Anja saa olla mummi vain pari kertaa vuodessa, Eeva liikaakin

Toimiva isovanhemmuus edellyttää puhumista, sanoo asiantuntija. Mutta usein puhuminen pelottaa: entä, jos välit lapsenlapseen katkeavat kokonaan?

Anja saa tavata lapsenlapsiaan vain pari kertaa vuodessa. Eevan taas odotetaan olevan käytettävissä koko ajan. Kumpikin miettii samaa: miten ottaa lapsen kanssa puheeksi, millainen isoäiti haluaisi olla.Lue koko juttu

Anja saa olla mummi vain pari kertaa vuodessa, Eeva liikaakin

Kommentit (18)

Vierailija

Kuulostavat todella oudoilta ja inhottavilta molemmat tilanteet. Etenkin tuo, missä lapsi käy kerran vuodessa tapaamassa vanhempaansa (lastensa mummoa) pari tuntia. Aika yksipuoliselta kuulosti tuo näkemys - eiköhän tuollaiseen etäisyyden ottamiseen ole aina joku syy. Toinen tapaus kuulostaa siltä, että voi olla lapsen puolelta ihan ajattelemattomuutta ja mummon puolelta liikaa kiltteyttä. Ihmettelenpä sellaista ihmistä, joka loukkaantuu toisen kieltäytyessä lapsenvahtivelvollisuudesta koska on itse reissussa.

 • ylös 27
 • alas 8
Vierailija

Ensimmäinen reaktio oli, että tuossa Anjan tapauksessa taustalla on oltava jokin syy, miksei tytär halua äitiään nähdä eikä sitouttaa perheeseensä. Onkohan Anjalla ongelmia esim. mielenterveyden tai alkoholin kanssa?

 • ylös 30
 • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suvi

Mielestäni on aivan hirveää, jos isovanhempi ei halua lapsen lastaan hoitaa, silloin kun tarvitaan. Ajattelisi 20-30 vuotta itse omaa elämäänsä eteenpäin. Silloin ei varmasti lapsi tai lapsenlapsi halua myöskään hoitaa ikäihmisiä tai edes tulla katsomaan vanhainkotiin. Sitä saa mitä antaa !

 • ylös 6
 • alas 29
Vierailija

Näissä molemmissa tapauksissa pitäisi asia ottaa esille reilusti ja keskustella asiat halki. Minusta mummu voi reissata ja elää omaa elämäänsä eikä olla pelkästään lapsensa piika hoitamalla aina hänen lapsiaan kun vain pyydetään,kohtuus kaikessa myös lastenhoitoavussa. Ja toinen mummi sitten jokin syyhän siinä täytyy olla jos ei mummi kelpaa,eli sitä keskustelua asiasta onko syy mummissa vai kenties vävyssä kun niitäkin on niin erilaisia. Tyttäreni eksä viihtyi  aina meillä mielestäni jopa luvattoman hyvin,nykyinen miehensä taas ei juuri ollenkaan ,me ihmiset kun olemme niin erilaisia.

 • ylös 25
 • alas 6
Vierailija

Nämä väsähtäneet nykymummot tuntuvat usein unohtaneen omien vanhempiensa auttaneen lastenhoidossa 20-30v sitten. Eli on itse saanut apua pikkulapsivaiheessa ja nyt haluaa nauttia elämästä omien lasten auttamisen sijaan...

 • ylös 16
 • alas 17
Äitiys voi olla vain kulissi

Äitini kertomus olisi varmaan samanlainen kuin Anjan. Meillä se todellisuus on kuitenkin se, että äitiäni ei todellisuudessa lapseni (hänen ainoa lapsenlapsensa) kiinnosta, hän ei koskaan puhelimessa kysy lapseni kuulumisia, ja kylässä käydessämme hänelle on tärkeintä päästä näyttämään omaa puutarhaansa. Jos olemme paikalla niin että hänen miehensä ei ole siellä, alkaa valitus siitä, mitä ikävää mies on taas tehnyt. Ikävät asiat ovat kaliiberia ruohonleikkuusta pinnaaminen yms. Koska meidän kyläilyämme tarvitaan lähinnä äitini tarpeeseen pitää kulissit pystyssä, ei siihen että hän olisi mitenkään kiinnostunut minusta tai lapsenlapsestaan, niin ei tee mieli kyläillä. Se nimittäin koskee edelleen, että en ole, eikä lapsenikaan ole, minkäänlaisen kiinnostuksen arvoinen.  

 • ylös 29
 • alas 10
Arvo

Kun ihminen siirtyy vuosikymmenten työelämästä eläkkeelle, monesti stressaantuneena ja väsyneenä, se on valtava muutos. Sitä haluaa ensin olla ihan omillaan ja huilata, eikä toivo sitä, että toiset ovat heti neuvomassa, mitä tehdä. Toipumisaikaa varastamassa.
Pitää saada miettiä ja totutella uusi päivärytmi ja hakea oma uusi itsensä. Pitää saada tilaa omille asioilleen ja toiveille, jotta vetreytyisi irti työkyvioista. Voimia kerättyään voi alkaa olla lapsien perheiden palkattomana juoksutyttönä. Se muka väsymätön seitsemänkymppinen.

Miettikää nyt edes vähän välillä, missä on raja. Onko teidän uraputkenne ainoa tuki eläkemummo. Sillä on omakin elämä. Hän auttaa kun voi ja jaksaa. Toista täyttä työuraa ei ole haaveillut.

 • ylös 20
 • alas 5
Hilkka -Kaarina

Minä en ole nähnytkään isovanhempiani. He olivat kuolleet, ennenkuin vanhempani menivät avioliittoon. Minun lapsia eivät ole isovanhemmat hoitaneet. En olisi kyllä antanutkaan, koska halusin itse hoitaa. Minun ei ole tarvinnut /saanut hoitaa lapsenlapsiani. Tapaan heitä 2-3 kertaa kk.ssa. Ihania ovat.

 • ylös 11
 • alas 6
Äiti, mutta ei mummo

Ja sitten on niitä, jotka eivät saa olla isovanhempia vaikka haluaisikin ja olisi teoriassa mahdollista. Ei elämä ole tasapainoista ja oikeudenmukaista. Helpommin selviää kun hyväksyy asiat sellaisina kuin ne ovat. Että nyt on näin.

Vierailija

Luoja, miten onnellinen olenkaan entisestä anopistani. Hänen kanssaan pystyimme aikanaan sopimaan lasten hoitamisesta ilman ongelmia. Kerran viikossa tarvitsimme itse häntä kaksi tuntia, että sain käyttää yhtä lasta terapiassa. Kerran viikossa tänä terapiassa kävijä kävi mummulla taksilla. Perheenä käytiin, kun anoppiniin toivoi. Yleensä perjantai-iltaisin.

Kun lapset kasvoivat, he alkoivat hypätä mummun oven takana ihan itsekseen. Ja tyttö, joka muutti kehitysvammaisten asumisyksikköön, saa vuorostaan mummun vieraakseen säännöllisesti.

Kun tyttäristäni nuorin kuoli, entinen anoppini sanoi, että aina, kun ovikello soi jän kuvittelee Raakelin tulleen leipomaan.

Nykyään mummu käy viikottain tapaamassa tyttöä hautausmaalla.

 • ylös 12
 • alas 5
Isovanhemmat - nuo ilmaiset la...

Vierailija kirjoitti:
Nämä väsähtäneet nykymummot tuntuvat usein unohtaneen omien vanhempiensa auttaneen lastenhoidossa 20-30v sitten. Eli on itse saanut apua pikkulapsivaiheessa ja nyt haluaa nauttia elämästä omien lasten auttamisen sijaan...

Osuit naulan kantaan! Suuret ikäluokat ovat hoidattanet lapsiaan paljon mummoloissa. Monessa maalaistaloissa isoäideillä on ollut koti, karja ja peltotyöt samaan aikaan hoidettavana. Tupaan on kuskattu lapsenlapsia hoitoon ja alle kouluikäiset lapset ilman vanhempiaan. Itsekkyys on valitettavasti joillakin suurten ikäluokkien edustajilla myös suurta. Tärkeysjärjestys on minä, minä ja minä. Omia lapsia on hoidatettu paljon isovanhemmilla - ilmaiseksi tietysti! Kun omilta vanhemmilta ja appivanhemmilta on sitten voimat hiipuneet, vanhukset on kuskattu julmasti vanhainkotiin! Vanhukset ovat viettäneet yksinäisinä ja hylättyinä elämänsä ehtoota laitoksessa. Ilmainen lastenhoitoapu on vanhemmille kyllä kelvannut. On se kumma, että auttaminen toimii vain yhteen suuntaan! Miksi nämä aikuiset lapset eivät viitsi auttaa vanhoja ja sairaita perheenjäseniään?!

 • ylös 10
 • alas 11
Vierailija

Mulla oli iäkäs ensimmäinen anoppi joka tahtoi vanhinta lasta viikonlopuiksi ja lomilla välillä piti toppuutella ettei poika aina olis menossa. Paljon käytiin mummolassa lasten kanssa yms...oli toimiva mummo suhde kunnes hän kuoli. Oma äiti ei ole koskaan hoitanut minun lapsia ihan omasta tahdostaan eikä minua kolme vuotisesta ylöspäin

Suurennikäluokan edustaja

Isovanhemmat - nuo ilmaiset lastenvahdit!][quote=Vierailija kirjoitti:
Nämä väsähtäneet nykymummot tuntuvat usein unohtaneen omien vanhempiensa auttaneen lastenhoidossa 20-30v sitten. Eli on itse saanut apua pikkulapsivaiheessa ja nyt haluaa nauttia elämästä omien lasten auttamisen sijaan...

Osuit naulan kantaan! Suuret ikäluokat ovat hoidattanet lapsiaan paljon mummoloissa. Monessa maalaistaloissa isoäideillä on ollut koti, karja ja peltotyöt samaan aikaan hoidettavana. Tupaan on kuskattu lapsenlapsia hoitoon ja alle kouluikäiset lapset ilman vanhempiaan. Itsekkyys on valitettavasti joillakin suurten ikäluokkien edustajilla myös suurta. Tärkeysjärjestys on minä, minä ja minä. Omia lapsia on hoidatettu paljon isovanhemmilla - ilmaiseksi tietysti! Kun omilta vanhemmilta ja appivanhemmilta on sitten voimat hiipuneet, vanhukset on kuskattu julmasti vanhainkotiin! Vanhukset ovat viettäneet yksinäisinä ja hylättyinä elämänsä ehtoota laitoksessa. Ilmainen lastenhoitoapu on vanhemmille kyllä kelvannut. On se kumma, että auttaminen toimii vain yhteen suuntaan! Miksi nämä aikuiset lapset eivät viitsi auttaa vanhoja ja sairaita perheenjäseniään?![/quote

Käsittääkseni todella monet suurten ikäluokkien edustajat ovat koulutettuina ihmisinä muuttanee topista kotipaikkakunnaltaan jopa yli tuhannen kilometrin päähän. Omat vanhempani asuivat 400kilometrin päässä. Silloin ei kyllä kukaskattu lapsia isovanhempien hoitoon. Nämä isovanhemmat eivät välttämättä osallistuneet lapsenlapseni hoitoon edes kesälomilla. Suuret;ikäluokkien vanhemmat eivät todellakaan ole niitä, joita vanhemmat auttoivat lastenhoidossa. Meidän pelastukseen oli kunnallinen lastenhoito ja kaverit,

Ilmaista työvoimaa

Eihän jutussa siitä ollut kyse, vaan että toinen mummuista joutui hoitamaan lapsenlapsiaan koko ajan. Niinkö sen pitäisi olla että isovanhempien pitää olla koko ajan hälytystilassa että vanhemmat saa omaa aikaa ja harrastaa ja mitä näitä nyt on? 

Äiti

Lapsenlapsiaan jatkuvasti isovanhemmilla hoidattavat äidit ja isät ovat joko uusavuttomia, uushaluttomia, laiskoja ja mukavuudenhaluisia tai tätä kaikkea yhdessä! Missä on vika, kun jopa 24/7 kotona olevat, nuoret ja terveet vanhemmat kuskaavat lapsensa joko yhteiskunnan tarjoamaan päivähoitoon tai mummoloihin isovanhempien hoidettavaksi? Myös nämä lapsenlapsiaan jatkuvasti hoitavat isovanhemmat ovat nössöjä, kun eivät osaa sanoa EI! Missä on syy, että aikuiset ihmiset eivät uskalla sanoa omille lapsilleen, miniöilleen ja vävyilleen EI!? Sen sijaan isovanhemmat kirjoittelevat keskustelupalstoilla ja somessa, kuinka jatkuva lastenhoito väsyttää ja uuvuttaa heitä. Isovanhempien ei ole mikään pakko hoitaa lapsenlapsia, vaan lastenhoito kuuluu äidille ja isälle!

Ilmaista työvoimaa kirjoitti:
Eihän jutussa siitä ollut kyse, vaan että toinen mummuista joutui hoitamaan lapsenlapsiaan koko ajan. Niinkö sen pitäisi olla että isovanhempien pitää olla koko ajan hälytystilassa että vanhemmat saa omaa aikaa ja harrastaa ja mitä näitä nyt on? 

 • ylös 11
 • alas 6
Vierailija

”Olen yrittänyt olla puuttumatta liikaa lapsen perheen elämään. Ei meillä ole ollut ongelmia koskaan”, Anja sanoo.

Noin minunkin äitini kehtaa aina sanoa. Nyt viimeksikin puhelimessa kehui, miten me ollaan aina "pystytty keskustelemaan kaikesta". Hän elää itse omassa kuplassaan, jota ylläpitää vakuuttelemalla itselleen, että näin se on. Hän unohtaa tarkoituksella, millainen syyllistäjä ja marttyyri hän on ollut koko elämänsä ajan, pitänyt viikkojen mykkäkouluja saadakseen oman tahtonsa läpi, nuuskinut kaikki lastensa asiat, ivaillut ja syyllistänyt. Ei koskaan piitannut heidän asioistaan, ja kirsikkana kakun päällä isämme kuoltua ja keskinäisellä testamentilla kaiken perineenä vaati meitä lapsia maksamaan omat perintöveronsa,  koska "tehän ne sitten lopulta saatte". 

Vierailija

Minun lastani ei ole koskaan hoitanut vanhempani tai appivanhemmat mutta me hoidamme oman tyttäremme lapsia joka päivä, enemmän tai vähemmän, tehty näin jo 5 vuotta, olemme jo 50 vuotiaita ja sairauksia molemmilla mutta silti haluamme auttaa parhaamme mukaan. Kerran jätimme mieheni äidille ja isälle 5 vuotiaan tyttömme yhden yön ajaksi hoitoon kun menimme mökille kahdestaan mutta anoppi oli tehnyt tyttäremme ajan siellä kamalaksi ja vieläkin aikuinen tytär puhuu kuinka mummo oli ilkeä hänelle ja tyly. Tämä mummo on vielä elossa ja tytär ei halua enää ikinä nähdä häntä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat