Jopa 20 prosenttia isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa – ”Miksi en kelpaa mummoksi?”

Liian moni isovanhempi ajattelee: Minusta ei ole mitään iloa. En ole tarvittu enkä toivottu.

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.Lue koko juttu

Jopa 20 prosenttia isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa – ”Miksi en kelpaa mummoksi?”

Sivut

Kommentit (29)

Raakaa peliä

Minunkin siskon tytär sanoi, että mummo (siis äitini) on inhottava, koska hän on lihava ja tyhmä. Lapsen mielestä mummonsa on tyhmä, koska ei ymmärrä nuorten käyttämiä sanoja eikä osaa käyttää älypuhelinta. Mummo kyllä käyttää vanhan tyyppistä kännykkää. Siskoni lapset eivät kyllä ole yhteydessä isänsä äitinkään. Molemmat heidän isoisät ovat jo kuolleet. Olen ihmetellyt, eivätkö lapset ole kiinnostuneita isovanhemmistaan.

 • ylös 13
 • alas 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Irma Seikkula

Tai sitten isovanhempia ei vain yksinkertaisesti kiinnosta, kuten meillä. Nyt ovat jo isoisovanhempia, eikä kiinnosta edelleenkään. 

 • ylös 48
 • alas 8
Edith

On myös tilanteita, joissa isovanhempi on laiminlyönyt omia lapsiaan, jolloin kiintymyssuhdetta ei ole heihinkään. Tällöin on vaikeaa yrittää ylläpitää yhteyttä myöskään lapsenlapsiin. Eivätkä kaikki isovanhemmat ole edes luotettavia.

 • ylös 107
 • alas 14
Nella-bella

Tekosyitä. Ei ole vain haluttu tai viitsitty luoda lämmintä suhdetta lapsenlapseen, auttaa lapsiperhettä silloin kun sitä olisivat tarvinneet ja prioriteetit olleet persiillään. Sitten tämä mielensäpahoittaja-sukupolvi syyttää tuloksesta muita.

 • ylös 96
 • alas 21
Helee’na

Pienet lapset ottavat mallia vanhemmistaan ja eivät opi kunnioittamaan isovanhempiaan (olivat he sitten köyhiä tai rikkaita), jos vanhemmat itse eivät kunnioita.

 • ylös 19
 • alas 25
rakkaudella hyväksytty mummo

Toivon ja rukoilen siunausta sydämien avautumiseen rakkaudella, joka ei arvostele lapsia tai vanhempia/isovanhempia ja sukupolvet saisivat pitää toisistaan huolta ja välittää hyvällä tavalla. Jos lapset saavat päättää ilman vanhempiensa mielipidettä, niin hyväksyvät halveksimatta "siedettävät" isovanhemmat. Laukovat kyllä totuuksiaan, mutta ne tulee tyyliin"keisarin uudetvaatteet" ja juuri viikonloppuna sain kommentin 6 vuotiaalta kullannupulta totisin kasvoin. Lapsi tutki katseellaan sivuprofiiliani ja totesi: mummo, sinä näytät ihan noita-akalle. Minulla on iänmyötä esiinpistävämpi leuka ja totuudenhan tuo lapsi sanoi ja hän sanoo aina muistakin asioista juuri niinkuin näkee ne. Oinas-lapsi on omaa luokkaansa! Suloisia jouluja meidän kaikkien sukulaisten kesken!

 • ylös 11
 • alas 16
Onni onnettomuudessa

Yritin saada lasta avomieheni kanssa, mutta emme onnistuneet. Onni onnettomuudessa on se, että olisin todella kauhuissani lapseni puolesta, jos mieheni äiti olisi minun lapseni isoäiti! Sen negatiivisempaa ja narsistisempaa naista en onneksi kovin montaa ole tavannut, ja jos minulla olisi lapsi, kokisin ehdottomaksi velvollisuudekseni pitää lapsi pois tuollaisen naisen vaikutuspiiristä! Jopa TV-meteorologit arvostellaan tyyliin ”kuinka tuonnäköinen ihminen voidaan päästää televisioon”.. Kasvatapa siinä sitten pientä lasta siihen, ettei ulkonäöllä ole väliä!

 • ylös 33
 • alas 8
Vierailija

On myös isovanhempia joille lapsenlapset kelpaavat silloin kun pitää Someen saada päivitystä. Sitten kun joskus on erehtynyt apua pyytämään niin syytellään, syyllistetään ja uhkaillaan jos ei enää ollakaan valmiita tanssimaan isovanhempien pillin mukaan.

 • ylös 38
 • alas 10
Vierailija

Monesti käy myös niin että aivoerossa suvut jakautuvat ja toiset isovanhemmat jäävät paitsioon tässä suhteessa, mutta on vanhempien asia huolehtia suhteesta omiin vanhempiinsa eikä isovanhempien itkeä ja valittaa. Eihän ketään voi myöskään velvoittaa pitämään yhteyttä entisen puolison sukuun joten parempi että vanhemmat huolehtivat tällaisista asioista. Nykyisessä kukkahattu yhteiskunnalla kun jokaisella tuntuu olevan jokaiseen asiaan.

 • ylös 24
 • alas 4
Harmittelija

Meillä ei anoppi halua olla tekemissä muiden perheejäsenten kanssa kuin oman poikansa! Hänellä on yksi ainoa lapsenlapsi meidän tytär! 18v. Vierähtänyt eikä lapsenlasta ole muistettu sen paremin syntymäpäivä kuin Joulunakaan. Eikä kyläänkän saa mennä kuin vain mieheni!Mieheni tosin saa aina kaikki lahjat yms.( tosin olen miehelleni sanonut, ettei minua tarvitse hyväksyä,mutta lapselle sääli, ettei tunne mummiaan)
Syytä tähän käytökseen emme ole koskaan ymmärtänet, koska mitään ei sen kummemmin ole tapahtunut!

 • ylös 15
 • alas 5
Vierailija

Harmittelija voisi mennä itseensä ja miettiä, onko itse tehnyt mitään tämän asian parantamiseksi. Merkillisiä väitteitä nuo, esim. ettei kyläänkään saa mennä kuin mies. Onko nyt aivan varmaa että näin on todella joskus sanottu? Näitä kommentteja lukiessa miettii kyllä vakavasti miten helposti ihmisten välille tulee väärinkäsityksiä ja jumeja,  jos jostain yhdestä sanasta jää kymmenien vuosien kaunat. Omat appivanhempani sekä hänen perheensä eivät hyväksyneet minua alussa, mutta kun  jatkoimme normaalia kontaktia, tilanne vähitellen muuttui. On kuitenkin hyvä muistaa, että eri suvuissa on erilaisia tapoja ja oma lapset ovat tietenkin miniöitä ja vävyjä läheisempiä.

Muutamille edellisille, jotka pitävät isovanhempia roistoina kun nämä eivät ole tarpeeksi auttaneet lapsiperhettä (yleensä kyse on siis muista kuin omista vanhemmista), tähän voi olla aivan hyvät syyt: omat vaativat työt, alkavat sairaudet, vaikeus hoitaa pikkulapsia iän takia, pelko että tekee jotain väärin yms. Jos lapsenlapsi mitätöi isovanhempaa, syy on aina vanhemmissa, jotka eivät ole opettaneet hyviä tapoja ja välittämistä. Eihän isovanhempien tarvitse olla täydellisiä.

 • ylös 12
 • alas 23
kärsinyt

On myös isovanhempia, jotka ovat suosineet sisaruksista yhtä ja sama jatkuu valitettavasti toisessa sukupolvessa. Kun ei ole tervettä rakkautta, niin se ei sitten riitä kaikille lapsenlapsille.

Kaikista ei ole äideiksi eikä näin ollen isovanhemmiksi.

Elämä ei ole "vaaleanpunainen satu".

 • ylös 41
 • alas 6

Raakaa peliä kirjoitti:
Minunkin siskon tytär sanoi, että mummo (siis äitini) on inhottava, koska hän on lihava ja tyhmä. Lapsen mielestä mummonsa on tyhmä, koska ei ymmärrä nuorten käyttämiä sanoja eikä osaa käyttää älypuhelinta. Mummo kyllä käyttää vanhan tyyppistä kännykkää. Siskoni lapset eivät kyllä ole yhteydessä isänsä äitinkään. Molemmat heidän isoisät ovat jo kuolleet. Olen ihmetellyt, eivätkö lapset ole kiinnostuneita isovanhemmistaan.

Hei nimimerkki Raakaa peliä, kuulostaapa ikävältä! Aikuisten pitäisi osata kertoa, ettei mummosta tai kestään muustakaan saa puhua noin rumasti, vaikka mummolla ei olisikaan älypuhelinta tai muita moderneja taitoja. Mistä ikinä tuo malli on tullutkaan, toivottavasti joku muu antaa parempaa mallia.

 • ylös 16
 • alas 6
AlinanTarina

"On myös tilanteita, joissa isovanhempi on laiminlyönyt omia lapsiaan, jolloin kiintymyssuhdetta ei ole heihinkään. Tällöin on vaikeaa yrittää ylläpitää yhteyttä myöskään lapsenlapsiin. Eivätkä kaikki isovanhemmat ole edes luotettavia." (Nim. Edith)

Huoh... Juurikin näin. Narsistin lapselka tai vävyllä tai miniällä ei ole helppia. Ole siinä ditten kiltti lapsi ja koeta ylläpitää "normaalia" suhdetta yksipuolesesti. Ei onnistu.

 • ylös 22
 • alas 9
#kirsti

Ja on myös isovanhempia jotka itse katkaisevat välinsä lapsensa perheeseen ja sillä samalla myös lapsenlapsensa.

 • ylös 18
 • alas 6
Ymmärrystä ja kärsivällisyyttä...

Olin itse nuorena äitinä täsin mahdoton miniä, anoppi ei tehnyt mielestäni mitään oikein.
Joo, hirveitä "rikoksia" anopilta:
Halusi auttaa huushollissa (käsitin ylenkatsomiseksi ja loukkaukseksi)
Toi lapsille liikaa karkkeja ja lapset villiintyivät (todella harmillista, mutta hyvä tarkoitus)
Antoi §vanhanaikaisia" neuvoja (no kun on minua 30 vuotta vanhempi...).

Onneksi anoppi kesti ja piti silti yhteyttä. Nyttemmin välit hyvät ja aikuistuneet lapsenlapset arvostavat anoppia ja käyvät vierailulla (vaikka hymähtävätkin joskus hössötykelle ja vanhanaikaisuudelle).

 • ylös 12
 • alas 11
Vierailija

Olisikohan syytä myös isovanhemmissa? Ehkä omien vanhempien tai appivanhempien kanssa on huonot ja kireät välit? Anoppi käyttää henkistä väkivaltaa miniäänsä. Onko anopilla paha tapa pamahtaa kylään kutsumatta? Appi haukkuu vävyänsä jne., jne. Eipä tarvitse ihmetellä, miksi äidit ja isät eivät käy lastensa kanssa mummoloissa ja eivät kutsu kylään kotiinsa. Myös lastenhoidosta ja kasvatuksesta voi tulla erimielisyyksiä ja riitoja isovanhempien kanssa.

Oma lukunsa ovat runsaasti alkoholia käyttävät isovanhemmat, joita on paljon. Nykyisovanhemmat ovat sitä sukupolvea, jotka ovat käyttäneet alkoholia paljon jo nuoruudessaan. Eläkkeellä ollessa on aikaa ja aikaa käytetään alkoholin nauttimiseen. Itse en pidä alkoholinkäytöstä. En hyväksyisi, että mummo tai vaari olisivat ympärikännissä lasten nähden.

 • ylös 21
 • alas 5
Vierailija

Olisipa anoppi ta appi edes yhden kerran vienyt lapsiamme ongelle tai pienelle pyöräretkelle. Nyt on kaikki myöhäistä, poikamme on taivaassa.

 • ylös 22
 • alas 10
Miksi isovanhemmat eivät ole t...

Nella-bella kirjoitti:
Tekosyitä. Ei ole vain haluttu tai viitsitty luoda lämmintä suhdetta lapsenlapseen, auttaa lapsiperhettä silloin kun sitä olisivat tarvinneet ja prioriteetit olleet persiillään. Sitten tämä mielensäpahoittaja-sukupolvi syyttää tuloksesta muita.

Tämä on usein totta. Isovanhempien prioriteetti voi olla, että tyttären perhe saa auliisti apua - viikoittain, jopa päivittäin. Pojan perhe ei saa apua, koska appivanhemmat eivät pidä miniästä. Valitettavaa, mutta totta. Joissakin perheissä isovanhemmat eivät saa pitää yhteyttä lapsenlapsiin. Usein syy on kuitenkin itse isovanhemmissa, lapsuudenkodissa ja suvun ihmissuhteissa. Jos perheessä on ollut monta lasta, yksi lapsista on ollut "suosikki". Suosikin perhe saa isovanhemmilta monenlaista apua ja "epäsuosikkien" eli sisarusten perheet jäävät sivuun.

 • ylös 28
 • alas 6

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat