Riitta, 64, uupui miehensä hoitamiseen ja erosi 36 vuoden liiton jälkeen: ”Tuntui ainoalta ratkaisulta”

”Kerroin Laurille, että haluan eron ja että olen järjestänyt hänelle hoitopaikan. Se oli hänelle shokki”, kertoo nyt 64-vuotias Riitta. Kuvituskuvan nainen ei liity artikkeliin.

Riitta päätti erota Parkinsonin tautia sairastavasta miehestään 36 avioliittovuoden jälkeen. Hänestä se oli ainoa mahdollinen ratkaisu, mutta hinta oli kova: välit menivät sekä anopin että esikoispojan kanssa.Lue koko juttu

Riitta, 64, uupui miehensä hoitamiseen ja erosi 36 vuoden liiton jälkeen: ”Tuntui ainoalta ratkaisulta”

Sivut

Kommentit (51)

Ex-Omaishoitaja

Todella, kaikista ei ole siihen... Harmi vain miehelle. Entä jos ’Riitta’ itse olisi sairastunut vakavasti - olisiko ymmärrystä ollut silloin? Niin myötä- ja vastoinkäymisissä, eikös se niin mennyt? Joillekin klisee näyttää toimivan niin kauan kun toinen tuo suurimman osan leivästä pöytään. Sen jälkeen on aika muiden reinojen...

 • ylös 47
 • alas 54
Vierailija

Meillä kaikilla vain yksi elämä. Rakkaus ei aina vaan kaikkea kestä. Jos puoliso sairastuu vanhana on helpompi ajatella että mennään vaan loppuun asti. En pystyisi tuomitsemaan.

 • ylös 52
 • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oikea päätös

Ainoa oikea ratkaisu. Jos hän olisi jatkanut miehensä omaishoitoa, olisi potilaita ollut kohta kaksi...kaikilla meillä ei vain ole samalla lailla voimavaroja ja on rohkeutta tunnustaa se. Millähän oikeudella vanhin poika tuomitsi äitinsä, oliko itse hoitanut isäänsä 24/7/365? Itse en haluaisi, että kukaan uhraa oman elämänsä, jos sattuisin vakavasti sairastumaan.  Hyvä, että teit ratkaisusi -kellään muulla ei ole oikeutta sitä tuomita, kukaan muuhan ei elä elämääsi!

 • ylös 170
 • alas 38
mietityttää

Miksi piti erota, eikö laitospaikan saaminen ja omaishoitajuudesta luopuminen olisi riittänyt? En tuomitse mutta tuntuu pahalta että ihminen hylätään silloin kun hän on heikoimmillaan. Ollut todella kova paikka miehelle. Hänellä ei ollut mahdollisuutta uuteen elämään ja suhteeseen toisin kuin vaimolla. Parkinsonin tauti ei muuta psyykeä, vie ainoastaan liikuntakyvyn. Entä jos tilanne olisi ollut toisinpäin ja vaimo olisi sairastunut?

 • ylös 158
 • alas 72
Vierailija

Parkinsonin tauti voi kyllä muuttaa psyykeä monellakin tavalla. Esimerkiksi masennus ja ahdistus ovat erittäin yleisiä sairastuneilla. Monilta miehiltä menee lisäksi kyky erektioon, jota ainakin jotkut naiset edellyttävät aviomieheltään. Omalta puolisoltani kyky katosi jo vuosia ennen Parkinson-diagnoosia, joten olin ehtinyt tottua enkä haikaile uuden suhteen perään. Parkinsonin oireet ja kehittyminen ovat hyvin yksilöllisiä. En tiedä vielä, millainen Parkinson miehelläni on, kun tauti etenee. Aika näyttää, tekeekö mieli ottaa avioero. Tällä hetkellä en sellaiseen usko. Eivät minua ole spontaanit menot koskaan kiehtoneet, vaan viihdyn parhaiten kotona. Jos mieheni persoonallisuus ei täysin muutu, tulen nauttimaan hänen seurastaan vielä pitkään.

 • ylös 65
 • alas 9
Leivän tuoja

Sillä aikaa, kun toinen tuo suurimman osan leivästä pöytään, toinen pitää huolta, että on mitään pöytää mihin tuoda. Turha väheksyä, jos toinen on kiltisti muuttanut ja hoitanut kodin ja lapset aina kun toinen on sanonut, että nyt mennään.

 • ylös 59
 • alas 5
Serena

Ei kenelläkään meistä ole oikeutta arvostella toisten päätöksiä. Riitta teki tässä tilanteessa niin kuin hän ajatteli olevan sen ainoan oikean päätöksen ja sitä meidän pitää kunnioittaa. Käsi sydämelle - kuka meistä jaksaisi sellaista hoitorumbaa kuin minkä läpi hän oli kulkenut jo monta vuotta? Miehen tila paheni koko ajan. Ei voi olettaa että jaksaisi hoitaa toista 24/7 varsinkin kun koko elämä oli jo mennyt miehen kuvioiden mukaan. Hyvä päätös ottaa elämä haltuun ja tehdä lopulta niin miltä itse tuntui parhaalta. En todellakaan koskaan menisi moittimaan ihmisiä siitä mitä he ovat päättäneet, ei se kuulu kenellekään ulkopuoliselle.

 • ylös 76
 • alas 10
Sisko44

Rohkea nainen, ei kenenkään tarvitse "uhrautua" omaishoitajaksi vasten tahtoaan sillä jos olet itsekin vielä työelämässä vedät itsesi piippuun hyvinkin nopeasti. Päätökser ovat vaikeita ja satuttavat läheisiäkin mutta jokaisella on oikeus tehdä valintoja ja mitä me muut olemme arvostelemaan toistemme päätöksiä. Kuinka moni jaksaisi tuollaista elämää?!?!
PIstäkää vaan puukot tuppeen ja miettikää asiaa omalla kohdallanne.

 • ylös 71
 • alas 12
mietityttää

Todella rankka aihe. Jotkut sanovat että pitää asettua vaimon asemaan? Entä miehen? On syvästi satuttavaa tulla hylätyksi sairauden takia. Jos omaishoitajuus uuvuttaa on mahdollista hakea laitospaikkaa ja säilyttää silti avioliitto. Parkinsonin tauti ei tuhoa kognitiivisia kykyjä samoin kuin esim. muistisairaus, masennusta ja ahdistuneisuutta voi tulla mutta niihinkin saa apua. Tuntuu pahalta että avioliittolupaus pidetään vain hyvinä päivinä.

 • ylös 47
 • alas 39
Vierailija

Kuten edellä maininittiin niin kyllä se Parkinson muuttaa myös psyykettä. Jos sairastun niin en halua että KUKAAN uhraa oman elämänsä minun hoitamiseen. Vaan haluan että kumppanini elää itselleen, rakentaa elämän ilman minua.

 • ylös 61
 • alas 10
Sydämeen sattuu

Kirjoitus todella havahdutti, luin sen kaksi kertaa. Jotenkin ymmärrän tätä omaishoitajaa.
Minun isäni sairastui Parkinsoniin kuusikymppisenä. Meille lapsille siitä ei kerrottu, kerran vain löysin lääkepurkin kylppärin lavuaarin reunalta. Aina niin vahva ja voimakas isäni alkoi rapistua. Äitini hoiti isää hyvin, niin hyvin, että laihtui siinä touhutessaan yli 10 kiloa. Näytti riutuneelta ja väsyneeltä. Isä juoksutti äitiä ja minua muualla perheineen asuvaa tytärtään milloin milläkin asialla. Näin kuinka äiti palveli isää päivästä toiseen. Ajattelin, että minusta ei tuohon ole. En pystyisi passaamaan, unohtamaan itseni ja omat harrastukseni...Surin äidin kohtaloa, mutta hän oli päättänyt uskollisesti seisoa miehensä rinnalla loppuun asti. Ja niin hän teki.
Kuinkas minun kävi? Miehelläni todettiin sama sairaus kolme vuotta sitten. Järkytys oli suuri. Äitini kohtalo kurkistelee jo oven takana. Minä en pysty siihen...kauhulla odotan tulevaa. Tällä hetkellä on sellainen tunne, että en pystyisi jättämään miestäni. Mutta miten vuodet tulevat meitä kohtelemaan, se jää nähtäväksi. Koen kuitenkin vääryyden tapahtuneen, ensin näin isäni vahvojen käsivarsien kuihtuvan ja taudin vievän rakkaan ihmisen. Ja nyt pitää vielä kokea sama armaan aviomieheni kanssa.En tiedä miten tulen tämän taakan kantamaan.

 • ylös 91
 • alas 6
Vierailija

Itse en koe, että minulla enää kuusikymppisenä olisi halua tai tarvetta rakentaa itselleni uutta elämää. Ja mitä se oma elämä sitten käytännössä on, jonka takia puoliso pitäisi hylätä? Oletan, että rivien väleissä tarkoitetaan intiimielämää ja fyysistä tyydytystä. Eihän puolison sairastuminen kai mitään muuta pois vie. Kaikki muu oma elämä on yhä siinä. En ole elänyt tähän astikaan mieheni kautta  ja elämälläni on muitakin tarkoituksia kuin seksi, joten en ymmärrä, miksi hylkäisin rakkaimpani hänen sairastuttuaan.

Omaishoitajuuden näkeminen pelkästään loputtomana passaamisena näyttäytyy melko kapeana näkökulmana. Takavuosina vaimot passasivat terveitäkin miehiään. Vaikea uskoa, että oma puoliso muuttuisi niin tyystin, että alkaisi minua juoksuttaa. 

Olen ollut Alzheimer-potilaan läheisin omainen hänen kuolemaansa saakka, joten tiedän, miten vaikeita päiviä ja  vuosia ne voivat olla. En silti kadu hetkeäkään.

 • ylös 34
 • alas 61
naisen osa

Oliko nää lapset ja anoppi ja muut tehneet mitään Laurin hyväksi ja hoitaneet? Jos ei, niin ei ole varaa arvostella.

Riitta oli tehnyt jo niin paljon töitä, että moni mies ja nainen ei koskaan, niin onneksi annoit itsellesi rakkauttakin tässä elämässä, eikä vain muiden eteen raatamista.

Eipä nuo ympärilläsi olevatkaan tainneet ajatella kuin itseään.

 • ylös 72
 • alas 19
Vierailija

Aika järkyttävä ratkaisu, kun puoliso sairastuu, hänet "heivataan" pois ja tilalle otetaan uusi.  En ymmärrä, miksei Riitta selvittänyt vaihtoehtoja, intervallihoitoja, laitoshoitoa yms. yms. Oliko ero todellakin ainoa vaihtoehto? Ja ero vielä yksipuolisella ilmoituksella, aika rankka tapa hoitaa asia. Miksi pitää hylätä toinen vaikeana aikana? Ja toisaalta, jos tunteet ovat kuolleet, miksi syyttää sairautta erosta?

Entä mitä tapahtuu, jos seuraava puoliso sairastuu? Taas sama ratkaisu ja uutta tilalle? 

Aika itsekkäältä ratkaisulta vaikuttaa eikä rohkealta. Entä jos Riitta itse sairastuu? Reinollahan on tietysti oikeus ottaa ero.

 • ylös 26
 • alas 47
Vierailija

Parkinsonin tauti on yleensä fataali 20-25 vuotta diagnoosista. Ystäväni menehtyi sairastettuaan 4 vuotta. Parkinson itsessään ei tapa mutta esim hengitystoiminnot saattavat lamaantuivat. Itselläni todettiin PD 11 vuotta sitten. Pikkuhiljaa alan olla yhä enemmän vaimoni armoilla. Ymmärrän päätöksen erosta. Toivon että vaimoni tekee samoin kun aika on
En halua olla kenenkään tarkkana. Varmasti sattuu mutta en voi edellyttää toisen luopuvan omastaan vain minua hoitaakseen.

 • ylös 54
 • alas 11
Vierailija

Rumasti tehty. Kirjoituksen mukaan hän uuvutti itsensä lisäksi tolkuttomalla liikunnalla, heräsi yöllä kellon soittoon kahden tunnin välein, mitä tämä sairaus ei mitenkään edellytä jne. 

Jos haluaa Lappiin lomalle, voi hankkia miehelle hoidon siksi ajaksi eikä tarvitse erota ikiajoiksi! Itsekästä puuhaa alusta loppuun. Tiedän työni puolesta miten tuo sairaus muuttaa ihmistä; ei kovin paljoa, mutta kaikki vähän hidastuu, entä sitten? Sääliä tai myötätuntoa ei tipu.

 • ylös 25
 • alas 62
Aikki

80 vuotiaan ystäväni miehellä on Alzheimerin tauti ja hän on aivan loppu miehensä hoidosta. Olen yrittänyt neuvoa, että hän laittaisi miehensä laitoshoitoon, mutta hän sanoi hoitopaikkoihin on kuulemma ½ vuoden jono. Mies ei osaa enää pukea itse eikä huolehtia hygieniasta, joten vaimo joutuu hoitamaan häntä, kuin pientä lasta. Kaiken lisäksi   mies saa raivokohtauksia, joten ystäväni saa olla koko ajan varuillaan. Myös nukkuminen on mahdotonta sairaan miehen kanssa. En voi ymmärtää, miksi 80 vuotias ihminen joutuu hoitamaan sairasta miestään, eikä saa kuin kerran viikossa vapaa päivän, kun mies menee päiväksi toisten hoidettavaksi. Pariskunta on ikänsä maksaneet veroa maallemme, joten luulisi miehelle  hoitopaikan olevan itsestään selvyys.

 • ylös 63
 • alas 4
Vierailija

Aivan varmasti miehelle löytyy hoitopaikka. Tarvitaan kaupungin tai  kunnan maksusitoumus ja sen jälkeen paikka löytyy, mitään puolen vuoden jonoja ei ole, vaan paikat täytetään tarpeen mukaan. Kuullostaa siltä, että paikan eteen ei ole tehty yhtään mitään! Ryhtykää nyt hyvät ihmiset ottamaan selvää asioista ja järjestämään sitä paikkaa. Joku palvelunumero löytyy varmasti, ja aina voi aloittaa vaikka terveyskeskuksesta, josta kyllä sitten neuvotaan eteenpäin. Olen järjestänyt kolmelle omaiselle hoitopaikat eri kaupungeissa ja tiedän, että se vaatii aktiivisuutta itseltä. Mutta onnistuu.

 • ylös 29
 • alas 15

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat