Välinpitämättömyyttäkö?

Puolueet jauhavat vaalien alla kilvan varhaiskasvatuksen hyvyydestä. Kaikki varhaiskasvatus ei ole lapselle hyväksi. Ainoastaan laadukas, oikea-aikainen ja oikein mitoitettu. Hyvää varhaiskasvatusta ei synny, jos ohitetaan päiväkotiympäristön uhat. Erityisesti alle 3-vuotias kärsii melusta, rakennusten sisäilmaongelmista ja kasvavasta infektiohaavista: Alle kaksivuotiaalla päiväkotilapsella on oireisia päiviä 100, kotihoidetulla 40 (Terveyskirjasto: Renko, Uhari). Lapsi ei hyödy pitkistä päivistä, suurista ryhmistä eikä liian varhaisesta suurryhmähoidosta.

Uudet perhevapaamalleit ohjaavat lapsia yhä pienempinä päivähoitoon - osa malleista jo puolivuotiaana. Pienien päivähoito maksaa yhteiskunnalle eniten. Pelkkään kunnalliseen päivähoitoon (hinta yhteiskunnalle asiakasmaksujen jälkeen) käytetiin 2,7 miljardia euroa vuonna 2015. Se on yhtä paljon kuin 20% koko terveydenhoitosektorista, joka taas on todettu maalle liian kalliiksi.

Päivähoidon työntekijät ovat huolissaan päiväkotien tilanteesta. Vanhemmat ovat hiljaa - tietämättömyyttään vai välinpitämättömyyttään?

  • ylös 0
  • alas 3

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän vuoden keskustelluin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat