Anne-Maaritin molemmilla vanhemmilla on Alzheimerin tauti

Anne-Maarit Koivuniemi on 51-vuotias sairaanhoitaja. Hän valmistuu geronomiksi eli vanhustyön asiantuntijaksi ja asuu Ulvilassa. Poika Robert, 23, asuu jo omillaan. Anne-Maaritin esikoisteos Muista minut, Vanhempieni Alzheimer (Atena) ilmestyi syksyllä 2016.

Anne-Maarit Koivuniemestä, kapinallisesta teinistä, kasvoi huolehtiva aikuinen tytär. Kaiken muutti Alzheimerin tauti. Siihen sairastuivat sekä isä että äiti.Lue koko juttu

Anne-Maaritin molemmilla vanhemmilla on Alzheimerin tauti

Kommentit (5)

Ritva P

Todella hyvä kirjoitus. Kiitos! Tällainen tilanne ei ole ollenkaan helppo mutta ihmeesti jaksat. On pakkokin mutta näen paljon rakkautta. Kaikkia voimia sinulle!

  • ylös 18
  • alas 5
Havaintoja

Jatkuva tehokkaana oleminen ja stressissä eläminen johtaa erilaisiin aivo- ja muistisairauksiin, sydänsairauksiin sekä syöpiin.

Aivo- ja muistisairauksiin (mm. Alzheimer, Parkinson) sairastuneille ihmisille lihavuus ovat kauhistus ja he eivät itse halua olla missään nimessä ylipainoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tytär myös

Harmittaa kun nämä jutut jäävät pyörimään verkkoon. Vanhempamme eivät halua esiintyä Alzheimerin taudin mannekiineinä. Heiltä on tullut yksityisyyden suojaa koskeva julkaisukielto.

Kun muisti ei enää riitä asioi...

Muistisairauksista kärsiviä henkilöitä kohtaavat myös asiakaspalvelijat ja monet hoitajat päivittäin. Muistisairaudet näkyvät muun muassa kaupoissa, apteekeissa, terveyskeskusten ja lääkäriasemien vastaanotoilla, ensiapupäivystyksessä ja puhelinpalveluissa. On dementiaa, Alzheimerin tautia, Parkinsonin taudin aiheuttamaa dementiaa ja muita aivosairauksia. Yhteistä näille henkilöille on, että omien asioiden hoitaminen käy sairauden edetessä hankalaksi ja lopulta mahdottomaksi.

Muistisairas asiakas voi käyttäytyä aggressiivisesti, arvaamattomasti, töykeästi ja uhkailevasti. Muistisairas asiakas voi huutaa, kiroilla, haistatella, nimitellä ja hän voi hermostuessaan jopa käydä fyysisesti käsiksi; esimerkiksi lyödä asiakaspalvelijaa. Kaupoissa hukassa ovat niin lompakot, käteinen raha, etukortit, maksukortit, kotiavaimet, käsilaukku, kauppakassi, ostoslistat kuin ostoksetkin.

Maksukorteilla maksaminen käy mahdottomaksi, koska asiakas ei muista PIN-koodiaan. Usein asiakkaan PIN-koodi on kirjoitettu lapulle, jota hän säilyttää lompakossaan kortin kanssa. Pankki ei ole korvausvelvollinen, kun PIN-koodia on säilytetty yhdessä kortin kanssa pankin korttiehtojen vastaisesti. Muistisairas hukkaa jatkuvasti tavaroitaan ja unohtaa ostoksiaan. Asiakas voi epäillä, että kaupan henkilökunta varastaa häneltä joko rahaa tai jo maksettuja ostoksia, jotka ovat "unohtuneet" kassalle. Muistisairas voi jopa syyttää kaupan henkilökuntaa varkaudesta.

Omaisten tulisi hyvissä ajoin selvittää, onko äiti ja isä, isoäiti, isoisä tai sukulainen siinä kunnossa, että hän voi omatoimisesti hoitaa asioitaan ja ajaa autolla? Ikääntyneellä voi olla monia sairauksia, heikko näkö ja alentunut kuulo. Ikääntyessä reaktioajat hidastuvat ja huomiokyky heikkenee. Ikääntynyttä kuljettajaa ei pidä päästää liikenteeseen, jos hän ei pärjää siellä muun liikenteen mukana ja on vaaraksi itselleen ja muille. Jossain vaiheessa omaisten on mietittävä, pitääkö ikääntyneeltä ottaa ajo-oikeus pois ja palkata hänelle henkilökohtainen avustaja mukaan asioinneille?

Vierailija

Ohoh. Outo juttu, entisenä poikasi isän naapurina 15-20 vuotta sitten muistan, miten kävit vähän väliä jopa siellä pihassa välillä huutelemassa törkyä. Et suostunut mihinkään tapaamisiin isän ja pojan välillä, vaan teit kiusaa minkä keksit ja vaadit rahaa. Poikasi oli meidän naskalin kaveri, joten näimme ja kuulimme yhtä ja toista väkisin... eikös ex mies ostanut esim auton käyttöösi silloisen muijansa kanssa ja hoiti kaikki mahdolliset pelivehkeet pojalle. Sinä esitit uskovaista ja haukuit pitkin kylää. No mutta mahtava juttu tuo omaishoito, jotain järkevää näköjään sinultakin tulee. Aika uskomatonta sinänsä, kun muistaa kiusantekosi omaa pikkupoikaasi kohtaan...

  • ylös 15
  • alas 4

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat