettömyyttä hajusteista kärsiville.

Tämän vuoden keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat