Aiheuttaako prosenttilasku pulmia? Tämä kaava ratkaisee kaiken

Siis viidentoista prosentin alennus 20 euron paidasta tekee... ööh.

Vaate myydään 80 prosentin alennuksella – ja siinähän taas mietit, mitä tuotteen hinnasta jää jäljelle! Kohta ei tarvitse enää miettiä.Lue koko juttu

Aiheuttaako prosenttilasku pulmia? Tämä kaava ratkaisee kaiken

Sivut

Kommentit (21)

Vierailija

Minusta tuo on kyllä tarpeettoman hankala tapa laskea yksinkertainen asia. Huomattavan paljon helpompaa on laskea ensin, paljonko on 10 % - se on helppoa, jakaa vain alkuperäisen hinnan kymmenellä - ja sitten kertoo saadun luvun alennuksen jälkeen jäljelle jäävillä kymmenprosenteilla. Esimerkin tapauksessa 10% 120 eurosta on 12 €. Alennusprosentti oli 80, eli lopullinen hinta on 20 % alkuperäisestä. Kerrotaan siis 12€ kahdella (2*10%=20%), eli tulos on 24 €. Ei tarvi paperia, eikä tarvi kertoa isojen lukuja päässälaskuna. Jos taas alennusprosentti on pieni, esim. 20%, lasketaan taas 10%, kerrotaan alennusprosentin kymmenluvuilla (2), ja miinustetaan alkuperäisestä hinnasta. Esimerkin hinnalla siis 120-24=96€. Nämä siis helpottavat, jos pitää laskea päässä. Laskimella on näppärintä kertoa suoraan jäljelle jääneen prosenttiosuuden suhdeluvulla. Prosenttihan tarkoittaa osaa sadasta, eli 20 % = 20 sadasosaa = 20/100 = 0,2. Laskimella on helppo laskea, paljonko on 120*0,2. Suosittelen kyllä jumppaamaan hieman aivoja ja laskemaan alennushinnat päässä, sillä harjoitus tekee mestarin ja pian oppii hahmottamaan suurinpiirtein-tasoisen arvion jo ilman tarkkoja laskelmia!

  • ylös 140
  • alas 37
Ei helv, kun hävettää

Eikö olisi helpompaa opettaa mitä se prosentti tarkoittaa? Aivan typerää tälläinen "kaavojen" opettelu, kun tietämällä mitä prosentti tarkoittaa voit laskea mitä tahansa prosenttilaskuja koska vain; sekä ymmärtää palkoissa ja uutisissa mainitut prosenttiluvut. Kirjoitus on vielä tehty aikuiselta koulut käyneeltä oppineelta ihmiseltä toisille...

Uutispommi!: prosentti tarkoittaa sadasosaa! 

Esimerkiksi:

80% jostakin on kahdeksankymmentä sadasosaa jostakin eli 80/100. Tällöin 80% 120:sta eurosta on 80/100*120 euroa. Tämän voi sitten laskea päässä haluamallaan tavalla sieventäen. 

Hinnoissa kaikki alennuksen jälkeen jäänyt on maksettavaa hintaa (Logiikka hoi!). Tällöin 80 prosentin alennuksen jälkeen maksettavaa jää 20%, koska ne ovat yhteensä 100%=100/100=1 eli yksi kokonainen. Tämän voi taas laskea 20/100*120. Päässälaskien todella helppoa, koska 20/100*120=2/10*120=2*12=24. Eli 20 prosenttia on 20 sadasosaa eli 2 kymmenesosaa. Yksi kymmenesosa 120:sta on 12, joten 2 kymmenes osaa on 2*12 eli 24.

Yleensä tapana on muuttaa prosentit suoraan desimaaliluvuiksi, koska ne on nopeampi laittaa laskimeen. Esim 20%=20/100=0,2. Tällöin 20% 120:sta eurosta on 

0,2*120 euroa.

Tässä vielä helppo lyhyt kertaus yksinkertaisista prosenttilaskuista: https://opetus.tv/mab/mab1/prosentit/

  • ylös 74
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Minä kerron hinnan suoraan näin ,jos alennus 20% kerron tuotteen päässäni 80 lla saan hinnan suoraan esim .100 josta alennus 20%, kerron 80lla  ja saan hinnan suoraan,joka on 80.

  • ylös 32
  • alas 35
Takki puuttuu:(

Minä haluan sen takin, kun noin hyvä alennus kerran on. 

Mistähän mahtaisin löytää sen.

  • ylös 34
  • alas 23
Vierailija

Vähän heikkoa tekstiä näin korkeakoulun matikanopen näkökulmasta. Puhutaan summista vaikka lasketaan tuloja.

No, kaikki laskeminen, varsinkin päässä, on hyväksi :)

  • ylös 41
  • alas 16
Vierailija

Turhan vaikeaksi on tehty. Itse lasken seuraavasti:

1. Lasken paljonko alennus on kymmenestä eurosta (esimerkissä 80%, eli 80% 10 eurosta on 8 euroa ja jäljelle jää 2 euroa).
2. Kerron jomman kumman edellisessä kohdassani saamani, yleensä sen helpomman eli pienemmän, luvun (esimerkin tapauksessa siis 8 tai 2) yhtä monella kuin summassa on kymmeniä. Esimerkissä lähtöhinta on 120 e, siinä on kymmeniä 12. Voin siis laskea 8x12=96 e, jolloin saan alehinnan laskemalla 120-96=24 tai laskemalla 12x2=24, jolloin saan alehinnan suoraan. Ei kynää ja paperia tai laskinta, vain vähän virkistystä harmaille aivosoluille.

  • ylös 23
  • alas 22
Vierailija

Olipa vammainen tapa ratkoa asiaa. Itse lasken 10.s osan hinnasta ja kerron sen vaikkapa kolmella jos ale on 30%. Sitten se pois alkuperäisestä hinnasta. Pääsee aivan tarpeeksi lähelle ja nopeasti. Eikä tarvitse muistaa yhtään mitään.

  • ylös 34
  • alas 10
3779P.S.V.

Prosenttilasku on tosiaan vaikeimpia hallittavia asioita yläkoulussa. Syy ei ole kokonaan oppilaissa. Ajatellaanpa vaikka perustavanlaatuista kysymystä 'kuinka monta prosenttia 5 on 10:stä?' Ei tämä ole tuskin oikeaa kieltäkään. Selkokielellä kysymyksen pitäisi kuulua 'kuinka monta luvun kymmenen sadasosaa sisältyy lukuun  viisi?' . Vielä yksi vaikeus on sisältöjako murtoluvulla  5 : (10/100) =  (5*100):10 = 50%. Eihän tämäkään ole helppo mieltää.

Vähän helpompi on kysymys 'kuinka paljon on 20 prosenttia 60:stä?' Selkokielellä tulisi olla 'kuinka suuri luku saadaan, jos otetaan 20 kpl 60:n sadasosia?'

Vaikeampi aidosti ymmärtää on seuraavan tapainen kysymys: 'Ragge hyppäsi 440 mutta Eeles 445. Kuinka monta prosenttia korkeammalta Eeles hyppäsi?' Kysymystä on tosi vaikea kääntää selkokielelle. Vastaus on kuitenkin  (445-440):(440/100) = 5:4,4 = 1,?? % Miksi 440/100 eikä 445/100? Tuskin opettajakaan osaisi vastata.

  • ylös 28
  • alas 17
Vierailija

Kaavat on sen takia kätevät että ei tarvitse jäädä miettimään mikä niistä kerto/jako laskuista tähän tilanteeseen käy.

"Prosentti" | "Summa"
____________|____________
"Prosentista"| "Summasta"

Jos on tarve saada mikä vaan noista selville on helppo lyödä numerot paikalleen ja laskea. Itselle ainakin koulussa oli aina hankala muistaa hahmottaa miten päin piti laittaa mitäkin vaikka prosentin tarkoituksen ymmärsin. Tämän kaavan kun amiksen opettaja näytti ja prosenttilasku kokeissa ala asteella (ja yläasteella laskimen kanssa) normaali 7 kokeesta vaihtui täysiin pisteisiin ammattikoulun testissä jossa olin ainoana ilman laskinta ja ainoa lukuvuodelta ketä sai täydet pisteet.

Ehkä sinulle tämä on turha ja kaavat haisee mutta monelle kaavat ovat paljon helpompia kuin muistella/ajatella miten se nyt menikään kun voi vain katsoa kaavan muistiinpanoista tai netistä.

  • ylös 28
  • alas 8
Maalta

Itse lasken 43€ tavara jos on 24% alennuksessa. 24% alennus eli tavara maksaa 76% hinnasta. Hinnaksi jää siis 43€ x 0,76%=32,68€

  • ylös 27
  • alas 13
Vierailija

Kai tämä on vitsi? Itse lasken sekunnissa 2x12=24.

Kaikenlaista tuubaa kehtaavatkin.

  • ylös 25
  • alas 21
pilkkuvirhe

Kaupan alennusprossat on vielä helppoja, kun hintaluokan tarvitsee tietää vain noin suunnilleen. Eli 10% alennus= jäljelle jäävä hinta 90% alkuperäisestä,eli vaikkapa 20 euron tuotteesta yksi kymmenesosa hinnasta pois, eli 2 euroa. 40% alennus= 4 x 2 euroa hinnasta pois (8€), eli maksat 12 €. Kun hintalapussa lukee hinta usein tyyliin 19,99 €, sen voi pyöristää ylöspäin ja laskea sitten, ei tule monen sentin virhe. Usein riittää, kun laskee, kun alennus on vaikka 60% , eli maksat siis 40% alkuperäisestä hinnasta= vähän vähemmän kuin puolet, vähän enemmän kuin kolmasosa alkuperäisestä. Tämä riittää hyvin arvioimaan, onko alennushinta paljon vai vähän.

  • ylös 32
  • alas 11
Vierailija

Miksi ajatella vaikeasti, kun saman asian saa helpommin 10 % 120 eurosta on 12 (120*0.1=12). 12*8=96 eli 80% 120 eurosta on 96 euroa, yksinkertaista.

  • ylös 7
  • alas 26
Kaavoja

Ristiinlaskentakaava on peruskaava muuhunkin kuin prosenttilaskuun. 80km/h niin missä ajassa 36km eli 36/xh. Ristiinlaskenta 80km * xh = 36km * 1h jolloin saadaan xh = 36kmh / 80km sievennys xh = 36h/80 joka on 0,45 ja vastaus siis 36 km 0,45 tunnissa eli minuuteissa 60*0,45 = 27 minuuttia.

  • ylös 10
  • alas 9
Kaavoja

Ristiinlaskentakaava on peruskaava muuhunkin kuin prosenttilaskuun. 80km/h niin missä ajassa 36km eli 36/xh. Ristiinlaskenta 80km * xh = 36km * 1h jolloin saadaan xh = 36kmh / 80km sievennys xh = 36h/80 joka on 0,45 ja vastaus siis 36 km 0,45 tunnissa eli minuuteissa 60*0,45 = 27 minuuttia.

Vierailija

Tämä onkin ihan ainoa kaava, joka lukion matikasta jäi päähän! Tällä olen vuosikaudet laskeskellut käsityö-ohjeiden mittoja. Johtuu varmaan siitä, että kudoin aina salaa matikkaluokan takapenkissä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat