Lukijan kirje: Maito kuuluu ihmisravintoon

Kotitalouseläimet eivät selviä luonnossa ilman ihmistä. Karjatalous on molempien edun mukainen symbioosi.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Maito kuuluu ihmisravintoon

Kommentit (9)

Kaikki kotitalous ei tehotuota...

Niinpä. Minkälainen olisi Suomi ilman lehmiä, kanoja ja muita karjatalouseläimiä, jos ne kaikki hävitettäisiin.

Luontoonhan niitä ei voi laskea, kuolisivat kituen siellä. Jäisivät vain kissat, koirat ja marsut.

Lehmiä ja kanoja on kohdeltava ilman muuta hyvin, ja siksi tehotuotannon väärikäytöksiin on puututtava, mutta mikä ihmeen ongelma on käyttää maitotuotteita ja kananmunia?

Vierailija

Ihminen ei tarvitse maitoa, eikä viljoja voidakseen hyvin! Päinvastoin! Suomen ravintosuositukset perustuvat kotimaisen tuotannon kannatukseen, mutta valitettavasti terveydestä viis veisataan. Kalsiumin, d-vitamiinin ja kuidun saa paljon terveellisemmästäkin vaihtoehdoista kuin maito ja vilja! Itselläni hävisi psorias ja astman oireet helpottivat huomattavasti kun jätin maidon ja viljat pois :) olo on muutenkin huomattavasti parempi!

  • ylös 12
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vegan4life

Maito on tarkoitettu vasikalle, ei ihmiselle. Jotta saadaan maitoa, lehmä keinosiemennetään joka vuosi, ja on käytännössä koko ajan raskaana. Ja kun vasikka syntyy, se otetaan heti tai vuorokauden päästä lehmältä pois. Voitte vain kuvitella lehmän kokeman surun. Jokainen äiti tässä maailmassa kaipaa poikastaan. Ja kuinka turvaton on vasikka ilman äitiään. Jos vasikka on naaras, kokee se äitinsä surullisen kohtalon. Ja jos se on sonni, se saa elää ehkä vuoden, jonka jälkeen se teurastetaan. Monet lehmistä joutuvat olemaan koko ajan parteen kytkettynä, ainakin koko talven. Ei se ole onnellista elämää.
Entäs sitten kanat. Ne on jalostettu munimaan päivittäin, mikä vie elinvoiman ja höyhenetkin. Tilaa niillä on ehkä A4 arkin verran. Vapaat kanat saavat ehkä olla hallissa irti, mutta päivänvaloa ne eivät näe. Eläimet, jotka olisi tarkoitettu kuopsuttelemaan matoja pihapiirin nurmikosta. Ne pystyvät tunnistamaan ehkä 20 lajitoveria, ja sitten ne laitetaan tuhannen linnun parveen. Mietipä itse, jos joutuisit elämään koko elämäsi kesäfestareiden kaltaisessa ihmisruuhkassa.
Tutkitusti ihminen pystyy elämään vegaanina yhtä terveellisesti kuin maitoa ja munia syöden, joten miksi olisimme niin itsekkäitä, että vaatisimme munia ja maitoa tietäen, että se aiheuttaa eläinystävillemme tämän helvetin?

  • ylös 12
  • alas 2
Vierailija

Näin on. Maito lisäksi tekee kalvon suolistoon joka estää kalsiumin imeytymästä vihanneksista. Lehmä ei selviydy täällä koska se on joskus tuotu tänne eikä kuulu tähän leveysasteeseen. Se on ihmisillä vankina. Ei mikään luonnollinen symbioosi vaan ihmisten hyväksikäytössä. Kaikilla muilla aikuiseläimillä on vahvat luut ilman lehmänmaitoa tai muuta maitoa aikuisiässä. Se sanoo ihan järkikin.
Mulla on todiste siitä miten verikokeessa voi olla liikaa kalsiumia suhteessa esim zinkiin ilman maitotuotteita.
Maalaisjärkeä eikä vanhoja tapoja vaan.

Maidoton

Maitoa juomana eivät tarvitse kuin vauvat ja sitä he saavat äidiltä. Minä olen lopettanut maidon juonnin puoli vuotiaana. Maito haiseekin niin pahalta että yökkään. Olen 63v, omat hyvät hampaat suussa ja terveet luut. Ei missään muussa maassa aikuiset juo maitoa, vain meillä on melkein kaikille jäänyt "vauvavaihde" päälle. Outoa.

Ninan

Kyllä maitoa ja munia saa syödä kuka haluaa niin kuin leipää, makkaraa, parsakaalia tai maissia mutta jos ei maistu eikä halua tulee päätöstä kunnioittaa. Maidosta on tullut paljon uusia tutkimuksia ettei se olekaan niin terveellistä ja pakollista. Ei kaikkea ole pakko syödä, ilmankin pärjää kun koostaa ruokavalionsa oikein saadakseen kaikki ravintoaineet. Kalsiumia saa muistakin lähteistä. Vaikka muna sisältääkin kaikki ravintoaineet paitsi c vitamiinin ja kuidun ei sekään ole pakollinen; kasvikset palkokasvit marjat ja pähkinät ajavat saman asian. Kaikille ei sovi sama ruokavalio. Enemmän pitäisi mennä yleisistä suosituksista yksilöllisyyteen.

Taas...

Voi aloittajaa, kuvittelee että oma mielipide riittää kumomaan tieteellisen tutkimustiedon... Pistä silmät tiukasti kiinni ja hoe itsellesi, että "Suomessa eläintuottajat kohtelevat elämiä hyvin" niin voit jatkaa untasi.

JohannaM.

"Sitä en kuitenkaan ymmärrä, ettei ihminen voisi juoda maitoa tai syödä kananmunia."

Kun jotain ei ymmärrä, kannattaa etsiä monipuolisesti tietoa ottaa oikeasti selvää, miksi kyseinen ihminen on tehnyt mainitun valinnan. Oman ymmärtämättömyyden toistelu ei vapauta ketään vastuusta. Sinä tiedät jo, että sinun perustelusi horjuvat. Sinä tiedät jo, että oma valintasi on kestämätön, mutta koska et vielä ole sitä valmis kohtaamaan, jäät mieluummin mussuttamaan ettet ymmärrä.

Arkirealismia

1. Ota selvää mitä (tuotanto)eläinten kognitiivisista kyvyistä, sosiaalisista suhteista ja tunne-elämästä tiedetään.
2. Ota selvää millaista (tuotanto)eläinten elämä kaunistelemattomana on, sekä teho- että luomutuotannossa.
3. Mieti millaiset arvot ovat sinulle tärkeitä. Väkivallattomuus? Kunnioitus? Heikompien suojelu? Äidon ja lapsen suhteen pyhyys? Raiskaaminen? Tappaminen? Ryöstäminem?
Rikos on sama riippumatta siitä, onko uhri eläin vai ihminen.
4. Tee omat kulutusvalintasi em. pohdintaan nojaten. Millaista toimintaa sinun rahasi pyörittää? Kestätkö kuulla omantuntosi äänen vai joudutko vaientamaan sen?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat