Markus Vinnari: ”Ruokavalio ei ole yksityisasia”

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ekologisen taloustieteen tutkijatohtori Markus Vinnari tutkii ruuan tulevaisuutta.

Jos syöminen perustuisi järkeen, kaikki olisivat kasvissyöjiä, sanoo ruokatutkija Markus Vinnari.

 Lue koko juttu

Markus Vinnari: ”Ruokavalio ei ole yksityisasia”

Kommentit (17)

Vierailija

Mahtavaa, että fiksut tyypit kantavat vastuuta ja jakavat tietoa. Piiperryksestä ei todellakaan ole kysymys. Lisää tällaisia juttuja!

 • ylös 54
 • alas 18
Siirikki

Minä olen tehnyt saman ennustuksen muutamia vuosia sitten , lihansyönti loppuu maailmasta, ihmiskunta viisastuu!
Itse olen vielä semivege-asteella.Mutta eteenpäin mennään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ailani

Jos haluaa olla vegaani, mutta ei pysty luopumaan lihasta, voiko olla vegaani joka syö lihaa, munia ja maitotuotteita silloin tällöin? Kukaan ei ole täydellinen.

 • ylös 13
 • alas 29
sillointällöin vegaani

En tiennytkään, että vegaani voi olla silloin tällöin-mentaliteetilla.
Tässä tapauksessa olenkin ollut tietämättäni vegaani useamman vuoden, syöden silloin tällöin lihaa ja käyttäen muita eläinperäisiä tuotteita (niin ruoka, kuin vaatetuspuolen). Joskus puen nahkatakin, joskus en.
Aiemmin olen luullut, että kyse on siitä, että olen perus sekaani.
Mutta nyt tiedän, että olenkin ollut vegaani koko ajan.
Mikä helpotus.

 • ylös 4
 • alas 21
Kasvis

Hyvin perusteltu juttu, itse olen ollut 30v kasvissyöjänä, vielä en täysin vegaani. Hyvä visio tulevaan Markukslla :)

 • ylös 11
 • alas 3
Vierailija

Nuo 65 miljardia eläintä eivät vain kuole, vaan saavat myös elää sen takia, että me syömme niitä. Kotieläinten elämässä on kosolti hyviä puolia verrattuna villieläinten elämään luonnon ja petojen armoilla.

 • ylös 4
 • alas 25
Vierailija

Määrä ei korvaa laatua. Kyllä villieläin luonnossa voi yleisesti paremmin kuin tuotantoeläin.

 • ylös 25
 • alas 11
Vierailija

Palautteen antaminen ravintoloissa ei tarkoita sita etta annos olisi valttamatta huono, voi olla myos etta sadasta ihmisesta 99 ihmista tykkaa siita mutta yhdelle se ei ole mieluinen.
Ja "kun laboratorioissa onnistutaan kehittamaan keinoliha..." ei valttamatta ole niin hyva asia terveyden kannalta.
Muuten kylla ihan hyva artikkeli

lähipossu on parasta

Liha on parempaa kuin ruoho. Jätän heinät heikommille. Ihan sama sinänsä mulle, jos joku tykkää tuottaa itselleen Aasiasta kerosiinilla jotain ihmepapuja. Tommoset muodit menee kuitenkin nopeasti ohi.

 • ylös 6
 • alas 14
Liselotte

Luulen, että osapäiväkasvissyöminen on se tulevaisuuden juttu. Syödään ehkä muutaman kerran viikossa lihaa tai kalaa, muutoin kasvisruokaa. Tai niin, että lihaa on lautasella tosi vähän (50g tms.) ja loppuruoka kasvista eri muodoissaan. Kun omaa lähipiiriäni ajattelen, on tosi vaikea kuvitella meidän kaikkien ryhtyvän vegaaneiksi.

Jurgen Hirvipaisti

Juu ei tule suomalaisista kasvissyöjiä. Riista on vaan niin hyvää, että siitä ei luovuta - ja kala. Yksin hirviä pitää ampua joka vuosi kymmeniä tuhansia, ettei kanta räjähdä käsiin, eikä niitä kaatoja kannata jättää metsiin mätänemään.

Eikä riista ole millään tavalla epäeettistäkään, kunhan ottaa vain sen, mitä tarvitsee, ja ampuu kuolettavan tarkasti. Kaikkea muuta.

Nyhtökauraa ei kyllä tee mieli yhtään, jos syö jo lautasellisen puuroa päivässä. Eipä se toki itselleni sovikaan, kun on tuota ruokavammaa suolistossa.

Vihannes

nimim. lähipossu: "Liha on parempaa kuin ruoho. Jätän heinät heikommille. Ihan sama sinänsä mulle, jos joku tykkää tuottaa itselleen Aasiasta kerosiinilla jotain ihmepapuja. Tommoset muodit menee kuitenkin nopeasti ohi."

Ne on osin niitä samoja ihmepapuja, joilla meidän lahtaamia eläimiä on ruokittu. Paljon enemmän tarvitaan kasvisruokaa tuotantoeläinten ruokkimiseen kuin siihen, että ne kasvikset tuotettaisiin suoraan ihmisen ravinnoksi. Vai uskotko, että eläimet kasvavat ihan vain hengittelemällä? Liharuoan tuotantoon tarvitaan paljon kasvisruokaa enemmän paitsi kasviksia, myös viljelyalaa, vettä, öljyä, sähköä, erilaisia kemikaaleja ja muita resursseja. Näin ollen lihantuotannon aiheuttamat päästöt ovat moninkertaiset kasvisruokaan verrattuna. Tämä lienee normaalilla järjellä pääteltävissä.

Vierailija

Itsekin uskon, että suomalaisista tulee lopulta kasvissyöjiä. En tiedä uskonko, että se tapahtuu ihan vielä 2050, ehkä vasta paljon myöhemmin. Keinoliha luultavasti maksaa aika paljon aluksi, joten hinta hidastaa kehitystä. Ajan saatossa erilaiset sorretut ryhmät (kuten seksuaalivähemmistöt, naiset jne ) ovat pikku hiljaa keränneet itselleen oikeuksia. Varsinkin sitä kautta kun tieteellinen tieto on kumonnut käsitykset heidän "yksinkertaisuudestaan". Samanlainen kehitys on viime aikoina ollut nähtävissä myös eläimiä koskien.

Vierailija

Liselotte kirjoitti:
 Kun omaa lähipiiriäni ajattelen, on tosi vaikea kuvitella meidän kaikkien ryhtyvän vegaaneiksi.

Toisaalta on huomioitava se, että vuonna 2050 neljäsosa suomalaisista ei ole enää samoja henkilöitä kuin tällä hetkellä.

Vierailija

Sitten kun kukaan ei enää syö lihaa, mitä tapahtuu kaikille kotieläimille? Mitä tehdään hirville liikenteessä?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat